На Донеччині станом на 28 жовтня окремі територіальні виборчі комісії продовжують встановлення підсумків голосування та результатів виборів. У Дружківці триває перерахунок на 11 ДВК, а у селищі Нікольське за скаргою кандидата проводять перевірку виборчої документації окремої ДВК. 

У Краматорській ТВК за інформацією від спостерігачів ОПОРИ, 26 жовтня стався конфлікт між Олександром Денисенко, який є системним адміністратор зазначеної комісії, та Світланою Танською, яка є членом комісії. За інформацією від окремих членів Краматорської ТВК, стан здоров'я системного адміністратора різко погіршився. В результаті на наступний день, 27 жовтня, Олександр Денисенко пішов на лікарняний, а програмне забезпечення, куди вносились дані підрахунку голосів, забрав із собою. Через це процес підрахунку почався з початку, голова комісії призначив окремих членів комісії для заповнення трьох електронних таблиць, куди вносились дані. Вже о 4 ранку 28 жовтня комісія знову оголосила технічну перерву, продовжити роботу вони мали о 18:00.

Нагадаємо, що напередодні дня голосування у Краматорській  міській територіальній  виборчій комісії протягом 18-21 жовтня відбулася низка подій. Голова комісії та окремі члени написали заяви до поліції, провели пресконференцію, на якій висловили підозру щодо непрозорої діяльності ТВК та повної відсутності доступності до інформації, а також про можливі маніпуляції, пов’язані з друком та прийняттям бюлетенів для голосування. Представники ОПОРИ продовжують спостереження у Краматорській територіальній виборчій комісії.

У Дружківці відбувається перерахунок бюлетенів на 11 дільницях. Геннадій Поворознюк, голова Дружківської міської територіальної комісії надав роз’яснення: ”Вже третій день відбувається виправлення помилок, які були допущені  на ДВК. Тому ми змушені взяти цю функцію на себе, тому що у протоколі та контейнері, в якому запакована виборча документація неможливо встановити правильність даних, тепер разом з дільницями ми перераховуємо, знаходимо помилки, після чого вносимо у новий протокол”. Голова комісії також зазначив, що в день голосування йому довелося особисто виїжджати на одну із дільничних комісій з приводу того, що спостерігачі від однієї з політичних сил блокували роботу комісії, вирішення питання відбувалося безпосередньо на місці події. Окремо він зазначив, що головною проблемою була недостатньо підготовлені дільничних комісій.

У селищі Нікольське (Маріупольський район) 27 жовтня о 17:30 ТВК розглянула скаргу кандидата на посаду Нікольського селищного голови Василя Мітька  і прийняла постанову №27 щодо перевірки виборчої документації ДВК №140218 для унеможливлення порушення виборчого законодавства внаслідок.

Також триває робота комісій у Маріуполі та Маріупольському районі (Мангуш, Нікольське), Волноваському районі (Хлібодарівка), Покровську, Бахмуті, Слов’янську. Окремо зазначаємо, що систематичне порушення, яке виявли спостерігачі ОПОРИ в процесі підрахунку голосів у комісіях - “технічні перерви”, які оголошували окремі територіальні виборчі комісії під час підрахунку голосів. Зокрема, у Слов’янську така перерва в роботі тривала майже добу. Нагадуємо, що відповідно до ст. 254 Виборчого Кодексу, «з моменту закінчення голосування територіальна виборча комісія розпочинає безперервне засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування та результатів відповідних місцевих виборів у виборчому окрузі. На цей час члени  територіальної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших  функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії».

Згідно з частинами 3 та 4 статті 254 Виборчого кодексу під час безперервного засідання ТВК комісія приймає від ДВК запечатані пакети з протоколами дільничних виборчих комісій та іншою виборчою документацією.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.