Під час засідання голова Енергодарської міської ТВК оголосив перерву та пішов з будівлі, узявши із собою печатку та документацію з виборчого процесу. На підставі цього ОПОРА звернулася із заявою до поліції.

7 жовтня Енергодарська міська виборча комісія Василівського району Запорізької області розпочала своє планове засідання. Після прийняття присяги новим головою Юрієм Бондаренком, затвердження порядку денного і голосування за рядом поточних питань цей голова комісії полишив будівлю, де проходить робота ТВК.

ОПОРА звернулася за коментарям до заступника голови Енергодарської міської ТВК Володимир Голіщев. Подальший опис подій подається з його слів. Зокрема він зазначив, що на згаданому засіданні член комісії Віктор Шашлаков повідомив, що його голос помилково зарахували під час голосування за кандидатуру Дмитра Орлова від політичної партії «За Майбутнє» на посаду міського голови Енергодара. Він у письмовій формі та усно попросив відкликати його голос. Володимир Голіщев запропонував проголосувати за затвердження цієї заяви. Пропозиція викликала суперечку між членами комісії. Голова ТВК поклав заяву до журналу вхідної та вихідної кореспонденції, оголосив перерву в роботі на 10 хвилин та зник. Через годину Володимир Голіщев викликав поліцію, оскільки Юрій Бондаренко не відповідав на дзвінки і з’ясувалося, що окрім журналу вхідної та вихідної кореспонденції з приміщення, де працює ТВК зникла печатка. Ввечері 8 жовтня до комісії повернули зниклі речі. 9 жовтня на початку засідання ТВК Володимир Голіщев нагадав про наявність заяви Віктора Шашлакова та запропонував викреслити з порядку денного пункт про затвердження тексту бюлетеня з виборів міського голови Енергодара. Під час голосування за порядок денний запропонований Юрієм Барановим член комісії Сергій Панасенко повідомив, що його голос помилково зарахували в підтримку цієї пропозиції.  Однак голова ТВК не зваживши на це продовжив засідання. Володимир Голіщев та Сергій Панасенко покинули приміщення, де проходить робота комісії, оскільки на їхню думку відбулася фальсифікація підрахунку голосів членів комісії на засіданні за прийняття рішення. Після виклику поліції та надання пояснень комісія не змогла поновити свою роботу через брак кворуму.

Із врахуванням зниклих з приміщення ТВК печатки та журналу вхідної та вихідної кореспонденції 8 жовтня ОПОРА  написала заяву до поліції.  Наступного дня відділ комунікації ГУ НПУ в Запорізькій області надав у листі коментар щодо означених подій. В ньому зазначалося:

«8 жовтня 2020 до Енергодарського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області надійшло повідомлення від представника громадської мережі "ОПОРА" про те, що в період часу з 19:00 години 07.10.2020 до 17:45 8.10.2020 невстановлена особа таємно викрала печатку територіальної виборчої комісії Енергодарської міської ради Запорізької області.

За вказаним фактом слідчим відділенням розпочато досудове розслідування по кримінальному провадженню за попередньою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.158-3 (Фальсифікація, підроблення, викрадення, пошкодження або знищення виборчої документації, документації референдуму, викрадення, пошкодження, приховування, знищення печатки виборчої комісії, комісії референдуму, виборчої скриньки, списку виборців чи учасників референдуму) Кримінального кодексу  України. Санкція за статтею передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років. На цей час слідчим вживаються заходи, направлені на встановлення всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення та прийняття законного процесуального рішення»

9 жовтня під час брифінгу у ГУНП в Запорізької області повідомили, що печатка Енергодарської міської ТВК знайдена разом із головою цієї комісії. Про обставини повернення журналу вхідної та вихідної кореспонденції в коментарі ОПОРІ заступник голови Володимир Голіщев сповістив, що її «знайшли добрі люди у лісі».

Як повідомляли раніше, 26 вересня Енергодарська міська ТВК винесла постанову із відмовою у реєстрації кандидата на посаду міського голови Дмитра Орлова за поданням від політичної партії «За Майбутнє». Це рішення містило можливі ознаки порушення.

ОПОРА нагадує, що відповідно до ч.4 ст.38 «Виборчого кодексу України» член ТВК зобов’язаний брати участь у засіданнях виборчої комісії та виконувати обов’язки, покладені на нього згідно з їх розподілом у комісії

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер