Вознесенська міська територіальна виборча комісія не з першого разу прийняла рішення про відмову в реєстрації кандидатів, поданих регіональною організацією політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». А Миколаївська міська та обласна ТВК взагалі не змогли проголосувати за реєстрацію кандидатів цієї партії.

Миколаївська міська територіальна виборча комісія намагалась двічі затвердити постанову про відмову в реєстрації кандидатів у депутати Миколаївської міськради від Миколаївської регіональної організації «Опозиційна платформа - За життя»  на засіданнях 27 і 29 вересня. І кожного разу для цього не вистачало голосів. Так, 27 вересня за постанову про відмову в реєстрації проголосувало шестеро членів комісії, семеро були проти, четверо утримались. 29 вересня за постанову про відмову в реєстрації проголосувало п’ятеро членів комісії, семеро були проти, двоє утримались, повідомляє спостерігач ОПОРИ.

Як було вказано в проєкті постанови, причиною відмови є порушення порядку висування кандидатів, а саме недотримання гендерної квоти. Так, в єдиному виборчому списку кандидатів у депутати від ОПЗЖ в 5-й п’ятірці кандидатів було чотири особи жіночої статі і одна чоловічої, в 7-й п’ятірці кандидатів − чотири особи чоловічої статі і одна жіночої, а в 10-й п’ятірці кандидатів − чотири особи жіночої статі і одна чоловічої.

Після того, як Миколаївська міська ТВК не змогла прийняти постанову про відмову, член  комісії Наталя Йосипова заявила, що комісією було підготовлено два альтернативних проєкти постанови: в одному йшлося про відмову трьом кандидатам з єдиного списку кандидатів від ОПЗЖ (Леоніду Гусєву, Олегу Шевчуку та Анжелі Волоховій) через подання неповного комплекту документів, а в другому − про реєстрацію списку кандидатів без трьох вищевказаних кандидатів. Як додала член комісії Людмила Медвідь, ці альтернативні проєкти постанов було підготовлено за дорученням заступника голови комісії Ірини Пономаренко.

Голова комісії Тетяна Павлова оголосила технічну перерву, після якої члени комісії Максим Буряков і Ірина Домарацька почали звіряти єдиний виборчий список кандидатів, поданий 24 вересня, і єдиний список в проєкті альтернативної постанови про реєстрацію кандидатів. Виявилось, що список кандидатів в альтернативному проєкті постанови не співпадає зі списком, поданим регіональною організацією партії. Однак голова комісії поставила на голосування два альтернативних проєкти постанов, але рішення за кілька хвилин до 00.00 30 вересня знову не було прийняте:  з 14 присутніх на засіданні членів комісії «за» проголосували тільки дев’ятеро, п’ятеро були проти.

Питання про реєстрацію кандидатів у депутати Миколаївської обласної ради  від регіональної організації політичної партії «Опозиційна платформа-За життя» Миколаївська обласна територіальна виборча комісія начала розглядати 26 вересня. Як інформує спостерігач ОПОРИ, пакет документів від цієї партії розглядали останнім, оскільки члени комісії не встигли перевірити всі документи, тому робили це під час засідання. Першу помилку, яку виявили члени комісії – відсутність номерів округів у більшості заяв на згоду кандидатів брати участь у виборах. Також при перевірці єдиного та територіальних виборчих списків, затверджених на конференції політичної сили 23 вересня, виявилося, що вони не співпадають. Комісія з’ясувала, що 14 кандидатів або були відсутні у своєму територіальному списку, а присутні в іншому, або присутні в єдиному та відсутні в усіх територіальних списках. Членкині обласної ТВК Людмила Юрченко та Юлія Волчан, переглянувши єдиний виборчий список, заявили, що раніше бачили інший єдиний список від політичної сили. І що неспівпадіння єдиного та територіальних списків є порушенням Виборчого кодексу, і це дає комісії підстави для відмови в реєстрації кандидатів від ОПЗЖ. Після тривалих дебатів та голосування, більшістю від складу комісії було вирішено вважати відсутність номеру округу технічно помилкою та дозволити представникам політичної сили усунути цей недолік впродовж доби.

Наступного дня, 27 вересня, на засіданні комісія перевіряла вже уточнений пакет документів. Членкині обласної ТВК Людмила Юрченко та Юлія Волчан знову підняли питання про неспівпадіння єдиного та територіальних виборчих списків. На цій підставі Людмила Юрченко запропонувала винести на голосування відмову у реєстрації кандидатів у депутати Миколаївської обласної ради від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Розпочалась бурхлива дискусія. Частина членів комісії наполягала на тому, що в територіальних списках просто технічна помилка, інша частина – що це грубе порушення. Після 2-годинного (з перервами) обговорення комісія проголосувала за те, щоб визнати невідповідність у територіальних списках з єдиним виборчим списком технічною помилкою. ТВК дала можливість принести виправлені територіальні виборчі списки. 

Миколаївська обласна територіальна виборча комісія зібралась на наступне засідання 29 вересня о 14:00. На засіданні були присутні 14 членів комісії, представники від вже зареєстрованих політичних сил, офіційні спостерігачі, кандидатка в депутати обласної ради Вікторія Москаленко, нардеп Юрій Загородній та ЗМІ. Заступник голови комісії Олександр Пономаренко від ОПЗЖ запропонував прийняти рішення, дозволивши представникам цієї партії Олегу Солтису та Олександру Ясинському бути присутніми на засіданні, але його пропозиція не набрала потрібної кількості голосів.

У членів комісії було дві пропозиції щодо реєстрації єдиного та територіальних (виправлених) списків кандидатів у депутати Миколаївської обласної ради від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Так, Людмила Юрченко запропонувала відмовити у реєстрації кандидатів у депутати від політичної партії ОПЗЖ, а Олександр Пономаренко – зареєструвати цих кандидатів.  

Впродовж майже 10 годин члени комісії не могли дійти згоди у вирішенні цього питання – жодна з пропозицій не набирала необхідної кількості голосів. Загалом за обидві пропозиції комісія голосувала сім разів, до останніх двох долучилися ще дві членкині комісії, навіть змушена була з лікарняного приїхати одна членкиня ТВК.

Останнє голосування відбулось о 23:30. За пропозицію від Людмили Юрченко – відмовити у реєстрацію кандидатів у депутати від політичної партії ОПЗЖ – проголосували дев’ять членів комісії, семеро були проти. У той же час за пропозицію від Олександра Пономаренка – зареєструвати кандидатів від ОПЗЖ проголосували семеро членів комісії, інші дев’ять були проти.

До 23:59 рішення так і не було прийняте. Після засідання представники ОПЗЖ Олег Солтис та Олександр Ясинський залишилися чекати витяг із протоколу, аби на підставі цього документу звернутися до суду, повідомляє спостерігач ОПОРИ. Як зазначив 1 жовтня голова Миколаївської обласної організації політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» Юрій Загородній, партія подала дві позовні заяви до Миколаївської обласної територіальної виборчої комісії і до Миколаївської міської територіальної виборчої комісії з вимогою прийняти рішення і зареєструвати кандидатів від політичної партії.

На засіданні Вознесенської міської ТВК Вознесенського району 25 вересня розглядалось питання про реєстрацію кандидатів у депутати до Вознесенської міської ради від місцевого осередку політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». На засідання прийшли дві довірені особи від партії Валерій Беланенко та Олександр Кучер, повідомляє спостерігач ОПОРИ. Документи на реєстрацію кандидатів до комісії були подані 24 вересня о 23.53. Як зазначили представники комісії, документи надійшли не в повному обсязі, були відсутні фотографії та територіальні виборчі списки кандидатів, допущенні технічні помилки. Оскільки  більшості голосів членів комісії не вистачило, щоб прийняти рішення про реєстрацію кандидатів від партії ОПЗЖ,  питання перенесли на наступне засідання. Воно відбулося 28 вересня.

Під час розгляду деяких документів у членів комісії виникали сумніви щодо справжності підписів кандидатів та печатки на загальному списку. Крім того, в заявах не були вказані номери округів, за якими планують висувати кандидатів, серед 34 поданих кандидатів на двох із них – Олександра Лівіка та Олену Мігачову були взагалі відсутні документи. Також у заяві зазначено, що документи надаються Вознесенській міській ТВК Миколаївського району. Заступник голови комісії Олександр Кіценко звернув уваги на відсутність у поданих документах територіальних виборчих списків кандидатів.

На підставі  недотримання вимог  частин  5, 6,10, 12 статті 219, частини 3 статті 222, частин 1, 2, 6 статті 227, частини 4 статті 230 Виборчого кодексу України, Вознесенська міська територіальна виборча комісія постановила відмовити у реєстрації всіх кандидатів у депутати до Вознесенської міської ради, включених до Єдиного виборчого списку Миколаївською обласною організацією політичної партії «Опозиційна платформою-За життя». 11 членів комісії проголосували «за» відмову в  реєстрації, один проголосував «проти», ще один утримався.

Відповідно до частини 6 статті 227 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія не пізніш як на п'ятий день з дня прийняття заяви організації партії про реєстрацію кандидатів у депутати та доданих до неї необхідних документів приймає рішення про реєстрацію кандидатів у депутати або про відмову в їх реєстрації.

За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.