У Миколаївській області на місцевих виборах проголосували лише 31,62% мешканців. Більшість порушень, зафіксованих ОПОРОЮ, мали процедурний характер, стосувались організації роботи виборчих дільниць, друку бюлетенів. Проте були й такі, що могли вплинути на результати виборів.

24 жовтня, в день тиші, ОПОРА помітила на стовпах, сміттєвих баках, дошках оголошень біля під’їздів житлових будинків листівки партій «Опозиційна платформа – За життя» та «Слуга народу». А на білбордах по місту Миколаєву та Вознесенську була зафіксована прихована агітація з написами: «ПРОголосуй», «Зробимо місто кращим» з логотипом партії «ОПЗЖ», «YES», «Приходь та вирішуй». Також ОПОРІ стало відомо про зустріч кандидата в депутати Миколаївської міської ради від партії «Миколаївці» Владислава Єнтіна з виборцями поблизу будинку на вулиці Самойловича.

25 жовтня, у день голосування, дільниці у місті Миколаїв, Вознесенській та Первомайській громадах відвідали 113 514 виборців, що становить 25,7% від зареєстрованих. Так, за даними територіальних виборчих комісій, у місті Миколаєві проголосували 99 456 осіб, тобто 28,36% від загальної кількості виборців. У Вознесенській громаді виборчі дільниці відвідали 9 229 виборців (28,6%), а у Первомайській − 14 058 виборців (24,2%). За інформацією Миколаївської обласної територіальної виборчої комісії, загалом на Миколаївщині волевиявлення здійснили 273 975 осіб, тобто 31,62% від загальної кількості виборців, внесених до ДРВ.

На початку голосування ОПОРА зафіксувала процедурні порушення. Так, у селі Володимирівка, на виборчій дільниці №480356, голова комісії не пускала спостерігача ОПОРИ на ранкове засідання. Після звернення до поліції питання вирішилось. А у селі Кринички Миколаївського району на виборчій дільниці № 480428 ранкове засідання почалось раніше 7:15. У той же час на дільниці №480185 у селі Штукар був зафіксований випадок голосування без паспорта, спостерігачем ОПОРИ був складений акт.

Окрім того, у Миколаєві, на дільниці №480885, члени ДВК не дозволяли виборцю проголосувати, бо, перевіривши так звану «прописку», виявили неспівпадіння місця реєстрації з тим, що вказане у списку виборців. Після роз’яснення спостерігача ОПОРИ виборцю дозволили здійснити волевиявлення.

Деякі порушення стосувались виборчих бюлетенів. У Первомайську, на дільниці № 480696, під час при прийому бюлетенів на ДВК комісія не дорахувалася близько 100 бюлетенів − тобто їхня кількість не співпадала з протоколом.  

20 жовтня типографія привезла до Первомайської міської ТВК бюлетені разом із трафаретом, за допомогою якого вони виготовлялись. Як повідомили в комісії, в типографії не знали, що трафарет  треба знищити самостійно. Тому 24 жовтня територіальна виборча комісія знищила його в своєму приміщенні.

У виборчих бюлетенях кандидатів до Первомайської районної ради по одному з територіальних округів була зафіксована відсутність прізвища кандидата від місцевого осередку партії «Батьківщина». Як з’ясувала Первомайська районна ТВК, це була провина друкарні. Тож друкарня 24 жовтня передрукувала 29 513 бюлетенів. Станом на 22:00 24 жовтня ці бюлетені були повторно роздані на виборчі дільниці. В свою чергу, бюлетені з неповними даними були відправлені до комісії та погашені.

Також виявилось, що у бюлетенях вказане неправильне ім’я, по батькові кандидата на посаду голови Галицинівської громади Андрія Білоуса.

Кілька порушень стосувались організації роботи на дільницях. Так, у м. Вознесенськ, на дільниці № 480650, спостерігач зафіксував кабінки для голосування з піднятими передніми шторками. А дільниці Первомайської міської громади не отримали інформаційні плакати про кандидатів, спостерігач помітив їх у приміщенні територіальної виборчої комісії. Також у Миколаєві, на дільниці №480877, був відсутній інформаційний плакат про кандидатів від місцевого осередку партії «Наш край», а на дільниці №480793 – інформаційний плакат про кандидатів від місцевого осередку партії «Миколаївці».

Голова дільничної виборчої комісії ВД № 480905, що в Миколаєві, Інна Кунпан взагалі не з’явилась вранці 25 жовтня. Вона прийшла лише на кілька хвилин після 12 години. Проте дільниця відкрилася вчасно, оскільки на підготовчому засіданні був обраний головуючий комісії.

Також спостерігач дізнався, що у Миколаєві, на дільниці №480790, майже весь день голосування працював член ДВК від «ОПЗЖ», який є чинним кандидатом у депутати міської ради від партії «Миколаївці».

ОПОРА відзначила й проблеми в роботі дільничних виборчих комісій. Зокрема вони спричинені неуважністю членів ДВК, недосконалим знанням виборчого законодавства. «З’ясувалось, що члени ДВК не підготовлені працювати за новою виборчою системою, що частково викликано поспішним прийняттям Виборчого кодексу України та великої кількості постанов ЦВК, які роз’яснюють різні етапи та нюанси виборчого процесу», − зауважив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

До вагомих порушень можна віднести проведення 25 жовтня виборів до Чаусянської сільської ради, яка наразі входить до складу громади Первомайської міської громади. Дільнична виборча комісія, утворена Чаусянською ТВК, яка була сформована ще в 2015 році, зареєструвала кандидатом на посаду сільського голови Аркадія Корнацького та 12 кандидатів у депутати сільської ради. За інформацією спостерігача ОПОРИ, селяни приходили голосувати на самопроголошену ДВК, щоб обрати депутатів сільської ради та сільського голову, хоча за законом вони можуть обирати лише голову Первомайської громади, депутатів до міської, районної та обласної рад.

На дільниці №480173 у селі Бондарівка двічі був зафіксований випадок підвозу виборців, який здійснювався кандидаткою Антоніною Рахнянською. Разом зі правоохоронцем, який чергував на дільниці, голова ДВК попередила подальше порушення законодавства.

А у Миколаєві, на дільниці №480764, спостерігач дізнався, що приблизно до 15 години дня голосування виборцям видавали бюлетені без вказаного номеру виборчої дільниці. Це підтвердила голова комісії.

Також ОПОРІ стало відомо, що на дільниці №480645 у Вознесенську не пропечатали бюлетені на виборах до облради. На місце виїхав член Вознесенської міської комісії. Був складений акт, комісія пропечатала ці 18 бюлетенів. «Ці бюлетені будуть вважатись недійними, адже відповідно до пункту 1а частини 29 статті 250 Виборчого кодексу України недійсними вважаються виборчі бюлетені, на яких відсутня печатка відповідної дільничної виборчої комісії», − наголосив представник ОПОРИ.

Станом на 10:00 26 жовтня триває процес підрахунку голосів на деяких дільницях і ТВК. У той же час відбувається процес прийому протоколів від ДВК до територіальних комісій, який супроводжується процедурними порушеннями: члени ДВК приїздять з печаткою, з не запакованими спецпакетами, порушеною цілісністю пакування іншої виборчої документації. Також ОПОРА фіксує заповнення протоколів олівцем, доставку протоколів до невідповідної ТВК тощо.

Із заявою ОПОРИ щодо попередніх результатів спостереження на місцевих виборах можна ознайомитися за посиланням.

 
За додатковою інформацією звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.