Кандидат в депутати Житомирської міської ради від партії “Пропозиція” Годердзі Кварацхеліа 7 жовтня зустрівся з вчителями та учнями ЗОШ №28. Інформацію про зустріч кандидат розмістив на сторінці “Крошня Кварацхеліа”, однак через деякий час відредагував допис.

У першому дописі кандидат дякував директору школи за організовану зустріч з вчителями та учнями.

“Сьогодні зустрілись з вчителями та учнями ЗОШ І-ІІІ ступенів №28 імені Гетьмана Івана Виговського нашого мікрорайону Крошня. Дякую директору ЗОШ І-ІІІ ступенів №28 за організацію зустрічі! Обговорювали подальші плани, мрії, методи покращення нашого рідного Житомира! Під кінець зустрічі, як символ нашого початку, висадили дерева! Діти - наше майбутнє””, – зазначено в публікації. 

Згодом опублікований допис відредагували, залишивши інформацію лише про висадку дерев. 

“Сьогодні спільно з колективом та учнями ЗОШ І-ІІІ ступенів №28 імені Гетьмана Івана Виговського нашого мікрорайону Крошня здійснили висадку дерев! Діти - наше майбутнє!”, – йдеться в оновленому дописі. 

В налаштуваннях допису є історія редагування публікації.

Директор ЗОШ №28 Яніна Глінчевська розповіла ОПОРІ: “Ні з ким він не зустрічався, ми садили туї навколо школи. У нас 11-ті класи садили туї, ми 50 туй посадили навколо школи. Він там був, він привіз ці туї”.

У пресслужбі партії “Пропозиція” ОПОРІ зазначили, що коментарі надаватимуть через запит.

8 жовтня ОПОРА надіслала офіційний запит з проханням прокоментувати ситуацію.

Згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії. 

ОПОРА нагадує, що в частині 3 статті 31 Закону України «Про освіту» зазначено, що політичні партії (об’єднання), їх члени, депутати (кандидати в депутати) не мають права провадити свою діяльність в закладах освіти, зокрема створювати власні осередки чи в будь-який інший спосіб втручатися в їхню освітню діяльність.

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирі потенційний кандидат в депутати Годердзі Кварацхеліа облаштовує парк, будує дитячий і спортивний майданчики в мікрорайоні Крошня, організовує акцію і разом з місцевими жителями висаджує іменні туї. 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)