Голова Голопристанської міської ТВК Олена Якушева повідомила у поліцію, що «невстановлені особи перешкоджають її діяльності, шляхом погрози застосування насильства». Членам комісії надходили повідомлення з вимогою зареєструвати кандидатів.

Про це спостерігачам ОПОРИ повідомив секретар Голопристанської ТВК Олександр Кулик. Він зазначив, що повідомлення з погрозами почали надходити 25 вересня, під час засідання, на якому відмовили у реєстрації кандидатові Бабичу Олександру Миколайовичу.

Варто зазначити, що до Голопристанської ТВК для реєстрації у кандидати на посаду Голопристанського міського голови звернулися троє осіб зі співзвучним прізвищем:

  • Бабич Олександр Володимирович – чинний міський голова Голої Пристані;
  • Бабич Олександр Миколайович;
  • Бабіч Віктор Ігорович.

Бабич Олександр Миколайович та Віктор Бабіч прийшли з документами до ТВК в один день – 23 вересня.

«Інтереси Бабича Олександра Миколайовича представляв адвокат Вахтанг Рахімов. 22 вересня він хотів подати замість нього документи з власним підписом за довіреністю. Ми йому відмовили, бо в законі вказано, що кандидат має особисто подати документи. Після відмови, 23 вересня, адвокат повернувся з Олександром Бабичем. Вони принесли документи власноруч підписані Бабичем», – стверджує секретар Голопристанської ТВК у коментарі ОПОРІ.

На засіданні Голопристанської міської ТВК 25 вересня комісія встановила, що платіжна квитанція проведена не відповідною особою: прізвище кандидата Бабич, а платіжка надана від Бабіча. На підставі цього Бабичу Олександру Миколайовичу було відмовлено в реєстрації кандидатом на посаду міського голови Голої Пристані.

Адвокат Рахімов намагався подати документи з виправленнями 25 вересня, наголошуючи на тому, що сталася технічна помилка. «Ніяких документів після законних термінів реєстрації ми не приймаємо. Після відмови ми звернулися у поліцію, щоб зафіксувати факт, що нам намагалися надати документи поза строками», – зазначає Олександр Кулик.

Також секретар комісії додав, що пізніше почали надходити повідомлення з погрозами та вимогою зареєструвати тих двох кандидатів.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)