В екомітингу, що анонсувався як захід без політичного змісту, спостерігачі ОПОРИ зафіксували ознаки «чорного піару» проти чинного міського голови Запоріжжя Володимира Буряка. Також матеріали неетичного змісту вийшли про кандидата на посаду міського голови Бердянська Валерія Баранова і у його власних дописах проти можливого конкурента.

З 14 по 30 вересня ОПОРА проводила моніторинг заходів та публікацій в соціальних мережах і цифрових медіа для фіксації можливих ознак «чорного піару» проти політсил Запорізької області.

Сайт «Про Бердянськ» висвітлюючи одну з ініціатив Валерія Баранова містив можливі ознаки «чорного піару» на його адресу. Зокрема, це можна простежити у реченні: «Анонсований суботник однієї з політичних франшиз цього сезону, яку в народі прозвали «За майбах Коломойського», пройшов у середу». 

На своїй сторінці у Facebook Валерій Баранов поширив допис із критикою та ознаками «чорного піару» на адресу Олександра Свідла. ОПОРА нагадує, що 17 вересня під час першого дня конференції Запорізького обласного осередку політичної партії «За майбутнє» кандидатуру Валерія Баранова висунули на посаду міського голови Бердянська.

18 вересня політична партія «Справжні дії» повідомила, що Центральна виборча комісія  відмовилась реєструвати їхню політсилу для участі у місцевих виборах. Причина цього – пакет документів із поданнями прибув на три дні пізніше граничної дати, а саме 6 вересня. Портал «IPnews» поширив непідтверджену інформацію, що членкиня згаданої партії Тетяна Ковиліна зумисно подала документи із ризиком несвоєчасної реєстрації, оскільки її кандидатуру не висунули на посаду міської голови. Публікація отримала назву «Месть обиженной женщины: запорожской партии «Справжні дії» отказали в регистрации на местных выборах».

19 вересня у Запоріжжі під стінами Обласної держадміністрації відбувся екомітинг «Я маю право дихати». Попри те, що в анонсах заходу наголошувалося на відсутності політичних гасел невідомі особи продемонстрували плакат з написом «Час змінювати ситуацію» та зображенням буряка, що можливо є метафоричною згадкою чинного міського голови Запоріжжя Володимира Буряка. Згодом місцевий активіст Максим Дрозденко опублікував світлину автобуса із портретом схожим на Володимира Буряка і написом «Гори у пеклі». ОПОРА зафіксувала під час мітингу цей транспорт але із пошкодженим зображенням портрету. 

Також 19 вересня відбувся музичний фестиваль «Khortytsia Freedom». За кілька днів до цього депутат Запорізької міської ради Андрій Согорін розповів про ризики зараження коронавірусом у зв’язку із проведенням заходу на локації Запорізького міського палацу дитячої та юнацької творчості. Можливі нехтування карантинними заходами він пов’язав із наближенням виборів. На рекламній основі в Facebook фестиваль анонсував і повідомляв про дотримання карантинних норм портал «Плотина», який раніше висвітлював діяльність Володимира Буряка.

В Facebook триває активність фейкової сторінки політичної партії «Порядок», що викладає недостовірну інформацію про цю політсилу. Маркери «чорного піару» проти цієї ж партії має допис сторінки «Запорожье без Буряка», де впродовж останнього місяця не було критики на адресу Володимира Буряка.

Карикатури та тексти з емоційною лексикою на адресу народного депутата України Олександра Пономарьова публікують на сторінці «ТЯПКА».

Депутат Запорізької міськради та кандидат на посаду міського голови Запоріжжя від партії «Батьківщина» Віталій Рябцев поширив в одній з груп у Facebook ілюстрацію, де він зображений у кухарському одязі поруч із корнеплодом буряка та написом «З’їмо його разом».

Сайт «Детектор медіа» виклав аналіз можливого впливу політсил на місцеві ЗМІ. В заголовок винесений текст «Колишні ахметовські проти нових ахметовських». Далі публікація розповідає, що Володимир Буряк очолив обласний центр завдяки холдингу Ріната Ахметова, а партія «Порядок» – це «новий фаворит ахметівського холдингу». Також подається недостовірна інформація про те, що Артем Гатунок є чинним депутатом Запорізької облради, хоча він вже склав свої повноваження.

Керівник місцевого осередку політичної партії «Демократична Сокира» Олександр Лебідь поширив допис зі згадкою партії Володимира Буряка «Єднання» та шрифтовою й кольоровою стилістикою подібної до тієї, що використовує ця політсила. Ілюстративний матеріал доповнював текст «Продовжимо грабувати».

На правах реклами у Facebook помічений матеріал з ознаками «чорного піару» про політичну партію «Наш край».

Згідно з частиною 1 статті 277 Цивільного кодексу України фізична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї та (або) членів її сім'ї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.