Херсонський окружний адміністративний суд зобов’язав ТВК скасувати постанови про реєстрацію та відмову у реєстрації кандидатів від кількох партій. ОПОРА зафіксувала 7 таких випадків і з’ясувала причини.

Херсонський окружний адміністративний суд визнав протиправною постанову №22 Генічеської міської ТВК від 29.09.2020, у якій йшлося про реєстрацію кандидатів у депутати Генічеської міської ради від Херсонської обласної організації політичної партії «Слуга народу». У позові зазначається, що ця постанова прийнята з порушенням частини 3 статті 222 Виборчого кодексу України, так як партія подала заяви на реєстрацію після граничного строку для подання такого роду заяв.

Нагадаємо, що подання до відповідної територіальної виборчої комісії документів для реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови закінчується за тридцять днів до дня голосування (тривало до 24 вересня включно).

«Представник партії «Слуга народу» Юліан Лучко прибув до комісії для подачі документів 24 вересня о 23:58. У цей же час прибув самовисуванець Віктор Плохушко. Поки ми приймали документи Плохушка, представник партії вийшов з приміщення разом з документами і не повернувся. Пізніше Юліан Лучко приніс комісії довідку про те, що йому вночі з 24 на 25 вересня була надана медична допомога… 26 числа інша уповноважена особа від «Слуги народу» – Олександр Порицький – прийшов із заявою і приніс всі документи. Ці заяви були прийняті», – коментує ОПОРІ голова Генічеської міської ТВК Юрій Тутов.

Також голова комісії додає, що вже 29 вересня на засіданні ТВК більшість членів проголосували за реєстрацію кандидатів від «Слуги народу».

26 вересня до Херсонського окружного адміністративного суду звернулася Херсонська обласна організація політичної партії «Наш край» з адміністративним позовом до Нижньосірогозької селищної виборчої комісії з проханням про визнання протиправною постанову №15 від 29.09.2020 про відмову у реєстрації кандидатів від партії.

Підставою для відмови у реєстрації кандидатів визначено ту обставину, що всупереч частині 9 статті 219 Виборчого кодексу України при формуванні виборчого списку по територіальному виборчому округу № 1 не дотримано вимог гендерного представництва, так як у вказаному списку з № 6 по № 9 включені виключно чоловіки.

Адміністративний суд задовольнив позов партії «Наш край» у повному обсязі та зобов’язав Нижньосірогозьку ТВК скасувати постанову.

30 вересня Нижньосірогозька ТВК подала апеляційну скаргу до П’ятого апеляційного адміністративного суду – однак, її не задовольнили.

25 вересня 2020 року Голопристанська міська ТВК постановою №19 відмовила в реєстрації кандидатом на посаду Голопристанського міського голови самовисуванцю Олександру Бабичу. Підставою для того була сплата внеску грошової застави неналежною особою. У зв’язку з цим, 29 вересня до суду надійшов позов, з проханням визнати незаконною та скасувати постанову ТВК №19, а також зареєструвати кандидатом позивача. Суд частково задовольнив позов та зобов’язав повторно розглянути документи щодо реєстрації Олександра Бабича.

За словами спостерігачів ОПОРИ, на засіданні Голопристанської ТВК, члени комісії розглянули документи Бабича повторно, але знову проголосували за відмову у реєстрації кандидатом.

Після повторного позову, 3 жовтня адміністративний суд зобов’язав виборчу комісію зареєструвати кандидата, встановив судовий контроль за виконанням рішення та зобов’язав подати у дводенний строк з дня набрання судовим рішенням законної сили до суду звіт про виконання судового рішення.

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла про ситуацію з реєстрацією кандидата на посаду Голопристанського міського голови Бабича Олександра Миколайовича, який має однакове прізвище та ім’я з чинним міським головою Голої Пристані Бабичем Олександром Володимировичем.

2 жовтня 2020 року Херсонська обласна організація Всеукраїнського об`єднання «Батьківщина» звернулася до суду з адміністративним позовом до Великолепетиської селищної територіальної виборчої комісії Каховського району з проханням скасувати постанови комісії №16, 17, 18 від 25.09.2020. У постановах йшлося про реєстрацію кандидатів у депутати Великолепетиської селищної ради від таких політичних партій: «Наш край», «Нам тут жити» та « За майбутнє».

В обґрунтуванні позивач зазначає про недотримання політичними партіями гендерної квоти. «Зазначені постанови не відповідають вимогам закону, оскільки організаціями політичних партій грубо порушено вимоги ст. 219 Виборчого кодексу України щодо присутності у кожній п`ятірці кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі)», – йдеться у позивній заяві. Однак суд відмовив у задоволенні позову.

2 жовтня Каховська районна ТВК винесла постанову «Про скасування постанов Великолепетиської селищної територіальної виборчої комісії Каховського району Херсонської області №№16, 17 і 18 від 25.09.2020 року». Згодом, після позову політичної партії «Нам тут жити», суд визнав цю постанову протиправною.

У зв’язку з недотриманням гендерної квоти до суду надійшов позов, у якому позивач просить визнати протиправною постанову Херсонської міської ТВК про реєстрацію кандидатів висунутих Херсонською обласною організацією політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». У додатку №7 до постанови партійний список складається із 37 осіб, з яких 17 осіб – жінки та 20 осіб – чоловіки.

«Проте, у третій п’ятірці виборчого списку 4 чоловіка та 1 жінка, у шостій п`ятірці виборчого списку 4 жінки і 1 чоловік. Позивач зазначає, що це не відповідає вимогам порядку висування кандидатів у депутати щодо «гендерної квоти», адже не кожна п`ятірка списку забезпечує присутність двох кандидатів кожної статті», – йдеться у позові.

Суд прийняв рішення відмовити у задоволенні позову.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)