26 жовтня о 13:54 Слов‘янська територіальна  виборча комісія оголосила технічну перерву та у повному складі залишила приміщення. Уся виборча документація залишилась всередині, двері опечатали. Про це повідомляє спостерігач ОПОРИ з місця подій.

За словами спостерігача ОПОРИ, в приміщенні комісії три двері, але опечатали лише одну, а на паперовій стрічці зазначені лише прізвища членів комісії та їх підписи, печатка комісії відсутня. На місце подій викликали поліцію з приводу ймовірності доступу до протоколів, бюлетенів та іншої виборчої документації сторонніх осіб протягом того часу, коли комісія в повному складі була відсутня майже добу. 

Також від спостерігача є інформація, що окремі дільничні комісії були відправлені на перерахунок бюлетенів та складання протоколу з приміткою «Уточнений». 

Ілля Мілевич, заступник голови Слов’янської ТВК, у коментарі на зауваження щодо перерви в роботі комісії, яка триває майже добу, зазначив що це не є правдою, засідання триває, просто зараз технічна перерва: «Технічна перерва триває з 26 жовтня  16:00 години. Засідання сьогодні, 27 жовтня розпочнеться». Щодо окремих дільничних комісій заступник голови комісії  зазначив, що дві ДВК відправленні на перерахунок бюлетенів, одна - на уточнення. Причина такого рішення Слов'янської ТВК - розбіжності у протоколах. 

Також 27 жовтня о 15:00 представники правоохоронних органів у Слов’янську повідомили спостерігачам ОПОРИ, що під час моніторингу соціальної мережі на одній зі сторінок було виявлено прямий ефір підрахунку голосів Слов’янською міською територіальною виборчою комісією, де було оголошено про перерву у роботі комісії. Наразі поліцейські перевіряють подію. За фактом ухилення членів виборчої комісії від виконання своїх обов’язків у роботі комісії відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 157 Кримінального кодексу України.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області зазначила: «Відповідно до вимог частини 1 статті 254 Виборчого кодексу з моменту закінчення голосування територіальна виборча комісія розпочинає безперервне засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування та результатів відповідних місцевих виборів у виборчому окрузі. Тому будь-яку «технічну» перерву, під час якої всі члени комісій залишають приміщення, лишаючи без нагляду виборчу документацію, вже можна вважати процедурним порушенням».

Згідно з ч. 1 ст. 250 Виборчого кодексу України підсумкове засідання дільничної виборчої комісії розпочинається після закінчення голосування виборців на виборчій дільниці і проводиться у тому самому приміщенні, де відбувалося голосування. Підсумкове засідання проводиться без перерви і закінчується після складення та підписання протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці. Відповідно до ч. 1 ст. 254 Кодексу з моменту закінчення голосування територіальна виборча комісія розпочинає безперервне засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування та результатів відповідних місцевих виборів у виборчому окрузі. На цей час члени територіальної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії. Відповідно до ч. 3 цієї ж статті на засіданні територіальної виборчої комісії голова територіальної виборчої комісії або визначений ним член комісії приймає запечатані пакети з протоколами дільничних виборчих комісій, розпечатує їх та оголошує зміст протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на відповідних виборчих дільницях, а також приймає запечатані пакети з іншими виборчими документами, передбаченими частиною десятою статті 251 цього Кодексу. Час прийняття територіальною виборчою комісією протоколів дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, перелік прийнятих виборчих документів і занесені до протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці відомості фіксуються у протоколі засідання територіальної виборчої комісії.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.