У Херсонській області місцеві вибори відбулися без значних порушень. Спостерігачі ОПОРИ фіксували недостатню кількість виборчих скриньок та кабінок для голосування, агітацію у день виборів та порушення карантинних норм. Про це розповів представник Громадянської мережі ОПОРА під час пресконференції 26 жовтня в Херсоні.

У день голосування 25 жовтня 2020 року Громадянська мережа ОПОРА в Херсонській області здійснювала комплексну оцінку дотримання законодавства та перебігу усіх ключових виборчих процедур, починаючи з моменту проведення підготовчого засідання і відкриття виборчих дільниць, впродовж усього періоду голосування і на етапі підрахунку голосів та транспортування документації ДВК до територіальних виборчих комісій.

Безперервний моніторинг здійснювався офіційними спостерігачами ОПОРИ на основі репрезентативної  вибірки дільниць.

«Майже всі дільниці у Херсонській області відкрилися вчасно о 08:00 25 жовтня. Спостерігачі ОПОРИ повідомили про одну дільницю у селі Чорнянка Каховського району, яка запізнилася з відкриттям на півгодини. На деяких дільницях міста Херсон та Херсонської області зранку та протягом дня спостерігались великі черги», – розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Херсонській області.

ОПОРА виявила щонайменше 8 виборчих дільниць у різних районах Херсонської області з недостатньою кількістю виборчих скриньок та кабінок для голосування. Також на деяких дільницях були відсутні марковані кабінки для людей з підвищеною температурою.

Поширеним типом порушень на дільницях були випадки голосування виборців за межами кабінки для голосування. На виборчій дільниці №650498 у місті Олешки виборець почав заповнювати бюлетень біля кабіни для таємного голосування, чим порушив виборче законодавство. Схожа ситуація  трапилася і у Скадовську. Відповідно до частини 5 статті 248 Виборчого кодексу України виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто в кабіні для таємного голосування.

У Новій Каховці на виборчій дільниці №650612 кандидатка у депутати Новокаховської міської ради перебувала з пакетом із символікою однієї з партій. Жінці зробили зауваження, однак вона відмовилася усунути порушення. Викликали поліцію стосовно незаконної агітації в приміщенні для голосування, а також за межами дільниці.

У Голій Пристані на виборчій дільниці №650241 члени комісії перешкоджали здійсненню спостереження та зйомці відео представнику Громадянської мережі ОПОРА. Після роз’яснень та цитування закону, що офіційним спостерігачам та представникам ЗМІ дозволено здійснювати фото- та відеофіксацію виборчого процесу, конфлікт було вирішено.

У день виборів були виявлені бюлетені з технічними помилками. Білозерська селищна територіальна виборча комісія повідомила, що у виборчому бюлетені  кандидатів на посаду  Білозерського селищного голови зроблено типографічну помилку - в назві політичної партії «Наш край» надруковано «Най край». Також були виявлені помилки в бюлетенях з виборів депутатів  Скадовської  районної ради та в бюлетенях з виборів сільського голови Музиківської громади.

Незважаючи на обмеженість часу для підготовки, ОПОРА відзначає активну позицію Національної поліції України щодо виявлення та попередження виборчих порушень, а також підвищення відповідної кваліфікації своїх співробітників. 

Із заявою ОПОРИ щодо попередніх результатів спостереження на місцевих виборах можна ознайомитися за посиланням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)