На Волині у списках кандидатів у депутати двох із чотирьох районних рад, опублікованих на сайті ЦВК, виявили невідповідності передбаченим Виборчим кодексом України норм щодо включення осіб різної статі. Натомість представники партій запевняють – списки сформували відповідно до вимог закону, а плутанина виникла або на етапі опублікування зареєстрованих списків, або ще на етапі реєстрації кандидатів.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала дотримання частини 9 статті 219 у списках кандидатів, поданих партіями до 4 районних рад на Волині, опублікованих на сайті ЦВК та дошках оголошень виборчих комісій. Невідповідності  виявили у списках до Камінь-Каширської та Володимир-Волинської районних рад.

Камінь-Каширська районна рада

Кандидатами у депутати Камінь-Каширської районної ради зареєстрували 279 осіб від 8 партій. Відповідно до опублікованих на офіційному сайті ЦВК даних, невідповідності у списку є у трьох партій.

У єдиному списку кандидатів до відповідної ради від партії «За майбутнє» 37 осіб. Невідповідність виявили у територіальному списку кандидатів в окрузі №3. Зокрема, до останніх у списку кандидатів, кількість яких не кратна 5, не застосували вимогу почергового включення. Тож 8 і 9 номери у списку – чоловіки.

У  партії «Сила і Честь» зареєстрували єдиний список кандидатів у депутати райради із 21 особою. У єдиному списку, згідно із опублікованими на сайті ЦВК даними, у першій п’ятірці (номери 1-5) – 4 чоловіки та 1 жінка, друга, четверта п’ятірка (6-10,16-20) – лише чоловіки. У списках територіальних округів №1 та №2 – лише чоловіки, в окрузі №4 – 4 чоловіки та 1 жінка.

Єдиний список кандидатів до відповідної райради від ВО «Свобода» склав 38 осіб. У єдиному виборчому списку у третій п’ятірці (кандидати 11-15) включено 4 чоловіки та лише 1 жінку.

Зауважимо, що ОПОРА також перевіряла інформацію згідно зі списками, отриманими від Камінь-Каширської районної ТВК. У ході співставлення паперових постанов та опублікованої інформації на сайті ЦВК виявилося, що єдині списки Аграрної партії України та партії «Сила і честь», зареєстровані ТВК, значно відрізняються від тих, які розміщені на сайті ЦВК. Йдеться про однакову кількість кандидатів, однак про дуже відмінну їх послідовність.

Для прикладу, у паперовому варіанті постанови Камінь-Каширської районної ТВК в єдиному списку партії «Сила і Честь» під №2 балотується до районної ради Федір Шукалович, під №3 – Юрій Каденчук, під №4 Геннадій Борисюк, під №5 – Галина Лащ, під №6 – Іван Банзерук, під №7 Сергій Титаренко.

Натомість, якщо єдиний список кандидатів у паперовій постанові порівнювати з єдиним списком цієї ж партії, опублікованим на сайті ЦВК, то під №2 включений Іван Банзерук, під №3 – Віктор Шумік, під №4 – Ігор Сахарук, під №5 – Іван Рибак, під №6 – Роман Цигипало, під №7 – Юрій Каденчук.

Такі ж самі відмінності щодо нумерації кандидатів в єдиному списку виявили представники ОПОРИ, аналізуючи списки Аграрної партії України. Так, у паперовому варіанті постанови ТВК, за якою зареєстрували кандидатів, до єдиного списку Аграрної партії України включені: під №2 – Світлана Сус, під №3 – Ганна Бегаль, під №4 – Федір Мельницький, під №5 – Петро Нововсад, під №6 – Віталій Кузьмич.

Разом з тим, на сайті ЦВК опубліковано інший єдиний список кандидатів від Аграрної партії України. Так, під №2 у цьому варіанті балотується Віталій Кузьмич, під №3 – Анатолій Приймак, під №4 – Микола Сільчук, під №5 – Людмила Бортнюк, під №6 – Надія Пасічко.

Як повідомили ОПОРІ у комісії, «правильні» списки затвердили відповідно до постанови ТВК, однак помилки виникли на етапі передачі інформації у ЦВК. Саме тому у списках є розбіжності. Проте голова комісії Наталія Мирончук («Слуга народу») розповіла, що на офіційному сайті ЦВК кандидатів опублікували в тому порядку, як вони зазначені саме в територіальних списках, відтак, нумерація кандидатів в єдиному списку «змінилася». Чи варто змінювати нумерацію кандидатів у єдиному списку знову після опублікування територіальна виборча комісія буде вирішувати після консультації з ЦВК.

Повертаючись до питання гендерного балансу у списках, якщо аналізувати списки, затверджені на засіданні ТВК, у них також є певні невідповідності, котрих немає згідно зі списками на сайті ЦВК. Зокрема, у партії «За майбутнє» в окрузі №4 в останній трійці 6 та 7 номери – жінки. В єдиному виборчому списку Аграрної партії у другій п’ятірці (номери 6-10) включено 4 чоловіки та 1 жінка. Натомість у списку партії «Сила і Честь» є невідповідності порівняно із сайтом ЦВК: у єдиному списку партії третя та четверта п’ятірки (11-20) складаються лише із чоловіків. У списках до територіальних округів №1 та №2 – лише чоловіки, в окрузі №4 – 4 чоловіки і одна жінка.

Володимир-Волинська районна рада

За 42 депутатських кріслах у районній раді змагатимуться 238 кандидатів від 6 партій.

Тут невідповідності виявили у списку партії «За майбутнє», опублікованому на сайті ЦВК. Зокрема, партія включила до списку кандидатів у депутати Володимир-Волинської райради 42 особи. При аналізі списку із сайту ЦВК виявили невідповідність вимогам щодо почергово включення представників різної статі у частину списку, не кратній 5. Зокрема, в останній трійці на окрузі №1 кандидати йдуть у порядку чоловік-жінка-жінка.

Разом з тим, виявлено гендерний дисбаланс і в окремих територіальних списках кандидатів політичної партії «Сила і Честь». Так, у територіальному виборчому окрузі №2 кандидати №6 та №7 – чоловіки, натомість, у виборчому окрузі №6 – 4 жінки та 1 чоловік.

Натомість у списках до Луцької та Ковельської районної рад аналогічних невідповідностей не виявлено. До Луцької районної ради за списками 7 партій зареєстрували 315 кандидатів, а до Ковельської районної – за списками партій 240 кандидатів.

Позиція партій

Після виявлення ряду невідповідностей у єдиних та територіальних виборчих списках кандидатів політичних партій заявленим вимогам законодавства про дотримання гендерного балансу між чоловіками та жінками згідно із частиною 9 статті 219 Виборчого кодексу України, ОПОРА звернулася за коментарями до представників відповідних політичних партій на Волині.

З-поміж представників партійних організацій лише у ВО «Свобода» з’ясували, що дійсно допустили технічну неточність.

«Я перевірив по Камінь-Каширській районній раді – там так, як і ви сказали. Там єдиний список в цілому дотримується гендер, але вже при формуванні територіальних десь зробили помилку і не включили в третю п’ятірку. Хоча якщо взяти четверту п’ятірку – там три представниці жіночої статі а два чоловічої, і далі йде через одну. Це технічна помилка», - зазначив кандидат на посаду Луцького міського голови від ВО «Свобода» Микола Федік.

Натомість керівник секретаріату Волинської обласної організації Аграрної партії України Ігор Члек повідомив ОПОРІ, що партія при формуванні списків та висуванні кандидатів на конференції чітко дотрималися вимог щодо включення представників різної статі.

«Мені відомо виборче законодавство, статі 217-219, які необхідні при реєстрації кандидатів у депутати. Має бути дотримана гендерна квота – три до двох у кожній п’ятірці. Якщо число  не кратне 5, то йде 1 до 1. Це відома норам законодавства, Аграрна партія України при формуванні своїх списків дотримувалася усіх чинних норм, і, відповідно, сформувала такі списки з усіма дотриманими вимогами», - зазначив Ігор Члек.

За словами голови Волинської обласної організації політичної партії «Сила і Честь» Романа Карпюка, гендерні вимоги врахували при висуванні кандидатів. Тож помилки, які трапилися, відбулися на етапі реєстрації виборчою комісією. Також він зазначив, що представники партії звернулися до комісій, аби ті виправили допущені неточності.

Водночас ОПОРА вже зверталася за коментарями з приводу виявлених невідповідностей до партії «За майбутнє». Тоді, нагадаємо, член правління Волинської обласної організації партії «За майбутнє» Орест Маховський зазначив, що при формуванні списків партія дотримувалася норм Кодексу і висування відбувалося із дотриманням гендерної квоти. Для отримання коментаря ОПОРА надсилала дані про виявлені неточності, в тому числі й по Камінь-Каширській районній раді,  на пошту обласного осередку, вказану на офіційному сайті партії «За майбутнє», однак на момент публікації відповіді поки не отримала. У разі надання коментаря він буде опублікований на сайті ОПОРИ.

Нагадаємо, раніше представники ОПОРИ виявляли гендерний дисбаланс в окремих списках кандидатів, зареєстрованих для участі у виборах до Волинської обласної, а також до Луцької та Нововолинської міських рад.

Відповідно до частини 9 статті 219 Виборчого кодексу України під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п'ятірці (місцях з першого по п'яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі). У разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п'яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку. 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)