1 жовтня за ініціативою ОПОРИ міський голова міста Кремінна підписав декларацію підтримки «Кодексу поведінки посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців під час виборчого процесу» та зобов’язався його дотримуватися. 

Отже, Юрій Прокопенко, який наразі є чинним міським головою Кремінної, підписав вказаний документ, чим зобов’язався дотримуватися положень Кодексу поведінки, розроблений Громадянською мережею ОПОРА.  Очільник зауважив, що не збирається застосовувати у своїх цілях чи інтересах інших кандидатів та партій адміністративний ресурс під час місцевих виборів 2020.

Кодекс, містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання кадровим, матеріальним, бюджетним, силовим, регуляторним та медійним адмінресурсом.

Наразі Кремінна є єдиним містом, яке підписало названий документ, однак перспективою є ознайомлення із ним очільників міст та селищ Луганщини.

«Досвід участі у багатьох виборах дозволяє говорити про часте використання чиновниками адміністративного ресурсу для побудови виборчих кампаній. Це може бути, скажімо, коли підлеглі беруть участь у передвиборчій агітації на користь керівника або ж передвиборчі виступи державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування на офіційних заходах, пов'язаних з виконанням  службових повноважень. В такій ситуації важливим є створення етичного кодексу, ознайомлення із ним широких кіл громадськості, що буде сприяти підвищенню рівня чесності та прозорості виборчого процесу», - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Луганській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.