26 вересня Енергодарська міська ТВК прийняла постанову із відмовою в реєстрації кандидатів до міськради Енергодару та на посаду міського голови від партії «За Майбутнє». Комісія керувалася тим, що не були подані дані про збори цієї політсили з висування кандидатів 23 вересня. Проте ці збори відбулися 19 вересня. Про це повідомляє ОПОРА.

Станом на 29 вересня Енергодарською міською територіальною виборчою комісією Василівського району Запорізької області винесено п’ять постанов з відмовою у реєстрації кандидатів на місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня.

23 вересня відмовлено самовисуванцю у міські голови Енергодару Феліксу Дербуну, оскільки замість заяви на самовисування він подав «заяву на згоду балотуватися», що не відповідає вимогам частини 2 статті 224 Виборчого кодексу України.  Також була відсутня згода заявника на обробку його персональних даних. Цього ж дня відмовили в реєстрації на цю ж посаду і Тетяні Стулень за поданням від Запорізької територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка. Підстава – помилкова невідповідність наведених даних із поточним статусом кандидатки.

26 вересня комісія постановила про відмову в реєстрації кандидатів в єдиному списку у депутати Енергодарської міськради від партії «Пропозиція». Причина – несвоєчасне подання до ТВК повідомлення про заплановані збори з висування кандидатів.

Ще дві відмови отримали представники партії «За майбутнє» за поданнями кандидата на посаду міського голови Дмитра Орлова та кандидатур єдиного списку депутатів міської ради. Комісія винесла це рішення на підставі того, що до неї не надходило повідомлень про збори з висування кандидатів 23 вересня. При цьому члени ТВК посилалися на норму частини 2 статті 218 ВКУ, яка регламентує строки офіційних сповіщень щодо таких зборів.

Проте конференцію з висування кандидатів в органи влади по Запорізькій області партія «За майбутнє» проводила з 17 по 19 вересня. ОПОРА була акредитована і допущена до цих зборів і фіксували перебіг подій всі три дні. За кандидатур по Енергодару голосування відбулося 19 числа.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.