Ввечері 5 листопада Миколаївська міська територіальна виборча комісія встановила результати «першого туру» виборів Миколаївського міського голови та оголосила дату повторного голосування. Про це повідомляє спостерігач ОПОРИ.

Оскільки жоден із 6 кандидатів не набрав більше 50% голосів, миколаївці у повторному голосуванні обиратимуть міського голову. Так, Постановою № 160 міська ТВК призначила голосування з виборів Миколаївського міського голови в єдиному одномандатному виборчому окрузі на неділю, 22 листопада. Також на цьому засіданні ТВК затвердила текст виборчого бюлетеня, включивши до нього двох кандидатів: Олександра Сєнкевича – від місцевого осередку партії «Пропозиція» та Владислава Чайку – від місцевого осередку партії «Опозиційна платформа – За життя».

Відповідно до протоколу міської  ТВК 25 жовтня у голосуванні взяли участь 99 277 миколаївців із 349 496 включених до списків виборців. За Олександра Сенкевича проголосували 38 654 виборці (38,94%). У той же час за Владислава Чайку свої голоси віддали 29 095 виборців (29,31%). За кандидатку від місцевого осередку партії «Слуга народу» Тетяну Домбровську проголосували 12 248 миколаївців, а за кандидата від «Нашого краю» Миколу Круглова – 7 368 виборців. Кандидата від місцевого осередку партії «За майбутнє» Юрія Гранатурова 25 жовтня підтримали 5 394 мешканці Миколаєва, а кандидата від партії «Миколаївці» Олександра Садикова ─  3 537.

Варто наголосити, що Олександр Сєнкевич є чинним міським головою, був обраний на цю посаду 24 листопада 2015 року. За інформацією сайту міської ради, до того, як зайняти крісло міського голови, Олександр Сєнкевич працював директором ТОВ «Квадролоджик». А в 2014 році заснував громадську організацію «Голос громади».

За даними, оприлюдненими на сайті ЦВК, Владислав Чайка є директором з розвитку ТОВ «ЖЕК «Забота». З відкритих джерел відомо, що він також очолює громадську організацію «Миколаїв – єдина родина»,  засновану у 2010 році.

Згідно з частиною 6 статті 278 Виборчого кодексу України міська (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) територіальна виборча комісія приймає рішення про проведення повторного голосування, якщо до виборчого бюлетеня на виборах міського голови було включено більше двох кандидатів на посаду міського голови і за підсумками голосування в день виборів жоден із кандидатів не отримав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. А відповідно до частини 2 статті 52 Кодексу агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після дня призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем повторного голосування.

Відповідно до частини 1 статті 281 Кодексу повторне голосування призначається на неділю - в межах тритижневого строку після дня прийняття рішення про призначення повторного голосування у пункті 3 Постанови ЦВК від 28 жовтня 2020 року № 432 «Про роз’яснення щодо окремих питань організації підготовки та проведення повторного голосування з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч)», сказано:

«Повторне голосування призначається на неділю – в межах тритижневого строку після дня прийняття рішення про призначення повторного голосування (абзац четвертий частини першої статті 281 Кодексу).

При цьому територіальна виборча комісія під час визначення у рішенні про призначення повторного голосування дня повторного голосування враховує, що першим днем, з якого обчислюється тритижневий строк для призначення повторного голосування, є наступний день з дня прийняття такого рішення.

Також для визначення дня повторного голосування територіальним виборчим комісіям слід керуватися таким.

Виборчий процес – це здійснення суб’єктами виборчого процесу протягом установленого Кодексом періоду часу виборчих процедур, пов’язаних із підготовкою і проведенням відповідних виборів, встановленням та офіційним оголошенням (офіційним оприлюдненням) їх результатів (частина перша статті 20 Кодексу).

Зокрема, частиною першою статті 242 Кодексу передбачено строки виготовлення та отримання виготовлених виборчих бюлетенів для голосування на місцевих виборах.

Таким чином, день повторного голосування, який визначається у відповідному рішенні територіальної виборчої комісії, повинен припадати на неділю (в межах тритижневого строку після дня прийняття рішення про призначення повторного голосування), до настання якої територіальна виборча комісія зможе забезпечити здійснення необхідних виборчих процедур у встановлені Кодексом строки».

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)