Під час моніторингу публікацій у соціальних мережах ОПОРА зафіксувала матеріали, що мають можливі ознаки антисемітизму, гомофобії та чорного піару на адресу представників політичного процесу. Сторінка партії, названої на честь міського голови Запоріжжя, розповсюджувала ролик, створений муніципальним телеканалом, що підпорядковується міській адміністрації.

Громадянська мережа ОПОРА у Запорізькій області дослідила активність сторінок у мережі Facebook, що представлені від імені учасників місцевого політичного життя та позиціонують себе як інформаційні канали.

Так сторінка «Встановити стелу на честь переможців «Російської весни» в Запоріжжі» у своїх публікаціях активно звертається до фраз на кшталт «єврейські олігархи», «єврейський капітал». Поєднуючи їх із емоційною, ненормативною лексикою та гаслами критикує політичні партії «Опозиційна платформа – За життя!», «Європейська солідарність», «Слуга народу», «Партія Шарія» та потенційних кандидатів на місцевих виборах. Найбільше критики помічено у зв’язку із діяльністю депутатів Верховної Ради Володимира Кальцева та Геннадія Касая. Прізвище другого подають із штучно відредагованими світлинами, які підкреслюють уявні фізіологічні особливості політика. Один з дописів, що містив висновки його авторів про національну ідентичність політиків, був позначений як рекламний.

Основна критика публікацій сторінки «Запоріжжя NOW» спрямована на діяльність чинного президента України Володимира Зеленського, політичних партій «Слуга народу» і «Партія Шарія».  В одному з дописів автори акцентують увагу на можливій підтримці місцевими осередками партій «Голос» та «Демократична сокира» проведення першого у Запоріжжі прайд-маршу. В тексті захід названий «наймасштабнішою ЛГБТ-акцією за всю історія Запоріжжя». А різницю у поглядах на доцільність цього проєкту допис означує як приналежність до «блакитного» та «червоного» кутів рингу. До першого публікація зараховує членів згаданих партій, а до другого – Луку, митрополита Запорізького і Мелітопольського.

ОПОРА звернулася до голови Запорізького обласного осередку політичної партії «Демократична сокира» Олександра Лебідя з проханням прокоментувати, чи є домислом висловлені судження про участь цієї політсили в організації «ЛГБТ-прайду». В офіційному листі він зазначив: «В Запоріжжі політична партія Демократична Сокира не є організатором чи співорганізатором ЛГБТ-прайду. Але ми переконані, що дорослі дієздатні люди можуть робити в приватному житті все, що хочуть, якщо це не суперечить законодавству».

Низку дописів із ознаками чорного піару розмістила сторінка «ZMR».  Два таких тексти розмірковують про продаж місць у виборчих списках партій «Опозиційна платформа – За життя!» та «Слуга народу». Інша публікація називає Миколу Фролова «вірним соратником Петра Порошенка» та «кандидатом в мери Запоріжжя». ОПОРА нагадує, що у 2015-му році цей політик балотувався на посаду міського голови Запоріжжя від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». В дописі партії «За майбутнє» від 13 серпня 2020 року Микола Фролов розповідає, що увійшов до цієї політичної сили та не братиме участь у цьогорічних виборах на місце очільника Запоріжжя.

Інша сторінка, де простежуються маркери чорного піару – «ПолитбюроЗп».  Одна з останніх публікацій розповідає про участь у рейдерстві Владиславом Куценком і В’ячеславом Колесниковим, лідерами запорізького обласного осередку партії «Батьківщина». Станом на 23 серпня сторінка є неактивною.

Як рекламний допис в Facebook поширена публікація від неофіційної сторінки «Партия Владимира Буряка «Єднання».  Серед інших дописів на цій сторінці є ролик із текстом «Муніципальна телевізійна мережа Телеканал Z разом з міським головою Запоріжжя Володимиром Буряком та учнями музичних шкіл вітає земляків з 29 річницею Дня Незалежності України». Пост із аналогічним змістом поширив інформаційно-розважальний портал «Плотина», де більшість публікацій присвячена висвітленню професійної діяльності очільника міста.

Інший рекламний допис в Facebook представила сторінка «Депутат Михайло Прасол». В ньому розміщений іміджевий ролик депутата міськради, у якому задіяна телеведуча муніципального телеканалу Z та студія цього ЗМІ.

ОПОРА нагадує, що в частині 2 статті 60 Закону України "Про місцеві вибори" кандидатам, які займають посади в органах державної влади, забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, засоби зв’язку, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи для проведення передвиборної агітації. А в частині 3 цієї ж статті йдеться, що розповсюдження у будь-якій формі агітаційних матеріалів, що містять пропаганду розпалювання міжетнічної, національної, релігійної та расової ворожнечі, посягання на права і свободи людини, не допускається.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)