Упродовж виборчої кампанії різні кандидати на посаду міського голови Ужгорода та в депутати Ужгородської міської ради просували свої сторінки у соціальній мережі «Facebook». Наприклад, у сумі кандидати які увійшли до «другого туру» виборів міського голови Ужгорода витратили на рекламу у фейсбуку понад 13 тисяч доларів. Також активно сплачували за рекламу й окремі партії, які подолали п’ятивідсотковий бар’єр до Ужгородської міської ради, та різного роду сторінки – «Ужcity», «Ужгород без Андріїва» тощо, дописи на яких містили негативну інформацію у бік різних учасників виборчих перегонів.

ОПОРА проаналізувала, хто із двох кандидатів на посаду голови Ужгорода більше витратив на платну рекламу у фейсбуку та скільки втратили сторінки тих партій, які подолали п’ятивідсотковий бар’єр та проходять в Ужгородську міську раду. Усі дані для матеріалу вдалося зібрати завдяки звіту Бібліотеки реклами у фейсбуку. Однак зазначимо, що точні дані про вартість політичної реклами, яка не перевищує суму в 100 доларів, там не представлені.

Також відзначимо, що всі дані в Бібліотеці реклами відображаються лише від червня 2019 року. Тобто загальна сума витрат сторінки на рекламу у фейсбуку включає вартість всіх дописів за період із червня 2019 року по листопад 2020 року.

Чинний міський голова Ужгорода, кандидат на цю ж посаду, самовисуванець Богдан Андріїв за весь час існування своєї сторінки у фейсбуку витратив на рекламу 4424 долари, із них за останній тиждень – із 25 червня по 2 листопада витратили 674 долари. Станом на 9 жовтня загальна сума витрат зі сторінки на рекламу становила 2490 доларів. Станом на 24 серпня загальні витрати цієї сторінки на рекламу становили 891 долар. Тобто у період із 24 серпня до 7 жовтня зі сторінки за рекламу заплатили 1599 доларів, у період із 9 жовтня по 4 листопада – 2825 доларів. За рекламні пости цієї сторінки у фейсбуку сплачує також Богдан Андріїв. На цій сторінці можна побачити пости, де міський голова розповідає про виконані роботи в місті, плани майбутніх робіт та проєктів тощо.

Сторінка кандидата на посаду міського голови Ужгорода від партії «Слуга народу» Віктора Щадея витратила на рекламу із червня 2019 року по 4 листопада 2020 року 8795 доларів, із них за останній тиждень – із 27 жовтня по 2 листопада – 356 доларів. Станом на 4 жовтня загальна сума витрат становила 3996 доларів, тобто за період із 4 жовтня по 4 листопада зі сторінки витратили 4729 доларів. Станом на 22 серпня загальні витрати сторінки становили 2711 доларів.

За результатами виборів до Ужгородської міської ради, п’ятивідсотковий бар’єр подолали 6 політичних сил: ВО «Батьківщина», «Рідне Закарпаття», «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська Солідарність», «Партія твого міста».

Зі сторінки ВО «Батьківщина», яка називається "ВО «Батьківщина» Закарпаття" із 25 червня по 2 листопада витратили на рекламу 246 доларів, за останній тиждень – із 27 жовтня по 2 листопада – зі сторінки рекламу не проплачували.

Зі сторінки «Європейська солідарність. Ужгород» за весь час існування акаунту витратили 852 долари на оплату реклами. За тиждень – із 27 жовтня по 2 листопада – витратили менше 100 доларів.

Сторінка «Слуга народу - Закарпаття» у період із 25 червня по 2 листопада витратила на платну рекламу 4159 доларів, однак за останній тиждень зі сторінки рекламу не оплачували.



Крім цього, за даними Бібліотеки реклами, сторінка «Слуга народу - Ужгород» була видалена. А сторінка політичної партії «Партія твого міста» через пошук у соціальній мережі «Facebook» не знаходиться.

Зі сторінки партії «Рідне Закарпаття» станом на 2 листопада всього на рекламу витратили 12173 долари, однак за останній тиждень – із 27 жовтня по 2 листопада – менше 100 доларів.

Сторінка «Опозиційна платформа – За життя. Ужгород» станом на 2 листопада витратила на платну рекламу 177 доларів. Проте за тиждень із 27 жовтня по 2 листопада – зі сторінки кошти на рекламу у фейсбуку не витрачалися. Також зі сторінки «Опозиційна платформа – За життя. Закарпаття» всього на рекламу витратили 818 доларів, за останній тиждень – 0 доларів.

Відзначимо, що упродовж виборчої кампанії у фейсбуку з’явилося кілька анонімних груп, які стосувалися Ужгорода, чинного міського голови міста та кількох кандидатів на цю посаду. Зокрема, йдеться про сторінки «УжСіті», «Ужгород без Андріїва» та «Ужгород без гномиків». На цих сторінках з’являлися дописи з різного роду негативною інформацією або інформацією маніпулятивного характеру щодо чинного міського голови Ужгорода Богдана Андріїва, кандидата на цю ж посаду від партії «Слуга народу» Віктора Щадея тощо.

За даними Бібліотеки реклами, із цих сторінок активно оплачували платну рекламу у соціальній мережі. Зокрема, зі сторінки «Ужгород без гномиків» станом на 2 листопада витратили на рекламу 1426 доларів, а за 7 днів – із 27 жовтня по 2 листопада – 313 доларів. Рекламу з цієї сторінки оплачувала людина з іменем Олександр Ледней.

Зі сторінки «Ужcity», де з’являлися пости із негативною або маніпулятивною  інформацією щодо чинного міського голови Ужгорода Богдана Андріїва, за рекламні дописи у фейсбуку станом на 2 листопада сплатили 4786 доларів, а за останній тиждень – 1140 доларів. Пости із цієї сторінки оплачені «Ужcity», достовірної інформації про її авторів немає.

Найбільше грошей витратили на рекламу зі сторінки «Ужгород без Андріїва». Станом на 2 листопада ця сума становила 6301 долар,  за останній тиждень – 375 доларів. За рекламу із цієї сторінкою сплачували із цієї ж сторінки – «Ужгород без Андріїва», достовірної інформації про її авторів немає.

Відповідно  до частини 1 статті 53, частини 4 статті 51 Виборчого кодексу України кандидат, партія (організація партії) - суб’єкти виборчого процесу можуть на власний розсуд здійснювати передвиборну агітацію, виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Згідно з ч. 1 ст. 213 Кодексу організація партії, яка висунула виборчий список, кандидат у депутати, кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови для фінансування своєї виборчої кампанії, в тому числі передвиборної агітації можуть утворити власний виборчий фонд.

Експерти ОПОРИ підготували покрокову інструкцію для кандидатів про те, як користуватись інструментом політичної реклами в соціальних мережах.

Окрім того, Центральна виборча комісія 1 жовтня прийняла Постанову про форми подання фінансової звітності для партій. За рішенням комісії у своїх фінансових звітах політичні сили тепер мають серед усього іншого зазначати витрати на розміщення передвиборної агітації у мережі інтернет.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.