Окремі волинські інформаційні агентства, інтернет-видання та телеканали протягом вересня публікували згадки чи позитивні новини про представників конкретної політичної сили чи політика. Натомість згадок про інших кандидатів чи партій було в рази менше або ж вони мали негативний відтінок. Таким чином, окремі видання «піарили» партії «За майбутнє», «Громадянський Рух «Свідомі», представників партії ВО «Свобода», кандидата на посаду Володимир-Волинського міського голови Петра Саганюка, у тому числі, до його офіційної реєстрації, а також його команду і його потенційного суперника Максима Клим’юка.

Під час моніторингу онлайн-видань представники ОПОРИ зауважили тенденцію, коли ЗМІ присвячували левову частку «уваги» певній партії чи потенційним кандидатам від неї, яких, зрештою, реєстрували кандидатами у депутати чи кандидатами на посади міських голів. У більшості випадків у виданнях вказували, до якої політсили має стосунок той чи інший політик. Зауважимо, що публікації, у котрих згадували чинних народних депутатів без згадки партії поряд з їхніми іменами чи їхньої участі у виборах ще до моменту офіційної реєстрації кандидатами, до уваги не приймали. 

Тож, про партію «За  майбутнє» та потенційних кандидатів від неї писали 6 видань та інформували 2 місцеві телеканали, представники партії «Громадянський рух Свідомі» найбільше з’являлися на сторінках Інформаційного агентства «Конкурент», локальне видання «Княжий град» розмістило серію публікацій, в яких висловлюють підтримку чинному міському голові та тоді ще й потенційному кандидату на цю посаду Петрові Саганюку, а сайт «ВолодимирМедіа» опублікував низку публікацій зі згадкою його опонента Максима Клим’юка.

Серед видань, котрі «концентрували» свою увагу на діяльності партії «За майбутнє» - телерадіокомпанія «Аверс», Інформаційне агентство «Волинські Новини», видання «Під прицілом», «12 канал» та видання «Нововолинський інформаційний портал», «Буг» і «Кордон».

Так, від початку виборчого процесу на YouTube-каналі телерадіокомпанії «Аверс» опублікували 13 сюжетів, що містили позитивні згадки про партію «За майбутнє». Більшість із них стосувалися представлення кандидатів від партії у різних громадах, а інші розповідали про форум партії, котрий відбувся у Луцьку, та партійну конференцію з висування кандидатів до рад різних рівнів на Волині. 

Сайт «12 каналу» 8 разів розміщував новини про потенційного кандидата на посаду міського голови Ковеля від партії «За майбутнє» Ігоря Чайку, дві із них були позначені зірочкою (таким чином онлайн-видання часто маркують матеріали, котрі розміщені на комерційній основі). Ще 5 новин стосувалися форуму «За майбутнє» чи виступів нардепів і потенційних кандидатів Ігоря Гузя та Ірини Констанкевич. Також ще один матеріал стосувався чинного голови селища Ратне та потенційного кандидата Володимира Кулика. 

Також у вересні на «12 каналі» вийшли 4 програми у рамках проекту «Актуально» із особами, які згодом заявили про бажання балотуватися та, зрештою, були зареєстровані кандидатами. Відтак, участь у них майбутні кандидати брали як посадовці – наприклад, очільник ДП «Волиньторф» Іван Киричик,  який згодом став кандидатом від партії до Волиньради, чи Ігор Пальонка – голова Зарічанської ОТГ, якого партія висунула кандидатом на міського голову Володимира-Волинського.

Разом з тим, на YouTube-каналі «12 каналу» від початку виборчого процесу було виявлено 4 сюжети, присвячені політичній партії «За майбутнє». 

Інформаційне агентство «Волинські Новини» опублікувало чимало новин про потенційних кандидатів від партії «За майбутнє». Левова частка цих новин – понад 15 цитували лідера партії Ігоря Палицю чи розповідали про його візити у різні заклади тощо. Ще 11 публікацій стосувалися з’їзду партії, або ж інформували про презентації команд партії у різних громадах, акцентували у заголовку увагу на зростанні рейтингу партії за результатами опитування тощо. Окрім того, на шпальтах видання вийшли кілька згадок про потенційних кандидатів без акценту на партії. Йдеться про 3 матеріали стосовно Ігоря Чайки, та одна – про чинного селищного голову Ратного Володимира Кулика.

Видання «Під прицілом» також дещо акцентувало увагу на партії «За майбутнє» та її представниках. Зокрема, 4 новини стосувалися висловів Ігоря Палиці чи його відвідин медичних закладів, ще 2 – з’їзду партії, ще 3 – рейтингів партії чи представлення кандидатів в окремих громадах.

«Нововолинській інформаційний портал» найбільшу кількість «політичних» новин присвятив потенційному кандидату на посаду міського голови Нововолинська Борису Карпусу – 10. Зауважимо, що виявляли також публікації, де до його особи застосовували інші регалії – наприклад «уродженець Нововолинська», «ексдепутат міської ради», «помічник народного депутата Ігоря Гузя». Ще 2 новини цитували Ігоря Гузя, а 2 інші розповідали про заходи за участі обох кандидатів. У вересні також з’явилася публікація про презентацію команди партії на Іваничівщині та новина за результатами конференції прихильників.

Щодо цих же потенційних кандидатів вийшло найбільше новин і у виданні «Кордон». Часто йдеться про ті ж самі інформаційні приводи, про котрі повідомляло попереднє видання. Тож 7 новин стосувалося Бориса Карпуса, ще 5 – потенційного кандидата на посаду міського голови Володимира-Волинського Ігоря Пальонки (в одному з інтерв’ю було зазначено, що він балотуватиметься «від команди «Ігоря Гузя»), 5 – Ігоря Гузя, 5 – презентацій команд партії «За майбутнє», від якої балотуються усі названі політики, у різних населених пунктах та ще одна інформувала про потенційного кандидата до Володимир-Волинської міської ради від партії «За майбутнє» Миколу Савельєва. 

На сторінках інтернет-видання «Буг» натомість більше згадок було про Ігоря Пальонку чи про те, що йому висловили підтримку відомі в регіоні особи – таких новин нарахували 7. Ще 5 висвітлювали позиції чи ініціативи Бориса Карпуса, 2 цитували Ігоря Гузя, а 3 стосувалися презентацій команд партії «За майбутнє» чи повідомляли про інших потенційних кандидатів від партії.

Інтернет-видання «Княжий Град» опублікувало 5 інтерв’ю із потенційними кандидатами на посади депутатів Володимир-Волинської міської ради від партії «Сила і Честь» - Сергієм Кобою, Віктором Фіщуком, Антоніною Лук’янюк, Тетяною Ващук та Олександром Атаманюком. Усі публікації були ілюстровані в одному стилі – йдеться про фото потенційного кандидата із чинним міським головою Петром Саганюком на блакитному фоні із логотипом та назвою партії. Окрім того, видання опублікувало інтерв’ю і з самим Петром Саганюком, а також лікаркою Іриною Ткачук та підприємницею Анною Нестеряк. Останні два інтерв’ю мають стилізовані фото, подібні до ілюстрацій на користь кандидатів від «Сили і Честі», однак не містять логотипу та назви партії. Не згадується вона й у тексті, проте Ірина Ткачук каже, що планує балотуватися із командою, яку очолить Петро Саганюк, а Анна Нестеряк відзначає успіхи чинного міського голови. 

Натомість видання «ВолиньUA» публікувало новини про потенційних кандидатів від ВО «Свобода». 4 матеріали стосувалися списків партії, представлення команд чи окремих кандидатів, ще 2 цитували очільника обласного осередку партії Анатолія Вітіва, 2 – потенційного кандидата на посаду міського голови Ковеля Юрія Поліщука, ще 1 – інтерв’ю із потенційним кандидатом на посаду міського голови Нововолинська Андрієм Бадзюнем. Також були виявлені іміджеві матеріали на користь кандидатів від ВО «Свобода» Миколи Федіка, Андрія Білана і Богдана Богоноса. 

Натомість партії «Громадянський рух «Свідомі» та її представникам –  кандидатці на посаду міського голови Луцька Аллі Надточій і кандидату у депутати Луцької міської ради Андрієві Покровському (у тому числі, до їхньої офіційної реєстрації) найбільше приділяли уваги на сторінках Інформаційного агентства «Конкурент».

Зокрема, на сторінках «Конкурента» опублікували понад два десятки новин позитивного спрямування зі згадкою політсили та кандидатів від неї. 5 із них розповідали про списки партії «Громадянський рух «Свідомі» до Луцькради та Боратинської сільради, ще 6 були присвячені лідеру партії Андрію Покровському (інтерв’ю чи коментарі стосовно рейтингів тощо), 8 висвітлювали позицію кандидатки на посаду міського голови Алли Надточій (в тому числі на етапі до офіційної реєстрації), ще одна – пріоритети партії. Ще кілька публікацій були у форматі інтерв’ю із кандидатами від партії, вже після їхньої офіційної реєстрації – Петром Козіною, Андрієм Кицею, Миколою Жичуком та Сергієм Лемчуком.

Сайт «ВолодимирМедіа» присвятив 6 публікацій потенційному кандидату на посаду міського голови Володимира-Волинського Максиму Клим’юку. Йдеться про анонси ефіру за його участі та презентації програми, розгорнуте інтерв’ю, звернення із поясненням, чому він йде на вибори, огляд власне програми та статтю про благодійні заходи, організовані потенційним кандидатом. 

Нагадаємо, окремі видання ще до офіційної реєстрації позиціонували певних осіб як кандидатів.

Згідно із частиною 4 статті 47 Виборчого кодексу України виборчі комісії, засоби масової інформації та інформаційні агентства, органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, об’єднання громадян, інші особи при поширенні інформації про вибори, яка не є передвиборною агітацією відповідно до статті 51 цього Кодексу, зобов’язані дотримуватися об’єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти і точності інформації, уникати дискримінації та сексизму. Також відповідно до частини 2 статті 49 Кодексу інформаційні агентства та засоби масової інформації поширюють повідомлення про перебіг виборчого процесу, події, пов’язані з виборами, базуючись на засадах достовірності, повноти і точності, об’єктивності інформації та її неупередженого подання.

Разом з тим, відповідно до частини 4 статті 57 Виборчого кодексу України, засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог частини третьої статті 55 і частини другої статті 56 цього Кодексу, забороняється агітувати за або проти кандидатів, партій (організацій партій), оцінювати їхні передвиборні програми або надавати їм перевагу в будь-якій формі.

 
 
Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.