Співробітники поліції склали 8 адміністративних протоколів щодо порушення виборчого законодавства з початку передвиборчої кампанії. Два з восьми протоколів виписані поліцейськими на підставі заяв спостерігачів ОПОРИ.

Про це ОПОРІ повідомили в ЦОС ГУ НП України в Харківській області.

Зокрема, 5 протоколів було складено через порушення ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Мова йде про виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Протоколи складені за фактами, виявленими в Лозівському, Ізюмському, Вовчанському, Первомайському та Куп’янському районах області. Саме у Ізюмському та Первомайському районах протоколи склали за заявами представників ОПОРИ. В першому випадку протокол складений на власника рекламних конструкцій, а в другому – на Первомайського міського голову Миколу Бакшеєва. На даний час ці протоколи направлені до суду.

Ще два протоколи, у Куп’янську та Лозовій, було складено ст. 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Ще один протокол склали за ст. 173 КУпАП України через дрібне хуліганство. У Куп’янську чоловік намагався пошкодити партійний намет.

Крім того, за даними пресслужби ГУ НП в Харківській області, слідчі розслідують 16 кримінальних проваджень, 8 з яких відкриті за ч. 1 і 2 ст. 296 (хуліганство), 2 – за ч. 1 ст. 157 (перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії референдуму чи діяльності офіційного спостерігача), 1 – за ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна), 1 – за ч. 2 ст. 158-3 (фальсифікація, підроблення, викрадення, пошкодження або знищення виборчої документації, документації референдуму, викрадення, пошкодження, приховування, знищення печатки виборчої комісії, комісії референдуму, виборчої скриньки, списку виборців чи учасників референдуму), 2 – за ч. 1,4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) та 2 – за ч. 2,3 ст. 160 (підкуп виборця, учасника референдуму, члена виборчої комісії або комісії з референдуму) Кримінального кодексу України. 

У ч. 13 ст. 57 Виборчого кодексу України забороняється виготовлення та поширення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)