У Донецькій області міський голова Слов’янська Вадим Лях, голова Лиманської ТГ та голова селищної ради смт Райгородок задекларували підтримку Кодексу етичної поведінки під час місцевих виборів. Краматорський район виявився найактивнішим з питання підписання Кодексу.

Зазначимо, що цей документ містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання адміністративним ресурсом.  

28 вересня після презентації, яку провела координаторка мережі ОПОРА у Донецькій області, міський голова Слов’янська Вадим Лях підписав Кодекс етичної поведінки  під час місцевих виборів. 

У коментарі він зазначив: «Сьогодні підписав «Кодекс поведінки посадовців та держслужбовців під час виборчого процесу. Його презентацію в міській раді провела громадська організація ОПОРА. Кодекс регламентує міжнародні стандарти демократичних виборів. Підписувати його чи ні – таке рішення приймає кожен мер в Україні, який йде на нову каденцію. Я не сумнівався в своєму рішенні. Всі свої передвиборчі кампанії вів і веду прозоро, толерантно по відношенню до опонентів. Я - за чесний і цивілізований виборчий процес!»

Відповідну інформацію також опублікували на офіційному сайті Слов’янської міської ради. Вадим Лях поділився цією новиною з підписниками на своїй сторінці у Фейсбук.

30 вересня Петро Цимідан, чинний голова Лиманської ТГ, який йде на наступну каденцію, також підписав документ. Презентація Кодексу поведінки посадовців та держслужбовців під час виборчого процесу пройшла в режимі онлайн. 

«Я не буду застосовувати у своїх цілях чи інтересах інших кандидатів та партій адміністративний ресурс під час місцевих виборів 2020 року. Я утримаюсь, зокрема, від використання службової інформації в політичних цілях; залучення підлеглих до передвиборчої агітації; використання офіційних заходів, пов’язаних із виконанням службових повноважень для виборчих цілей; ініціювання і запровадження під час виборчої кампанії нових чи додаткових пільга та інших соціальних виплат тощо», - йдеться у підписаному документі.

ОПОРА розробила форму, через яку всі бажаючі сільські, селищні, міські голови, голови районних, обласних рад та місцевих державних адміністрацій могли підписати цей документ у режимі онлайн. Скориставшись такою можливістю, Кодекс поведінки посадовців та держслужбовців під час виборчого процесу підписав Олександр Гадяцький, голова Райгородської селищної ради Краматорського району, який є зареєстрованим кандидатом на посаду голови Миколаївської територіальних громади. 

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області зазначила: «Декларування підтримки Кодексу триває, листи направлені всім чинним міським головам міст, селищ та сіл Донеччини. Зазначимо, що Кодекс містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання 5 типами адмінресурсу: кадровим і матеріальним, бюджетним, силовим, регуляторним та медійним».

Нагадаємо, що ініціатива ОПОРИ викликана тим, що в українському законодавстві недостатньо врегульовані правила поведінки посадовців під час виборів, а також обмеження щодо використання адміністративних ресурсів. Наприклад, Виборчий кодекс забороняє посадовцям агітувати в робочий час, за умови, що вони не є кандидатами. Але от питання використання публічних фінансів в інтересах певних кандидатів та партій жодним чином не врегульовані.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА