Центральна виборча комісія отримала заяви від членів Бердянської міської ТВК в Запорізькій області про протиправні випадки в роботі цього органу. З урахуванням таких звернень та на підставі порушення законодавства виборча комісія вищого рівня припинила повноваження повного складу міської комісії Бердянська. Її новий склад має 14 жовтня привести свою документацію у відповідність до рішень судів.

Як повідомляла ОПОРА, на засіданні, що розпочалося 7 жовтня Бердянська міська виборча комісія Бердянського району Запорізької області прийняла постанову із ознаками порушення. В ній зазначалося про включення до виборчого бюлетеня з виборів депутатів Бердянської міськради кандидатів обласної організації політичної партії «За майбутнє». Ця рішення не входило до регламенту комісії, відбулося без жеребкування згаданої політсили і суперечило постанові Третього апеляційного адміністративного суду від 6 жовтня 2020 року по справі 280/6929/20. Коментуючи ОПОРІ ці події, член комісії Олег Новіков повідомив, що подав заяву до поліції про протиправні дії інших представників ТВК.

За фактом умисного невиконання рішення суду слідчим відділом розпочалося досудове розслідування по кримінальному провадженню.

12 жовтня Центральна виборча комісія винесла постанову №375. В ній згадувалося, що 8 жовтня до ЦВК надійшли заява згаданого Олександра Новікова, а 9 жовтня – колективна заява членів Бердянської міської ТВК щодо протиправної бездіяльності вказаної комісії. Також отримано скарги схожого змісту від Запорізької обласної організації політичної партії «Наш край» та кандидатів у депутати Бердянської міськради. На підставі цього Комісія звернулася за роз’ясненнями до голови ТВК Інни Власової. У відповідь вона надала пояснення, проте не надала копій усіх запитуваних документів та не повідомила про причину їхнього неподання. Також з’ясувалося, що ці постанови відсутні як кінцево оформлені та підписані головою комісії. Повторна вимога ЦВК надіслати копії цих документів – не виконана. Пояснення для ЦВК надав заступник голови ТВК, інші члени – пояснень для ЦВК не надали.

Спираючись на норми Виборчого кодексу України, Закону України «Про Центральну виборчу комісію» Комісія за власною ініціативою розглянула організацію роботи Бердянської міської ТВК. Зокрема, вона встановила не оформлення і не оприлюднення у встановлені строки постанови від 7 жовтня. А також не надання її копії на вимогу представників місцевих організацій політичних партій. Серед іншого були порушені рівні права і можливості участі у виборчому процесі. Перелік цих дій суперечать вимогам Виборчого кодексу України.

ЦВК було зокрема зазначено, що: “ненадання у встановлений строк кандидатам у депутати Бердянської міської ради, місцевим організаціям політичних партій – суб’єктам виборчого процесу Бердянською міською територіальною виборчою комісією належним чином засвідчених копій прийнятих нею постанов порушує гарантоване Кодексом право вказаних суб’єктів виборчого процесу на отримання інформації про роботу виборчої комісії, про ухвалені нею рішення, що, зокрема, унеможливлює звернення до суду для їх оскарження”.

У зв’язку із порушенням Кодексу та законів України, невиконанням рішень виборчої комісії вищого рівня ЦВК достроково припинила повноваження усього складу Бердянської міської ТВК. Підставою для цього стало одноразове грубе порушенням нею Кодексу та законів України, невиконанням рішень виборчої комісії вищого рівня.  Постановлено, що місцеві організації політичних партій, за поданням яких включили цих осіб, можуть не пізніше 13 жовтня подати інших кандидатур. Після сформування нового складку, не пізніше 14 жовтня міська територіальна виборча комісія мусить привести виборчу документацію до вимог закону і  надіслати у ЦВК копії постанов прийнятих з 25 вересня по 12 жовтня. Також ЦВК має звернутися до Національної поліції України для перевірки наведених обставин.

Відповідно до частини 3 статті 208 Виборчого кодексу України повноваження усього складу територіальної виборчої комісії можуть бути достроково припинені в установленому законом порядку виборчою комісією, яка сформувала (утворила) відповідну територіальну виборчу комісію, рішенням виборчої комісії вищого рівня з відповідних місцевих виборів або рішенням суду в разі одноразового грубого порушення чи систематичного порушення комісією Конституції України, Кодексу та законів України, невиконання рішень виборчої комісії вищого рівня.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.