Станом на 15 жовтня на сайті Центральної виборчої комісії відсутні дані про зареєстрованих кандидатів у депутати Миколаївської міської ради, кандидатів на посаду міського голови, а  також кандидатів у депутати Вознесенської районної ради. ОПОРА звернулась до територіальних виборчих комісій за роз’ясненнями.

На сайті ЦВК не розміщена інформація про кандидатів у  депутати Миколаївської міськради, кандидатів на посаду міського голови. 14 жовтня після вечірнього засідання спостерігачу ОПОРИ цю ситуацію прокоментувала заступниця голови Миколаївської міської ТВК Ірина Пономаренко: «Згідно з чинним законодавством ми повинні були надіслати дані до 2 жовтня. Ми не могли нічого надсилати, тому що лише вчора відбувся останній апеляційний суд із приводу зареєстрованих наших партій. Нам надійшов лист, що ми повинні ці дані надіслати до ЦВК. Ми зараз готуємо все це, і на завтра буде надано ці дані», − сказала Ірина Пономаренко.

Зазначимо, що в період із 24 по 29 вересня Миколаївська міська ТВК зареєструвала шість кандидатів на посаду міського голови та кандидатів у депутати міської ради від 11 місцевих організацій партій. 29 вересня на останньому засіданні з приводу реєстрацій кандидатів у депутати комісія не змогла прийняти жодного рішення з приводу реєстрації кандидатів у депутати від місцевих організацій партій «ОПЗЖ», Партія зелених України та «Розумна сила». 2 жовтня відбулися засідання Миколаївського окружного адміністративного суду, на яких розглядались позови офіційних спостерігачів від ГО «Партія миколаївців» до Миколаївської міської ТВК з вищевказаного приводу, за цими позовами суд признав бездіяльність ТВК протиправною, зобов’язав розглянути документи місцевих організацій партій «ОПЗЖ», Партії зелених України та «Розумної сили» повторно та прийняти визначене рішення (чи зареєструвати чи відмовити в реєстрації). 5 жовтня на засіданні ТВК кандидати від цих партій були зареєстровані. А 6 жовтня Миколаївська обласна організація політичної партії «Слуга народу» звернулася до Миколаївського окружного адміністративного суду з позовом до Миколаївської міської ТВК про скасування реєстрації кандидатів у депутати Миколаївської міської ради від «ОПЗЖ». 8 жовтня суд відмовив у задоволенні позову. А 12 жовтня П’ятий апеляційний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги місцевого осередку партії «Слуга народу» на рішення Миколаївського окружного адміністративного суду по позову до Миколаївської міської ТВК від 8 жовтня.

Станом на 15 жовтня на сайті ЦВК також відсутня інформація про кандидатів у депутати Вознесенської районної ради.

Ще 12 жовтня керівниця відділу ведення державного реєстру виборців апарату райдержадміністрації Вознесенського району Людмила Подточенко підтвердила спостерігачу ОПОРИ, що Вознесенська районна ТВК не подавала інформацію щодо кандидатів у депутати до Вознесенської районної ради, кінцевого терміну подачі комісія не дотрималась.

Після звернення спостерігача ОПОРИ до комісії членкиня районної ТВК Тетяна Лазаренко повідомила, що комісія відправила Постанову про затвердження кандидатів у депутати Вознесенської районної ради до Центральної виборчої комісії та для оприлюднення на сайті Вознесенської районної адміністрації.

13 жовтня Людмила Подточенко проінформувала, що комісія 12 жовтня після звернення спостерігача все ж таки надала необхідну інформацію. Це також підтвердили й в районній територіальній виборчій комісії.

Відповідно до частини 8 статті 227 Виборчого кодексу України відомості про реєстрацію кандидатів у депутати в єдиному виборчому окрузі із зазначенням суб'єкта висування, порядкового номера кандидата, прізвища, власного імені (усіх власних імен), по батькові (за наявності), числа, місяця, року народження, відомостей про громадянство, освіту, партійність, посаду, місце роботи (заняття), місце проживання, наявність (відсутність) заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання, номера територіального виборчого округу, до якого віднесено кандидата, та порядкового номера кандидата у відповідному територіальному виборчому списку кожного кандидата в депутати (крім першого кандидата) передаються для оприлюднення на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії у встановленому нею порядку.

А в пунктах 4.2 і 4.4  Постанови ЦВК від 25 серпня 2020 року «Про Порядок інформування Центральної виборчої комісії про перебіг виборчого процесу місцевих виборів» сказано, що виборча комісія Автономної Республіки Крим, обласна, районна, районна в місті, міська, сільська, селищна виборча комісія після закінчення реєстрації кандидатів у депутати відповідно Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті ради, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) передає Центральній виборчій комісії інформацію про зареєстрованих кандидатів у депутати, включених до єдиних виборчих списків організацій партій із зазначенням відомостей про кандидатів у депутати, включених до таких виборчих списків, а міська виборча комісія після закінчення реєстрації кандидатів на посаду міського голови передає Центральній виборчій комісії інформацію про за реєстрованих кандидатів на посаду міського голови, висунутих організаціями партій або шляхом самовисування. 

 

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)