Заступниця голови Івано-Франківської ОДА Марія Савка подарувала прилади для визначення рівню забруднення повітря. А у селі Рівня спостерігачі зафіксували на спортивному майданчику, який був встановлений, ймовірно за бюджетні кошти, наклейки зі згадкою імені заступника голови облради Сергія Басараба.

1 жовтня на сайті Рогатинської РДА та у місцевих ЗМІ з’явилась інформація,  що заступниця голови Івано-Франківської облдержадміністрації Марія Савка передала Рогатинській міськміжрайонній філії ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» прилади, які визначатимуть рівень забруднення атмосферного повітря. Також зазначено, що що за рахунок екологічних коштів Галицького району придбано для Рогатинської філії газоаналізатор «Елан» – для визначення діоксиду сірки в повітрі, надточну вагу «Аксіс» – для визначення твердих часток пилу в повітрі, метеоскоп – для дослідження атмосферного повітря та газоаналізатор «Коліон», який визначає окис вуглецю в атмосферному повітрі. Окрім того, що Марія Савка є першим заступником голови Івано – Франківської ОДА, вона є кандидаткою в депутати Івано-Франківської обласної ради – №6 у загальному виборчому списку партії «Слуга Народу».

Дії першої заступниці та кандидатки Марії Савки можуть мати ознаки використання бюджетного адмінресурсу, адже у повідомленнях  вказано, що прилади придбані за екологічні кошти.

До слова, через деякий час новина про вручення приладдя із сайту Рогатинської РДА зникла.

5 жовтня представники Громадянської мережі ОПОРА  зафіксували на спортивному майданчику у селі Рівня Верховинського району наклейки «Від Сергія Басараба». Сергій Басараб – заступник голови Івано-Франківської обласної ради та кандидат в обласну раду від партії «Європейська Солідарність» (№ 8 у загальному списку).

На своїй публічній сторінці у Facebook кандидат досить часто згадує про цей майданчик.

«Ще декілька тижнів назад ми почали реалізацію проєкту з будівництва спортивного тренажерного майданчика у селі Рівня. А вже сьогодні і діти і дорослі з великим задоволенням випробовують тренажери і в кожного з них не сходить посмішка з обличчя, а очі горять радістю…», – йдеться у дописі від 1 вересня.

19 вересня там з’явився допис: «Разом з Олегом Лютим відвідали спортивний майданчик в селі Рівня, щоб перевірити якість проведення будівничих робіт…» .

 

Разом з тим, за даними електронної системи публічних закупівель ProZorro,  9 червня 2020 року відбулися торги на будівництво антивандального спортивного майданчика у селі Рівня. Поставка товару мала відбутися впродовж травня-грудня 2020 року.

18 червня 2020 року сільський голова Верхньоясенівської сільської ради Дмитро Мартищук уклав договір із ТОВ «Казковий двір» на будівництво антивандального майданчика у селі Рівня вартістю 99,5 тис гривень. Кошти за виконані роботи були перераховані ТОВ «Казковий двір» 28 липня 2020 року.

Згідно зі спеціфікацією до договору, антивандальний майданчик мав складатися з велотренежара вартістю 7,4 тис гривень, універсального тренажера – за 15,2 тис гривень, тренажера «тяга зверху-жим від грудей» (19,8 тис гривень), гребного тренажера – 8,6 тис гривень, орбітрека – 11,3 тис гривень, повітряного ходуна – 9,4 тис гривень, тренажера «біцепс-машина-ричагова тяга» – 16,1 тис гривень; лавочки для пресу – 4,3 тис гривень, хосрайдера – 7,1 тис гривень. Всього – 9 позицій.

Проаналізувавши Facebook-сторінку Сергія Басараба можна знайти схожість між майданчиком, яким хвалиться посадовець та переліком тренажерів, які зазначені у специфікації договору.

ОПОРА звернулась із запитом до заступника голови Івано-Франківської обласної ради  щодо джерел фінансування встановлення антивандального майданчика.  Якщо підтвердиться, що майданчик придбаний за бюджетний кошт, то розміщення на ньому наклейок із прізвищем кандидата свідчать про використання адмінресурсу посадовцем.

«Закликаємо посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, які є кандидатами на місцевих виборах відмовитись від практики використання адміністративного ресурсу для ведення виборчої кампанії», – каже координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області.

Нагадуємо , що ОПОРА зверталась до  посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування щодо підписання  «Кодексу поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу». З інструкцією підписання кодексу можна ознайомитись за посиланням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Cайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)