Для організації місцевих виборів 25 жовтня 2020 року на Дніпропетровщині працюють 112 міських, районних, районних у місті, сільських, селищних територіальних виборчих комісій. ОПОРА проаналізувала заміни в складі 37 міських, районних та обласній ТВК з моменту їхнього створення.

В Дніпропетровській обласній ТВК з моменту створення відбулося 13 замін членів ТВК. Найбільше – 3, від партії «Солідарність жінок України», по 2 – від партій «Європейська солідарність» та «За майбутнє», по одній від партій «Народ», «Партія Зелених», «Успішна Україна», «Єдність», «Голос», «Опозиційний блок – За життя».  Заступник голови комісії Тимур Клімов був замінений на Юлію Ільїну («Європейська солідарність»), але через деякий час Тимура Клімова призначили членом комісії від партії «Солідарність жінок України». 18 серпня була замінена і секретар комісії від партії «За майбутнє», нею стала Ганна Михайлець. 25 вересня секретар Ганна Михайлець була замінена на Павла Шандибу («За майбутнє»).

Раніше ОПОРА повідомляла, що до складу обласної ТВК увійшла Валентина Панкуліч («Опозиційна платформа – За життя»). 

У Дніпровській міській ТВК відбулося 16 замін, серед них по два члени комісії були замінені за поданням партій «Голос», «Європейська солідарність», «Партія місцевих громад». Маргариту Соловей («За майбутнє») замінили на Ольгу Хоніч; Любов Борщ («Солідарність жінок України») на Тетяну Санжаровську; Наталію Гусаревич «Голос» на Євгена Текут’єва; Едуарда Дорошенка («Європейська солідарність») на Яну Грузинську; Марину Іваненко («Слуга народу») на Костянтина Шевердинського; Валерія Кабачка («Опозиційна платформа – За життя») на Тетяну Панченко; Китайгородського Олександра («Партія Єдності») на Андрія Гусака; Діану Лупандіну («Європейська солідарність») на Євгена Польянова; Григорія Михайленка («Велика Україна»)  на Олексія Ткаченка; Євгенію Оріненко («Голос») на Олену Текут’єву; Вікторію Підберезну (Партія Шарія) на Валерія Пікінера; Даниїла Селіна («Партія місцевих громад») на Наталію Гусаревич (вже друга заміна); Анжеліку Федько («Єдина Альтернатива») на Олександра Литвина; Юлію Шлегу («Партія труда») на Наталію Гордінську. 23 вересня Партія Шарія замінила Валерія Пікінера на Ігоря Хоменка, після цього Валерій Пікінер був зареєстрований кандидатом у депутати від Партії Шарія.

З 11 засідань Дніпровської міської ТВК на 4-х був відсутній представник від Партії Шарія, на 2-х представники партії «За майбутнє» та «Єдина Альтернатива». Наталія Гусаревич від початку роботи комісії була представником від партії «Голос», потім її замінили, але згодом вона повернулася до складу комісії від «Партії місцевих громад».

У Дніпровській районній ТВК відбулося 13 замін. Найбільше – 3, від партії «Опозиційна платформа – За життя»; по дві заміни від ВО «Батьківщина» та «Слуга народу»; по одній від «За майбутнє», «Успішна Україна», «Солідарність жінок України», «Рівне разом», «Національний корпус», «Патріоти Волині». Від початку роботи комісії був замінений весь керівний склад: голова («За майбутнє»), заступник («Слуга Народу»), секретар (ВО «Батьківщина»).

Криворізький район

У Криворізькій міській територіальній виборчій комісії відбулося 10 замін, дві від партії «Опозиційний блок – За життя», «За майбутнє», «Голос», «Соціалісти», по одній від партій: «Республіка», «Команда Дніпра». Заступником голови комісії замість Олександра Курмаза стала Катерина Супрун («Команда Дніпра»), секретарем – замість Андрія Соколенка став Ігор Лисицький (ОПЗЖ).

В Інгулецькій районній у місті Кривому Розі ТВК відбулося 2 заміни, від партій «Нова Демократія» та «Партія Єдності». Всього пройшло 3 засідання. В Центрально-Міській районній у місті Кривому Розі ТВК відбулося 4 заміни від партій: «Справа», «Час Змін», «Європейська Солідарність», «Пропозиція». Всього відбулось 3 засідання. У Металургійній районній у місті Кривому Розі ТВК відбулося 4 заміни від партій: «Нова Демократія», «Єдність», «Пропозиція».

У Криворізькій районній ТВК відбулося 5 замін, по одній від партій: ВО «Батьківщина», «Партія Зелених України», «Авангард Народу», «Європейська солідарність», «Опозиційний блок – За життя». Заступник голови комісії Катерина Страннікова була замінена на Олену Проходу («Європейська солідарність»). 16 вересня 2020 року Криворізька районна ТВК написала звернення до голови ЦВК щодо членів комісії, які жодного разу не були на засіданні та не склали присягу – це представники партій: «Голос», «Партія розвитку громад», «Патріоти Волині», «Солідарність жінок України», «Соціальна реконструкція».  Члени комісії просять змінити склад Криворізької районної ТВК з 18 до 13 членів або сприяти тому, щоб суб’єкти подання прислали заміни цих членів.

Пропускали засідання Криворізької районної ТВК члени комісії від партій: «Голос», «Партія розвитку громад», «Авангард народу», Патріоти Волині», «Соціальна реконструкція», «Солідарність жінок України».

В Апостолівській міській ТВК відбулося 8 замін, з них – 5 від партії «За Майбутнє», по одній від партій «Народ», «Солідарність жінок України», «Пропозиція». Були замінені голова комісії від партії «Солідарність жінок України» та заступник голови від «Пропозиції».

В Зеленодольській міській ТВК відбулося 6 замін, найбільше – 3, від партії «За Майбутнє», 2 – від «Партії Шарія», секретар комісії Тетяна Чаус була замінена на Юлію Тихолаз «Нова політика».

У Новолатівській сільській ТВК відбулася заміна всього керівного складу - голови («Нова демократія»), заступника голови (ОПЗЖ), секретаря («Партія Єдності»). У Вакулівській сільській ТВК був замінений секретар(«Пропозиція»). У Гречаноподівській сільській ТВК замінені голова комісії (ВО «Батьківщина») та секретар ( «Слуга народу»). У Грушівській сільській ТВК замінений заступник голови (ВО «Батьківщина»), у Нивотрудівській сільській ТВК – голова комісії ( «Слуга Народу»), у Глеюватській сільській ТВК був змінений секретар комісії («Слуга Народа»), у Софіївській селищній ТВК – голова комісій («Європейська солідарність»).

Кам’янський район

У Кам’янській міській ТВК відбулося 10 замін. Була замінена голова комісії від «Партії розвитку громади». Найбільше замін - по дві, від партій «Солідарність жінок України» та «Європейська солідарність» (секретар та член комісії). По одному члену комісії замінили від партій: «Партія Зелених України», «Громадська сила», «За майбутнє», «Єдина родина», «Голос». Член комісії від партії «Єдина родина» пропустив 8 засідань, від «Голосу» та «Партії Зелених України» - 3 засідання, від ВО «Батьківщина» - 2.

Кам'янська районна територіальна виборча комісія оновлена на 50%. З 18 членів Кам'янської районної ТВК - 10 членів комісії було замінено. Заміну здійснили 8 суб'єктів виборчого процесу: «Голос» - 2 заміни, «Слуга Народу», «Солідарність жінок України», «Соціал – демократична партія», «Опозиційний блок», «Наш дім - Одеса», «Час змін», «Партія Пенсіонерів України» - по одній заміні. Був замінений секретар комісії від партії «За майбутнє». Жодного разу не була на засіданні та не прийняла присягу членкиня комісії від партії «Солідарність жінок України» Любов Мусієнко. Найбільше засідань – 2, пропустив член комісії від партії «Наш дім - Одеса». 

У Верхівцевській міській територіальній виборчій комісії відбулося 5 замін. У П'ятихатській міській ТВК було повністю оновлено керівний склад комісії - замінено голову комісії, заступника та секретаря, всього було 4 заміни. ТВК виключила членів, які жодного разу не з'явилися на засіданні та відповідно не склали присягу. Це 2 члени комісії від партії «Солідарність жінок України», по одному від «Патріоти Волині» та «Щаслива Україна». На сьогодні в складі П'ятихатської міської територіальної виборчої комісії залишилося 14 членів.

Верхньодніпровська міська територіальна виборча комісія оновилася на третину - 6 членів комісії були замінені. Жодного разу не з’явився на засіданні член комісії від партії «Успішна Україна».

У Вільногірській міській територіальній виборчій комісії було дві заміни. Своїх представників у комісії змінили партії «Європейська солідарність» та «Партія Шарія». 

У Жовтоводській міській ТВК відбулося три заміни, при цьому дві з них - це заміна голови комісії від партії «Голос» та секретаря від партії «Блок Вілкула «Українська перспектива». Два члени комісії від партій «Щаслива Україна» та ВО «Громадський контроль» не відвідали жодного засідання комісії та не склали присягу. 

Серед міських ТВК Кам'янського району найбільше замін – по 3, відбулось від партії «Блок  Вілкула «Українська перспектива» та «За Майбутнє», по 2 від партії «Солідарність жінок України», «Слуга народу», «Наш край».

Павлоградський район

У Павлоградській міській ТВК відбулося 7 замін. По дві від партій ВО «Батьківщина», «Слуга народу», по одній від «Солідарність жінок України», «Партія місцевих громад», «Ліберальна партія України», «Команда Дніпра». Був замінений голова комісії (ВО «Батьківщина»), заступник голови («Ліберальна партія України») та секретар («Слуга Народу»). На засідання жодного разу не з’являлися члени комісії від партій «Єдина Країна» та «Партія місцевих громад».

У Павлоградській районній ТВК відбулося 8 замін. По дві від партій «Слуга народу», «Солідарність жінок України», по одній від ВО «Батьківщина», «Пропозиція», «Ошукані Українці», «За майбутнє». Був замінений голова комісії («Слуга народу»), заступник голови («Пропозиція») та секретар («Солідарність жінок України»). Жодного разу засідання не з’являлися члени комісії від партій «Ошукані Українці» та «Партія розвитку громад».

У Тернівській міській ТВК відбулося 10 замін: 3 – від партії «Слуга народу», 2 – «Європейська Солідарність», по одній від партії «Солідарність жінок України», ВО «Батьківщина», «За майбутнє», «Опозиційний блок», «Нова політика».

Новомосковський район

У Новомосковській міській ТВК відбулося 3 заміни від партій: «Солідарність жінок України», «Слуга народу», ВО «Батьківщина». У Новомосковській районній ТВК відбулося 5 замін: по дві від партій «Опозиційна платформа – За життя» та «Слуга народу», одна від партії «Авангард народу». Всього відбулось 8 засідань, з них 6 разів був відсутній представник від партії «Солідарність жінок України», 4 – від партій «Рівне разом» та «Слуга народу». На жодному засіданні не були присутні члени комісій від партій «Солідарність жінок України», «Авангард народу», «Народ», «Соціалісти», «Нова політика», ВО «Громадський контроль».

У Новомосковській міській ТВК був змінений секретар комісії; у Новомосковській районній ТВК – голова комісії; у Магдалинівській селищній ТВК – секретар; у Черкаській селищній ТВК – секретар; у Піщанській сільській ТВК – голова комісії («Слуга народу») та член комісії («Слуга народу»), у Губиниській селищній ТВК – голова комісії («Слуга народу») та член комісії («Слуга народу»).

В Нікопольскій міській ТВК відбулося 9 замін. По дві від партії «За майбутнє» та «Голос», по одній від партії «Нові обличчя», «Ліберальна партія 5.10», «Опозиційна платформа - За життя», «Солідарність жінок України», «Батьківщина». Від партії «Голос» був замінений секретар комісії. На засіданнях жодного разу не було представників від партій: «Ліберальна Партія 5.10», «Альтернатива», «Солідарність жінок України».

В Нікопольскій районній ТВК відбулося 11 замін, найбільше – по 2 особи від партій «Солідарність жінок України», ВО «Батьківщина». Від «Партії Зелених України» був замінений секретар комісії, який пропустив всі засідання. Жодного разу не були присутніми на засіданнях представники від партій: «Солідарність жінок України», «Патріоти Волині», «Зелена планета».

Синельниківський район

У Синельниківській міській територіальній виборчій комісії відбулося 7 замін: 2 - від партії «Європейська Солідарність», по одній від партії «За майбутнє»,  «Солідарність жінок України», «Партія Зелених України», «Слуга народу», «Опозиційна платформа - За Життя». Всього відбулось 4 засідання.

У Синельниківській районній територіальній виборчій комісії були замінені 9 членів ТВК. По 2 заміни від партій «За майбутнє» та «Соціалісти». По одній від партій «Ошукані Українці», «Партія Труда», «Солідарність жінок України», «Слуга народу», «Опозиційний Блок». Всього відбулось 6 засідань.

В Іларіонівській селищній територіальній виборчій комісії Синельниківського району був замінений 1 член комісії від партії «За майбутнє».

В Першотравенській міській територіальній виборчій комісії були замінені 7 членів комісії: по дві від партії «Солідарність жінок України» та «Слуга Народу». По одній від партії «Опозиційна платформа - За життя», «Європейська Солідарність», «Наш край».

Раніше ОПОРА повідомляла, що у районних у місті Дніпрі ТВК замінили більше половини керівного складу. У Новолатівській ТВК замінили весь керівний склад, також ОПОРА повідомляла про проблеми в роботі ТВК на Дніпропетровщині.

Відповідно до 4 ст. 208 Виборчого кодексу повноваження члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково, в тому числі і у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії. Подання про заміну члена виборчої комісії вноситься суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії, на паперових носіях та в електронному вигляді до відповідної виборчої комісії за формою, затвердженою Центральною виборчою комісією. До подання додаються документи, передбачені  частиною дев’ятою  статті 203,  частиною четвертою  статті 204 Виборчого кодексу. Зазначене подання під час виборчого процесу, а також у період з моменту формування складу територіальних виборчих комісій до початку виборчого процесу чергових місцевих виборів підлягає обов’язковому розгляду у п’ятиденний строк, але не пізніше останнього дня перед днем голосування, а поза межами виборчого процесу - у місячний строк з дня надходження.                                         

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)