Бердянська міська ТВК включила до виборчого списку на виборах до Бердянської міської ради кандидатів від обласної організації політичної партії «За Майбутнє». Це рішення  суперечить вимогам Третього апеляційного адміністративного суду. Слідчий відділ розпочав досудове розслідування по кримінальному провадженню.

7 жовтня Бердянська міська виборча комісія Бердянського району Запорізької області розглянула перший пункт порядку денного. Під ним йшло ознайомлення із постановою Третього апеляційного адміністративного суду від 6 жовтня 2020 року по справі 280/6929/20 про визнання протиправними та скасування постанов від 25 вересня та 27 вересня згаданої ТВК. Таким чином Бердянську міську комісію  зобов’язали скасувати реєстрацію кандидатів у депутати Бердянської міськради включених до єдиного та територіального виборчого списків від Запорізької обласної організації політичної партії «За Майбутнє». В документі зазначалося, що на підставі постанови суду, яка набрала законної сили – судове рішення є обов’язковим для виконання. Бердянська міська ТВК як особа, якій належить виконати судовий акт, повинна вчинити достатні дії для виконання процесу незалежно від будь-яких умов.

Обговорення зачитаної постанови прийшло у суперечках, після чого звернулися до наступних пунктів у роботі. Визначивши жеребкування порядку розміщення у виборчому бюлетені оголосили технічну перерву на 15 хвилин. Через 45 хвилин після завершення часу оголошеної перерви наявний склад вирішив, що у зв’язку із дотриманням кворуму з 11 людей ТВК  може відкрити засідання. Його ведення доручили заступниці голови. Під час затвердження тексту виборчого бюлетеня депутатів Бердянської міської ради та міського голови на засідання завітали відсутні члени комісії. Родіон Книш озвучив пропозицію із включенням до виборчого бюлетеня з виборів депутатів Бердянської міськради кандидатів обласної організації політичної партії «За Майбутнє». ОПОРА сфотографувала проект цієї постанови.

Попри зауваження інших члені комісії та відсутність згадки про проект постанови у затвердженому порядку денному голова комісії Інна Власова виснула його на голосування.  За нього віддали голоси 9 членів ТВК, 6 – проти, 1 людина утрималося і 2 відмовилися від голосування. Невдовзі провели повторне голосування і більшістю голосів цю постану прийняли. Секретар комісії Марія Новікова відмовилася підписувати цей документ і покинула приміщення. Комісія проголосувала надати повноваження секретаря засідання Родіону Книшу. Під час цього член комісії Олег Новіков повідомив, що написав заяву до поліції щодо можливого кримінального порушення в роботі ТВК.

9 жовтня ОПОРА звернулася до Марії Новікової прокоментувати достовірність інформації про усунення її від виконання обов’язків секретаря. Вона зазначила, що станом на цей час не має постанови ЦВК з мокрою печаткою про складання з неї таких повноважень. З її слів, до неї на роботу прийшли особи, які представилися кандидатами у депутати до міськради від «За Майбутнє» і погрожували з вимогами скласти повноваження, після чого викликали поліцію. Також пані Марія зазначила, що голова ТВК не дає їй ознайомитися із постановою з включення партії «За майбутнє» до виборчого бюлетеня та говорить, що ці документи мають статус додатків до вже прийнятих комісією постанов.

ОПОРА намагалася взяти коментар з цих подій у голови Бердянської міської ТВК Інни Власової, однак на телефонні дзвінки вона не бере слухавку.

10 жовтня комунікаційний відділ ГУ НПУ в Запорізькій області надав ОПОРІ коментар у листі.  В ньому говориться: «8 жовтня до Бердянського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області надійшла заява від представника однієї з  політичних партій про те, що члени Бердянської міської Територіальної виборчої комісій Бердянського району Запорізької області, діючи умисно, не виконують рішення Третього апеляційного адміністративного суду. За вказаним фактом слідчим відділом розпочато досудове розслідування по кримінальному провадженню за попередньою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.382 (Невиконання судового рішення) КК України. На цей час слідчим вживаються заходи, направлені на встановлення всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення та прийняття законного процесуального рішення»

Станом на 10 жовтня на дошці оголошень Бердянської міської ТВК відсутній текст постанови про включення до виборчого бюлетеня з виборів депутатів Бердянської міськради кандидатів політичної партії «За Майбутнє».

 

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер