У Краматорській  міській територіальній  виборчій комісії протягом 18-21 жовтня відбулася низка подій. Голова комісії та окремі її члени пишуть заяви до поліції, проводять пресконференцію, на якій висловлюють підозру щодо непрозорої діяльності ТВК та повної відсутності доступності до інформації, а також заявляють про можливі маніпуляції, пов’язані з друком та прийняттям бюлетенів для голосування. ОПОРА зібрала коментарі сторін.

20 жовтня під час процедури прийому виборчих бюлетенів Краматорською міською територіальною виборчою комісією для голосування за депутатів до районної ради між членом комісії та головою ТВК відбувся конфлікт. В'ячеслав Бєляєв, який в цей день склав присягу,  відмовився брати участь у процесі прийому бюлетенів через підозру у фальсифікації. В свою чергу голова комісії Роман Байрак зазначив про те, що комісія не змогла приступити до прийому бюлетенів через відмову В'ячеслава Бєляєв брати участь у цьому процесі з якихось своїх суб'єктивних причин та попросив секретаря внести до протоколу засідання, що своїми діями В'ячеслава Бєляєв порушив доручення, яке йому було надано комісією. У свою чергу В'ячеслав Бєляєв не погодився з цим формулюванням, а зазначив, що він не відмовлявся, та є новим членом ТВК, щойно склав присягу і отримав інформацію про можливі фальсифікації. Обидва учасники подій  написали заяви до поліції. 

Роман Байрак, який є головою Краматорської міської комісії, у своїй заяві до поліції повідомив, що в приміщенні міськвиконкому відбувається саботаж роботи одним із членів комісії, що призвело до зриву прийому бюлетенів.  

В'ячеслава Бєляєв у заяві повідомив про можливу підробку виборчих бюлетенів та бездіяльність голови виборчої комісії, а також надав роз’яснення щодо підозри комісії у фальсифікаціях: “По-перше, щодо районних бюлетенів, я дізнався, що уповноважений член Краматорської районної ТВК не був повідомлений, коли саме розпочався друк бюлетенів, аналогічна ситуація з міськими бюлетенями - уповноважений  член комісії з виготовлення бюлетенів та знищення їх кліше також не був повідомлений, коли саме розпочався друк бюлетенів. Коли він туди прийшов, бюлетені вже друкувались. По-друге, голова Краматорської комісії поводився упереджено, не хотів мене включати до складу. Я надав заяву у поліцію безпосередньо під час прийому бюлетенів, бо є наявна інформація про ймовірні фальсифікації, і я прошу це зафіксувати і розібратися з даними обставинами. Голова комісії попередньо зазначив, що я не повинен турбуватись, він сам розписується за прийом бюлетенів, в цьому я також побачив упереджене ставлення. Під відеозапис він мені повідомив, що взагалі замінить мене і притягне до відповідальності. Я ні в якому разі не мав намірів зривати отримання бюлетенів, просто я  за справедливі та прозорі вибори”.

Валерія Осипець, пресофіцер Краматорського відділу поліції, надала інформацію стосовно відповідних заяв, що на даний час проводиться перевірка та встановлюються всі обставини подій.

Тетяна Іванова заступник голови комісії пізніше окремо надала ОПОРІ коментар: “Діяльність ТВК дуже непрозора, є якесь замовчування, і я не розумію, чому... Неодноразово я та інші члени ТВК звертались до бухгалтерії з метою побачити договір між ТВК та підприємством, що займається виготовленням бюлетенів. Звернулись повторно, але нам не надали договір.  Просто вслухайтесь у відповідь бухгалтера, яка сказала, що “хазяїн” в неї Байрак (Роман Байрак, голова Краматорської міської ТВК), і без його дозволу вона документ не надасть. Вчора ми знову викликали поліцію з приводу того, що нам не надають документи, а саме - договір про друкування бюлетенів між ТВК і підприємством, що їх виготовляє. Документів так і не надали, прийшов Байрак і відправив бухгалтерію додому. 21 жовтня бухгалтерія не вийшла на роботу і працює дистанційно”. 

Також заступниця голови Краматорської міської ТВК повідомила, що ввечері, 20 жовтня, всі бюлетені все ж таки прийняли, вони зараз у ТВК, опечатані. 

18 жовтня відбувся захід  під назвою “Выборы в Краматорске могут не состояться! Преступная халатность или злой умысел?” З приводу прозорості друкування бюлетенів до дня голосування та взагалі прозорості діяльності Краматорської міської  ТВК, окремі члени комісії зібралися на пресконференцію. Під час заходу, на якому були присутні  заступниця голови комісії Тетяна Іванова, члени комісії Михайло Рубченко та Оксана Петренко, а також кандидат у депутати Краматорської міської ради Сергій Ковальов, член комісії з виготовлення бюлетенів та знищення їхніх кліше. Вони розповіли про факти ймовірних порушень під час виготовлення бюлетенів і взагалі роботи комісії.

Сергій Ковальов під час пресконференції зазначив: ”Я обурений тим, що відбувається. 16 жовтня о 14:10 розпочався друк бюлетенів. Мене не запросили на обнулення лічильника друку бюлетенів, це перше порушення.  Мене поставили перед фактом, що друк вже розпочався, потім не надали можливості доступу до приміщень, в яких відбувається подальша підготовка бюлетенів. Я маю сумнів щодо правдивого друку бюлетенів”.

Тетяна Іванова зазначила: “Протягом своєї роботи в комісії бачу, скільки неправомірних дій іде від голови комісії. Перше, з чим стикаємось, це обмежений доступ до інформації. Хоча у Виборчому кодексі зазначено, що член комісії має вільний доступ до будь якої інформації, яка є в ТВК. Для отримання інформації ми пишемо довідки на ім’я голови комісії для отримання інформації. Доступ до окремих приміщень також обмежений. У мене складається враження, що йде узурпація влади однією людиною, я вважаю, що це неприпустимо”.

Оксана Петренко також прокоментувала: “За місяць роботи в комісії я писала низку заяв, які голова не вважав за потрібне внести до порядку денного, вони не були розглянуті. Намагаючись ознайомитись з реєстраційними документами, мені відповіли, що не знають, де вони лежать. Дивлячись на все, я хочу зазначити, що вибори йдуть до зриву”.

Михайло Рубченко зазначив: “Працюю в комісії з моменту її створення і по сьогоднішні. Хочу відмітити, що в Краматорській ТВК систематично порушується чинне виборче законодавство. З приводу порушень я написав низку заяв, які не виносилися на порядок денний та не розглядались належним чином головою комісії. Я вважаю, що вибори можуть опинитися під загрозою зриву”.

Повна версія трансляції пресконференції є доступною для перегляду.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області, зазначає: “У Краматорській міській ТВК наразі складна ситуація. ТВК має діяти в межах повноважень та у спосіб, визначений виборчим законодавством - Порядок виготовлення виборчих бюлетенів з місцевих виборів та їх передачі відповідним територіальним і дільничним виборчим комісіям. Тож, члени комісії мають його дотримуватися”.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.
 
Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.