ОПОРА проаналізувала звіти про надходження та використання коштів виборчого фонду кандидатів на посаду Миколаївського міського голови,  які пройшли в «другий тур». Виявилося, що виборчий фонд Владислава Чайки був втричі більшим, ніж у Олександра Сєнкевича.

Нагадаємо, що кандидат на посаду міського голови від місцевого осередку партії «Пропозиція» Олександр Сєнкевич у «першому турі» виборів набрав 38,94% голосів виборців.

За даними звіту кандидата, його виборчий фонд у період із 1 по 24 жовтня становив 205 750 грн. Із них 161 150 – власні кошти кандидата та 44 600 – добровільні внески фізичних осіб.

Так, на виготовлення матеріалів передвиборної агітації Олександр Сєнкевич витратив 79 428 грн, на розміщення друкованих агітаційних матеріалів на носіях зовнішньої реклами – 126 078,92 грн.  На використання ЗМІ та розміщення матеріалів передвиборної агітації в мережі Інтернет кандидат не витратив ні копійки.

Варто зауважити, що, за даними бібліотеки політичної реклами в Facebook, на сторінці «Олександр Сєнкевич-мер Миколаєва» у період із 1 по 24 жовтня були розміщені кілька оголошень із символікою партії «Пропозиція», від якої балотується кандидат. Оплачені вони Олександром Сєнкевичем.

За даними протоколу Миколаївської міської ТВК, кандидат на посаду міського голови від місцевого осередку партії «Опозиційна платформа – За життя» Владислав Чайка набрав у «першому турі» 29,31% голосів виборців. 

У звіті кандидата зазначено, що в період із 29 вересня по 30 жовтня його виборчий фонд становив 664 115 грн. Із них 59,96% ─ це добровільні внески фізичних осіб, а 40,04% − власні кошти кандидата.

Найбільшу частину коштів − 195 000 грн (29,66%) − кандидат витратив на розміщення матеріалів передвиборної агітації в мережі Інтернет. Також 167 422,26 грн із його фонду були спрямовані на виготовлення матеріалів передвиборної агітації, 150 706,18 грн – на використання ЗМІ. За даними звіту, кандидат заплатив із фонду 22 610 грн за розміщення агітаційних матеріалів на рекламних конструкціях, 19 200 грн витратив на розміщення агітаційних матеріалів у газеті «Южная правда», 21 600 грн – у газеті «Вечерний Николаев», 20 072, 18 грн – у газеті «Рідне Прибужжя», 16 146 грн – у газеті «Николаевские новости». Ще в 3 360 грн  кандидату обійшовся ефірний час на «Радіо РОКС-Україна» та в 3 000 грн – ефірний час вуличного радіо.  Також кандидат заплатив 10 000 грн за розміщення політичної реклами в інтернет-виданні «Інше. ТВ».

Так, на офіційній сторінці Владислава Чайки в  Facebook , за даними бібліотеки політичної реклами, в період із 29 вересня по 30 жовтня були розміщені 53 рекламні оголошення.  Оплачені вони Владиславом Чайкою.

Відповідно до частини 6 статті 214 Виборчого кодексу України Розпорядник поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови зобов'язаний не пізніш як за п'ять днів до дня голосування подати до відповідної територіальної виборчої комісії проміжний фінансовий звіт за період з дня відкриття поточного рахунку виборчого фонду до десятого дня до дня голосування за формою, встановленою Центральною виборчою комісією. У разі призначення відповідною територіальною виборчою комісією повторного голосування розпорядник поточного рахунку виборчого фонду кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування, зобов'язаний не пізніше ніж за п'ять днів до дня повторного голосування подати до відповідної територіальної виборчої комісії проміжний фінансовий звіт за період з дня, наступного за днем офіційного опублікування рішення відповідної територіальної виборчої комісії про призначення повторного голосування, до сьомого дня перед днем повторного голосування за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

Розпорядник поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати в багатомандатному виборчому окрузі, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови зобов'язаний не пізніш як на сьомий день після дня голосування (у разі включення кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови до виборчого бюлетеня для повторного голосування - не пізніш як на сьомий день після дня повторного голосування) подати до відповідної територіальної виборчої комісії остаточний фінансовий звіт за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)