Одеська міська територіальна виборча комісія увечері 11 жовтня ухвалила постанови про реєстрацію кандидата на посаду Одеського міського голови від Одеської міської організації політичної партії «Блок Дмитра Голубова» Дмитра Голубова, а також про реєстрацію кандидатів у депутати Одеської міської ради від політичних партій «Блок Дмитра Голубова» та «Наш край».

Як повідомили ОПОРІ члени виборчої комісії, про засідання, на якому планувався розгляд цих питань, їм сповістили за 15 хвилин до його початку.

Як ідеться в постанові про реєстрацію кандидата Дмитра Голубова, 10 жовтня до Одеської міської ТВК надійшла заява від Одеської міської організації політичної партії «Блок Дмитра Голубова» про повторний розгляд заяви про реєстрацію кандидата на посаду Одеського міського голови Дмитра Голубова.

«Розглянувши зазначені документи, Одеська міська ТВК Одеського району Одеської області встановила їх відповідність вимогам Виборчого кодексу України», - сказано у постанові.

У результаті ТВК прийняла рішення зареєструвати Дмитра Голубова кандидатом на посаду Одеського міського голови.

Крім того, на цьому ж засіданні ТВК прийняла постанову про реєстрацію кандидатів у депутати Одеської міської ради, висунутих Одеської міською організацією політичної партії «Блок Дмитра Голубова».

Водночас секретар ТВК відмовився коментувати спостерігачеві ОПОРІ ситуацію, що склалася.

Нагадаємо, що раніше рішення про реєстрацію на посаду Одеського міського голови було скасовано судом на підставі порушення порядку сплати грошової застави, а рішення про реєстрацію організації партії було скасовано на підставі порушення строків подання документів на реєстрацію. В обох випадках рішення судів першої інстанції були підтверджені в апеляційним судом.

«Виборчий кодекс України не передбачає підстав для прийняття рішень щодо реєстрації кандидатів, якщо документи на реєстрацію кандидатів отримані комісією пізніше, ніж 24 вересня 2020 року. Оскільки документи на реєстрацію в цьому випадку, як зазначено в постанові міської ТВК, надійшли 10 жовтня, рішення комісії протирічить положенням законодавства», - пояснила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Станом на 13 жовтня в Одеському окружному адміністративному суді розглядалися справи за позовами кандидата на посаду Одеського міського голови Ібрагіма Моріса щодо скасування прийнятої Одеською міською ТВК постанови про реєстрацію кандидатів в депутати Одеської міської ради, висунутих Одеської міською організацією політичної партії «Блок Дмитра Голубова», а також щодо скасування рішення Одеської міської про реєстрацію кандидата на посаду Одеського міського голови Дмитра Голубова, висунутого місцевою організацією політичної партії «Блок Дмитра Голубова».

Рішенням від 13 жовтня Одеський окружний адміністративний суд скасував рішення Одеської міської ТВК про реєстрацію Дмитра Голубова кандидатом на посаду Одеського міського голови.

Зазначимо, що раніше за позовами Ібрагіма Моріса вже були скасовані попередні рішення: як про реєстрацію кандидатів від міської організації цієї партії, так і про реєстрацію Дмитра Голубова кандидатом на посаду Одеського міського голови. Обидві справи також розглядались в апеляційній інстанції. Тоді П'ятий апеляційний адміністративний суд залишив без змін рішення Одеського окружного адміністративного суду щодо скасування рішення Одеської міської ТВК про реєстрацію кандидатів в депутати міської організації партії «Блок Дмитра Голубова» та рішення про реєстрацію Дмитра Голубова на посаду Одеського міського голови.

Крім того, Одеська міська ТВК також ухвалила постанову про реєстрацію кандидатів у депутати Одеської міської ради від міської організації партії «Наш край». На 13 жовтня призначено розгляд позову міської організації партії ВО «Свобода» до Одеської міської ТВК щодо скасування цього рішення про реєстрацію кандидатів в депутати Одеської міської ради від місцевої організації партії «Наш край». Місцева організація партії «Наш край» раніше намагалась оскаржити відмову в реєстрації кандидатів в депутати Одеської міської ради, оскільки Одеська міська ТВК прийняла рішення про відмову 29 вересня на підставі порушення порядку висування кандидатів щодо гендерної квоти. Тоді рішенням суду першої інстанції було скасовано рішення Одеської міської ТВК про відмову в реєстрації та зобов'язано комісію зареєструвати кандидатів у депутати. Проте Одеська міська ТВК це рішення оскаржила в апеляційній інстанції. У результаті рішення Одеського окружного адміністративного суду було скасовано та прийняте нове рішення у справі: відмовити в задоволені позову місцевої організації партії «Наш край».

Увечері 13 жовтня Центральна виборча комісія на своєму засіданні скасувала вищевказані постанови Одеської міської ТВК про реєстрацію кандидатів у депутати Одеської міської ради, висунутих Одеською міською організацією політичної партії "Блок Дмитра Голубова", про реєстрацію кандидата на посаду Одеського міського голови, висунутого цією ж організацією, - Дмитра Голубова, а також постанову про реєстрацію кандидатів у депутати Одеської міської ради, висунутих Одеською обласною організацією Політичної партії “Наш Край". ЦВК також встановила факт систематичного порушення цією виборчою комісією  законодавства та достроково припинила повноваження всього її складу. Тепер місцеві організації політичних партій, за поданням яких до складу цієї комісії було включено осіб, повноваження яких достроково припинено постановою ЦВК, можуть не пізніше 17 години 14 жовтня 2020 року подати до ЦВК кандидатури для включення до її складу. Комісія також звернулася до Національної поліції України для проведення перевірки викладених у постанові ЦВК обставин та в разі виявлення підстав вжиття згідно із законодавством України заходів реагування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)