Луцька міська територіальна виборча комісія зареєструвала кандидатами у депутати Луцької міської ради 520 представників, висунутих 14 політичними партіями та 11 кандидатів на посаду Луцького міського голови. Процес офіційної реєстрації кандидатів завершився 28 вересня.  

Що стосується територіальних виборчих округів, яких у місті було утворено 6, то найбільша кількість кандидатів припадає на округ №2 – 90 осіб, найменша їх кількість виявлена в окрузі №4 – 79. Водночас, в територіальному виборчому окрузі №1 балотується 87 кандидатів, в ТВО №3 – 82, у ТВО №5 – 83, в ТВО №6 – 85. Також 11 осіб змагатиметься за крісло Луцького міського голови – 3 кандидати балотуються шляхом самовисування, ще 8 кандидують від політичних партій.

Разом з тим, аналізуючи статеве представництво у єдиних та територіальних виборчих списках кандидатів у депутати політичних партій, Громадянська мережа ОПОРА помітила певний гендерний дисбаланс в окремих виборчих списках.

Невідповідність гендерній квоті

Представники Громадянської мережі ОПОРА проаналізували списки кандидатів, зареєстрованих для участі у перших місцевих виборах 25 жовтня до Луцької міської ради. Відповідні постанови приймала Луцька міська територіальна виборча комісія 22, 24 та 28 вересня 2020 року. В окремих зареєстрованих списках політичних партій було виявлено гендерний дисбаланс, пов’язаний із невідповідністю статті 219 Виборчого кодексу України. Зокрема, йдеться про 4 політичні сили, у списках кандидатів яких було виявлено невідповідність вимогам чинного виборчого законодавства в частині включення представників різних статей до єдиних та територіальних списків.

Зокрема, у єдиному списку кандидатів у депутати Луцької міської ради політичної партії «Перемога Пальчевського» – 32 особи. Першим номером став приватний підприємець Андрій Петришин. У територіальних виборчих округах №1-№5 кандидуватимуть по 5 осіб від партії і лише в окрузі №6 «Перемога Пальчевського» представила 6 кандидатів.

Також у єдиному виборчому списку було виявлено суперечність вимогам щодо включення представників різних статей: у п’ятій п’ятірці (номери 21-25) міститься 4 чоловіки та 1 жінка.

Щодо виявленого факту Громадянській мережі ОПОРА вдалось поспілкуватись з одним із кандидатів у депутати від політичної партії «Перемога Пальчевського» Іллею Токаренком.

«В нас все було підбито - 3 чоловіки і 2 жінки на кожен округ... В єдиному виборчому списку закон не вимагає, загальна кількість чоловіків та кількість жінок має відповідати нормі», - повідомив у коментарі ОПОРІ кандидат у депутати Луцької міської ради від партії «Перемога Пальчевського» Ілля Токаренко.

Комунікаційниця ОПОРИ зауважила, що Кодекс має вимоги до п‘ятірок та почергового включення осіб у частині списку не кратну п’яти, відтак Ілля Токаренко зауважив, що оскільки кількість чоловіків та жінок серед кандидатів достатня, тоді, «можливо, технічно неправильно їх розставили».

Також від «Народного Руху України» за депутатські мандати у Луцьку змагатимуться 36 кандидатів. Першим номером став Павло Данильчук – чинний депутат Луцької міської ради, керівник волинського підрозділу ГО «Громадський рух «Народний контроль». У першому та другому окрузі від «Народного Руху України» балотуються по 5 кандидатів, в округах №3-5 – по 6, а в окрузі №6 – 7 кандидатів.

У єдиному виборчому списку виявлено розбіжність щодо гендерної складової у сьомій п’ятірці (номери 31-35), де міститься 4 чоловіки та 1 жінка.

«По місту по «Народному Руху» вийшла помилка – поставили місцями неправильно 36 та 37 номер, так вже вийшло. Мабуть, вже коли друкували вийшла технічна помилка, бо ми точно звірялися по гендерних квотах. Це суто технічна помилка», – повідомив у коментарі ОПОРІ перший кандидат у єдиному списку кандидатів партії Народний Рух України до Луцької міської ради Павло Данильчук.

У списку партії «Голос» - 31 претендент на депутатські мандати Луцької міської ради. Загалом же у кожному із округів від партії балотуватимуться по 5 кандидатів. Перший номер Віктор Левандовський очолює обласний осередок партії та є директором ТОВ «Інтернетдевелс».

При формуванні єдиного виборчого списку у другу п’ятірку (номери 6-10) включили 4 чоловіки та 1 жінку, що суперечить вимогам щодо кількості представників різних статей у кожній із п’ятірок.

«Це, фактично, наслідок нашого компромісу. Тому що були різні думки і люди погодилися на такий порядок у списку. Загалом ми гендерну квоту втримали – по кожному округу дотримали, по першій п’ятірці дотримали, а у десятці - це наслідки нашого компромісу, тому що люди хотіли стати саме на такі місця. Когось або примушувати, або потрапляти в глухий кут – ми з нього вийшли таким чином... конференція проголосувала за такий варіант», - прокоментував очільник Волинського обласного осередку партії «Голос» Віктор Левандовський.

Від «Еко партії Берези» список кандидатів у депутати відповідної ради становить 42 особи. Перший номер Віктор Грисюк є також кандидатом на посаду Луцького міського голови. Загалом же у першому окрузі від цієї партії балотуватимуться 11 осіб, у ТВО №2 – 9 осіб, у ТВО №3-5 – по 5 осіб,  у ТВО №6 – 6 осіб.

Тут також виявлено розбіжність з вимогами щодо почергового включення у частину списку, не кратному п’яти: в окрузі №2 в останній четвірці кандидатів вони включені у порядку жінка-чоловік-чоловік-жінка.

«Я цілковито схвалюю запровадження у виборчому законодавстві гендерних квот, адже цей підхід апробований у багатьох країнах світу і показав свою ефективність. Ми справді повинні забезпечити рівні можливості для участі у політиці і для чоловіків, і для жінок, а не тільки декларувати такі наміри. «Еко партія Берези» сформувала список кандидатів у депутати Луцької міськради із урахуванням вимог виборчого законодавства щодо дотримання гендерних квот. У нас у списку із 42 осіб – 22 жінки і 20 чоловіків. Так само дотримано вимогу щодо рівномірного представництва чоловіків і жінок у територіальних виборчих списках. Дякую спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА за виявлений недолік, ми зараз у штабі вивчаємо це питання. Можливо, десь трапилася технічна помилка», - прокоментував ОПОРІ кандидат на посаду Луцького міського голови від «Еко партії Берези», голова Волинської обласної організації «Еко партії Берези» Віктор Грисюк.

Партії, які врахували гендерний баланс

Кандидатами у депутати Луцької міської ради, висунутими обласним осередком Аграрної партії України, стали загалом 40 осіб. Перший номер – луцький адвокат Артур Мартіросян. Загалом же у першому окрузі від цієї партії балотуватимуться 7 осіб, у ТВО №2 – 9 осіб, у ТВО №3 – 5 осіб, у ТВО №4 – 5 осіб, у ТВО №5 – 7 осіб, у ТВО №6 – 6 осіб.

Від партії «За майбутнє» у список кандидатів до Луцької міської ради включили 42 особи. Перший номер – чинний нардеп від Луцька Ігор Палиця. Тож у першому окрузі від цієї партії балотуватимуться 8 осіб, у ТВО №2 – 7 осіб, у ТВО №3 – 6 осіб, у ТВО 4 – 7 осіб, у ТВО №5 – 7 осіб, у ТВО №6 – 6 осіб.

Список кандидатів від партії «Слуга народу» склала 31 особа, а перший номер тут – приватний підприємець Роман Бондарук. Таким чином, у кожному із територіальних округів партія представила по 5 кандидатів.

ВО «Батьківщина» висунула до Луцької міської ради 42 кандидати. Першим номером стала Ірина Чебелюк – чинна заступниця міського голови Луцька та претендентка на посаду Луцького міського голови на виборах 25 жовтня. Загалом же у першому окрузі від цієї партії балотуватимуться 6 осіб, у ТВО №2 – 8 осіб, у ТВО №3 – 7 осіб, у ТВО №4 та №5 – по 6 осіб, у ТВО №6 – 8 осіб.

Партія «Громадянський рух «Свідомі» висунула список із 42 кандидатів. Першим номером тут є Андрій Покровський – лідер партії, чинний депутат Луцької міської ради, керуючий партнер «Покровський і партнери». Загалом же у першому окрузі від цієї партії балотуватимуться 5 осіб, у ТВО №2 та №4 – по 6 осіб, у ТВО №3, №5 та №6 – по  8 осіб.

Список «Європейської Солідарності» включає 41 особу. Перший номер – Ігор Гнетньов, директор Луцького центру первинної медичної допомоги. Загалом же у першому окрузі від цієї партії балотуватимуться 6 осіб, у ТВО №2 – 5 осіб, у ТВО №3 – 7 осіб, у ТВО №4 – 7 осіб, у ТВО №5 – 7 осіб, у ТВО № 6 – 7 осіб.

Список партії «Наш край» включає 37 кандидатів у депутати Луцької міської ради. Перший номер – підприємець Віктор Гоцалюк. В округах №1 та №4 зареєстровано по 6 кандидатів від цієї політсили, в ТВО №2 і №3 – по 7, а в ТВО №5 і №6 – по 5 кандидатів.

ВО «Свобода» до свого списку включила 42 особи, які братимуть участь у виборах до Луцької міської ради. Першим номером став Микола Федік – чинний депутат Луцької міської ради та кандидат на посаду міського голови. У першому та другому округах від партії балотуються по 8 осіб, в округах №3, №4 та №6 – по 6 осіб, а в окрузі №5 – 7 осіб.

У списку кандидатів у депутати Луцької міської ради від «Опозиційної платформи – За життя» значиться 31 особа. Першим номером є Олег Чикида, директор ТзОВ «Трейд Маркет Груп». У кожному із шести округів партія висунула по 5 кандидатів.

«Сила і честь» зареєструвала кандидатами у депутати відповідної ради 31 особу. Першим номером є Святослав Зелінський, радник ректора приватного вищого навчального закладу «Академія рекреаційних технологій і права».  У кожному із округів від партії балотуватиметься по 5 осіб.

Кандидати на посаду Луцького міського голови

Луцького міського голову, на відміну від інших волинських міст, обиратимуть за мажоритарною системою абсолютної більшості. На посаду Луцького міського голови претендують 11 осіб. Із них 3 кандидати-самовисуванці, ще 8 – висунуті політичними партіями. Тож кандидатами стали:

  • Микола Федік (ВО «Свобода», постанова №8 від 22 вересня 2020 року) – член партії ВО «Свобода, юристконсульт у фізичної особи підприємця Карпюк О.В.
  • Алла Надточій (Громадянський рух «Свідомі», постанова №9 від 22 вересня 2020 року) – членкиня партії «Громадянський рух «Свідомі», заступник директора у ТОВ «Контент менеджмент груп».
  • Богдан Шиба (самовисування, постанова №10 від 22 вересня 2020 року) – безпартійний, генеральний директор Державного підприємства «Волиньстандартметрологія».
  • Ігор Поліщук («За майбутнє», постанова №11 від 22 вересня 2020 року) – член партії «За майбутнє», радник Луцького міського голови.
  • Ірина Чебелюк (ВО «Батьківщина», постанова №12 від 22 вересня 2020 року) – членкиня партії ВО «Батьківщина», заступниця Луцького міського голови із питань діяльності органів  виконавчої влади
  • Артур Мартіросян (Аграрна партія України, постанова №22 від 24 вересня 2020 року) – безпартійний, адвокат.
  • Роман Бондарук («Слуга народу», постанова №23 від 24 версеня 2020 року) – безпартійний, фізична особа-підприємець.
  • Євген Мельник («Сила і Честь», постанова №24 від 24 вересня 2020 року) – член партії «Сила і Честь», директор «Укртрансзахід».
  • Дмитро Глазунов (самовисування, постанова №25 від 24 вересня 2020 року) – безпартійний, голова правління організації «Волинська обласна лікарняна каса».
  • Юрій Моклиця («Європейська Солідарність»,  постанова №26 від 24 вересня 2020 року) – член партії «Європейська Солідарність», виконавчий директор громадської організації «Волинський центру розвитку урядування».
  • Віктор Грисюк («Еко партія Берези», постанови №39 від 28 вересня 2020 року) – член партії «Еко партія Берези».

Відповідно до частини 9 статті 219 Виборчого кодексу України, під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п'ятірці (місцях з першого по п'яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі). У разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п'яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку. А відповідно до пункту 1 частини 1 статті 230, до підстав для відмови у реєстрації всіх кандидатів, включених до виборчих списків належить, зокрема, порушення встановленого Кодексом порядку висування кандидатів.

Згідно із частиною 2 статті 216 Виборчого кодексу України, право висування кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови реалізується виборцями через організації партій або шляхом самовисування у порядку, передбаченому цим Кодексом. У частині 4 йдеться, що особа, висунута кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, не може одночасно бути висунута у будь-яких інших єдиних одномандатних виборчих округах з будь-яких місцевих виборів.

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Cайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)