Протягом жовтня 2020 року Громадянська мережа ОПОРА виявила близько трьох сотень фактів рекламування дописів та іміджевих публікацій на сторінках 9 політичних партій та 16 кандидатів на посади міських голів Луцька, Володимира-Волинського, Ковеля та Нововолинська.

Найбільше рекламних публікацій станом на 20 жовтня було виявлено на сторінці «Партія Ігоря Смешка «Сила і Честь» Волинь» у соцмережі Facebook – 29. На сторінці переважно рекламували окремих кандидатів від політичної партії «Сила і Честь», які балотуються до різних рівнів рад на Волині. Реклама переважно була розрахована на жіночу аудиторію 45+ і таргетувалася на Волинську, частково на Рівненську області. Реклама переважно вартувала менше 100 американських доларів.

На сторінці у мережі Facebook «Європейська Солідарність Волинь» було виявлено станом на 20 жовтня 18 рекламних публікацій. Рекламувалися переважно кандидати і тези з передвиборної програми партії. Усі вони таргетувалися виключно на Волинську область і демонструвалась реклама переважно жіночій аудиторії. Одна з найдорожчих реклам на сторінці вартувала від 200 до 299 американських доларів і транслювалася з потенційним охопленням у півмільйона людей.

Сторінка «Слуга народу – Волинь» транслювала 19 рекламних повідомлень за період з 1 по 20 жовтня. На рекламу ставили публікації про кандидатів та агітаційні відеоролики. Реклама таргетувалася виключно на Волинську область і охоплювала переважно жіночу аудиторію. Оплачувала рекламу «ПП «Слуга народу». Найдорожчий рекламний пост вартував рекламодавцю від 200 до 299 американських доларів.

На сторінці партії «Опозиційна платформа – За життя. Волинь» станом на 20 жовтня було виявлено 13 рекламних повідомлень. Рекламувалися здебільшого агітаційні картинки з партійними гаслами та виборчими інструкціями, за кого потрібно голосувати. Таргетувалася реклама на Волинську область і охоплювала переважно жіночу аудиторію. Оплатила усю рекламу «Опозиційна платформа – За життя».

Сторінка «Громадянський Рух «Свідомі» транслювала у жовтні 6 рекламних повідомлень. Рекламувалися переважно агітаційні відеоролики з кандидатами від цієї політичної сили. Рекламу оплачувала ГО «Громадянський рух «Свідомі». Реклама таргетувалася не лише на Волинську область і охоплювала переважно чоловічу аудиторію. Найдорожча реклама вартувала від 200 до 299 американських доларів.

На сторінці «Волинь За майбутнє» у мережі Facebook за період з 1 по 20 жовтня включно було виявлено 10 рекламних постів. Рекламували переважно окремих кандидатів від політичної сили «За майбутнє». Реклама таргетувалася не лише на Волинську область і транслювалася переважно для жіночої аудиторії. Найдорожча реклама вартувала від 200 до 299 американських доларів.

5 рекламних повідомлень у жовтні розмістили на сторінці у соцмережі Facebook «ВО «Батьківщина» Волинь». Рекламні повідомлення були спрямовані на популяризацію окремих кандидатів від партії ВО «Батьківщина». Зауважимо, що всі 5 рекламних постів були видалені. У Бібліотеці реклами Facebook зазначено, що реклама «припинила демонструватися у зв’язку з тим, що вона порушує Правила розміщення реклами Facebook».

На сторінці «ВО «Свобода» Волинь» у жовтні було виявлено 3 рекламні пости. Рекламувались як окремі кандидати, так і загалом партія. Одне рекламне повідомлення оплатив кандидат у депутати Луцької міської ради від ВО «Свобода» Андрій Білан, друге – Волинська обласна організація ВО «Свобода», ще одне – видання «ВолиньUA». Таргетувалася реклама переважно на Волинську область, частково – на Рівненську. Охоплювала реклама переважно чоловічу аудиторію.

Сторінка «Голос. Волинська область» протягом жовтня транслювала лише два рекламних повідомлення. Одне рекламувало лідера партії на Волині і кандидата, інше – організований партією захід у Луцьку. Охоплювала реклама переважно чоловічу аудиторію і транслювалася на Волинську та Рівненську області. Оплатив рекламу «Максим Шушко».

На сторінці «Народний Рух України Волинь» у жовтні транслювалося лише одне рекламне відео, в якому йшлося про те, що партія підтримала у Луцьку кандидата-самовисуванця на посаду міського голови. Охоплювала реклама Волинську область і переважно жіночу аудиторію. Оплатив рекламу «Дмитро Климук», який є кандидатом.

Громадянська мережа ОПОРА також здійснила моніторинг сторінок у мережі Facebook кандидатів на посади міських голів Луцька, Володимира-Волинського, Ковеля та Нововолинська. Відтак, було виявлено 16 сторінок кандидатів, де транслювалася політична реклама.

У місті Луцьку сторінки у мережі Facebook для поширення політичної реклами у жовтні використовували 7 кандидатів на посаду міського голови: Богдан Шиба (37 рекламних публікацій), Роман Бондарук (31 рекламне повідомлення), Ігор Поліщук (23 рекламні пости), Євген Мельник (9 рекламних постів), Микола Федік (5 реклам), Юрій Моклиця (3 рекламні повідомлення), Ірина Чебелюк (2 рекламні матеріали).

З-поміж кандидатів на посаду Володимир-Волинського міського голови рекламу у соцмережах використовували: Ігор Пальонка (15 рекламних публікацій), Максим Клим’юк (2 реклами), Микола Юнак (2 рекламні пости).

У місті Ковелі офіційні сторінки у мережі Facebook для поширення політичної реклами використовували кандидати на посаду міського голови: Анатолій Корець (14 рекламних матеріалів), Олег Уніга (8 рекламних постів), Ігор Чайка (6 рекламних публікацій), Сергій Кошарук (5 реклам). Лише одне рекламне повідомлення кандидата транслювалось без застереження, тобто не було оплачене.

Серед кандидатів на посаду Нововолинського міського голови рекламу в соцмережах як форму агітації використовували: Борис Карпус (24 рекламні матеріали) та Андрій Бадзюнь (3 рекламні пости).

Нагадаємо, що у звіті Бібліотеки реклами Facebook не подається точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 американських доларів. Відтак, при аналізі витрат рекламодавців на таку рекламу вказувалося дві суми: мінімальну та максимальну (від 0 до 100 американських доларів).

Згідно з частиною 4 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій – суб’єктів виборчого процесу, якщо інше не передбачено Кодексом.

Відповідно до  частини 1 та 4 статті 213 Кодексу  організація партії, яка висунула виборчий список, кандидат у депутати, кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови для фінансування своєї виборчої кампанії, в тому числі передвиборної агітації можуть утворити власний виборчий фонд. Використання коштів з рахунків виборчого фонду здійснюється у безготівковій формі.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що за правилами соцмережі, які почали діяти минулого року, вся політична реклама має бути відповідно маркована. Фейсбук-користувачі можуть самостійно відслідковувати дотримання цих норм і, помітивши політичний допис без належного маркування, надіслати скаргу.

Експерти ОПОРИ також підготували покрокову інструкцію для кандидатів про те, як користуватись інструментом політичної реклами в соціальних мережах.

 

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)