Черкаська міська виборча комісія зареєструвала тринадцятьох кандидатів на посаду міського голови Черкас. Більшість із них активно використовують соцмережі для агітації. За допомогою Бібліотеки реклами Facebook, ОПОРА визначила скільки коштів витрачають на рекламу дописів із їхніх публічних сторінок у соцмережах. 

Моніторинг проведення політичної рекламної кампанії у соціальній мережі Facebook здійснено за 90 днів (7 липня – 4 жовтня), окрім того для аналізу  використовується проміжок у 7 днів ( 28.09 – 4.10).

Отож, загальні витрати на рекламу, пов'язану із соціальними питаннями, виборами або політикою із публічної сторінки чинного міського голови Черкас та кандидата на цю ж посаду від партії “За майбутнє” Анатолія Бондаренка за останні 90 днів склали 726$. При тому за останній тиждень, із 28 вересня по 4 жовтня платне просування для дописів не застосовувалось узагалі. У попередньому місяці платне просування застосовувалось до трьох публікацій. Тричі для допису з інтерв’ю політика місцевому сайту, а окрім того, для допису, що закликає користувачів до спілкування на сторінці та для допису про робочу зустріч із головою Черкаської обласної державної адміністрації із приводу будівництва дитячого садочку в місті.

Витрати зі сторінки кандидата від партії ВО “Свобода”, директора департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Сергія Воронова за останні 90 днів становлять 141$. За останній тиждень – менше 44$. У вересні платне просування застосовувалось до чотирьох публікацій. Протягом першого тижня жовтня – до трьох: вітання з Днем учителя, з Днем бібліотекаря та до допису з агітаційним роликом партії.

Загальні витрати на рекламу, пов'язану із соціальними питаннями, виборами або політикою із публічної сторінки кандидата від партії “Голос” Віктора Євпака за останні 90 днів становлять 2230$. З них за останній тиждень – 808$. У вересні платне просування застосували до 22 дописів. Для семи з них воно активне і станом на 6 жовтня. У жовтні наразі оплачене просування лиш одного допису – уривку відео з інтерв’ю кандидата одному з видань.

Для просування дописів сторінки обласного осередку партії “Голос”, в яких також нерідко фігурує Віктор Євпак, за аналогічні періоди було витрачено 1360 і 369$ відповідно.

Кандидат від “Партії вільних демократів”, чинний депутат Черкаської міської ради, директор ТОВ “Група ВЕНЕТО” Олександр Згіблов не має у фейсбуці власної публічної сторінки. Проте він найчастіше фігурує у дописах із платним просуванням зі сторінки партії. Витрати цієї сторінки за останні 90 днів – 329$. За останній тиждень – 100$. У вересні платне просування застосовували до 13 публікацій.

Витрати зі сторінки кандидата від партії “Слуга Народу”, директора ТОВ “УКРАВІТ АГРО”  Віталія Ільченка за період від створення сторінки (28 серпня цього року) по 4 жовтня склали 188$. За останній тиждень – 64$. У вересні платне просування застосовували для 17 публікацій. На початку жовтня – для п’яти. Для всіх них платне просування активне станом на 6 жовтня.

На просування дописів зі сторінки кандидата від партії “Європейська Солідарність” директора ТОВ “ОЛЄКС-ГРУП” Сергія Кудактіна за останні 90 днів було витрачено 1060$. З них 551$ – за останній тиждень. У вересні платне просування застосовували до восьми дописів. До деяких по кілька разів. Зокрема і в Instagram. У жовтня просувають три дописи - два з них, які стосуються представлення команди партії в м. Черкаси, активні станом на 6 жовтня.

Витрати на рекламу зі сторінки кандидата від партії “Національний Корпус” Дмитра Кухарчука за останні 90 днів склали 473$. За останній тиждень – 15$. Варто зазначити, що сторінка наразі видалена адміністрацією соцмережі. Була видалена і сторінка осередку партії, з якої за останні 90 днів витратили 1396$ на рекламу. 5 жовтня було створено нову сторінку кандидата. Для одного з дописів на ній вже застосоване платне просування.

Кандидат від партії “Ошукані українці” Олександр Литвин не має своєї особистої публічної сторінки. Сторінка ж партії від часу створення (3 липня 2020 року) витратила на рекламу 69$. У вересні платне просування застосовували для п’ятьох дописів. У жовтні – поки для одного.

Адвокат Валерій Макєєв, кандидат від партії “Пропозиція” також не має своєї особистої публічної сторінки. Сторінка міського осередку партії рекламу, згідно з даними бібліотеки, не використовує.

Для просування дописів зі сторінки кандидата від партії “Наш край” Анатолія Нужного за останні 90 днів було витрачено 259$. За останній тиждень рекламу для дописів не застосовували. У вересні промотували дві публікації. Сторінкою обласного осередку за останні 90 днів було витрачено 1048$, з них 361$ за останній тиждень.

Кандидатка від партії “Опозиційна платформа – За життя”, генеральна директорка ТОВ “ТРК ВІККА” Юлія Погостінська не застосовує платне просування для дописів зі своєї сторінки.

Кандидат від партії ВО “Черкащани”, адвокат Владислав Пустовар не має власної публічної сторінки у фейсбуці. Витрати на рекламу зі сторінки міського осередку партії за останні 90 днів склали 305$, з них 116$ за останній тиждень. 12 публікацій сторінки промотували у вересні. П’ять — у жовтні.

Кандидат від партії “Перемога Пальчевського”, директор ТОВ “КАРІНА XXI” Павло Філіпенко не має власної публічної сторінки у фейсбуці. Сторінка міського осередку партії створена 22 вересня цього року і витрати на просування дописів із неї – 11$. У жовтні промотування застосували вже для шести публікацій.

“На жаль, питання регулювання агітації в соціальних мережах та загалом в інтернеті так і не внесли до фінальної редакції Виборчого кодексу України. Однак, як бачимо, кандидати доволі активно використовують цю форму агітації. А згідно з ч. 4 ст. 51 Виборчого Кодексу передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій -суб’єктів виборчого процесу. Тож витрати на таку рекламу повинні відображатися у фінансовій звітності”, – вважає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

Також ОПОРА нагадує, що за правилами Facebook, які почали діяти  минулого року, вся політична реклама має бути відповідно маркована. Фейсбук-користувачі можуть самостійно відслідковувати дотримання цих норм і, помітивши політичний допис без належного маркування, надіслати скаргу.

Експерти ОПОРИ також підготували покрокову інструкцію для кандидатів про те, як користуватись інструментом політичної реклами в соціальних мережах.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.