В Дніпропетровській обласній ТВК утворили 14 виборчих округів, два райони об’єднали в один округ. В Кам’янській міській ТВК виникли суперечки щодо переносу 4 дільничних виборчих комісій. Вишнівська селищна виборча комісія сформувала 22 округи замість 6 чи 8. В Глеюватській сільській ТВК нові члени комісії спочатку голосували і лише потім складали присягу.

5 вересня 2020 року в приміщенні Дніпропетровської обласної ради відбулося третє засідання Дніпропетровської обласної виборчої комісії. Згідно до Постанови ЦВК  4 члени комісії були замінені: заступник голови комісії Тимур Климов – на Юлію Ільїну («Європейська солідарність»), член комісії Сергій Згонік – на Георгія Лисенка («Справедливість»), Павло Шандиба на Святослава Рябчука («Європейська солідарність»), Тетяна Панченко на Валентину Панкуліч («Опозиційна платформа – За життя»).

Валентина Панкуліч  має значний досвід роботи в ОВК/ТВК. Починаючи з 2002 року, вона тричі була головою ОВК, секретарем ОВК та 5 разів членом виборчих комісій від різних партій. Раніше ОПОРА вже повідомляла про численні інциденти у виборчому процесі за участі Валентини Панкуліч. У 2015 році вона застосувала фізичну силу проти журналіста.

Обласна виборча комісія затрималась з початком засідання, оскільки голова комісії Сергій Жарко («Слуга Народу») не зміг вчасно надати усім порядок денний та проєкт поділу Дніпропетровської області на округи. Причина затримки – технічні проблеми, нібито закінчилася фарба в принтері. На засіданні були присутні 18 осіб, станом на 11 годину ранку 14 з них вже були членами комісії, а 4 мали прийняти присягу. Голова комісії зачитав порядок денний, який включав наступні пункти: 1. Прийняття присяги новими членами комісії 2. Затвердження кількості та переліку посад осіб, які будуть надавати підтримку комісії в різних аспектах, технічному, юридичному, фінансовому. 3. Розподіл та затвердження виборчих округів Дніпропетровської області. 4. Взяття в комісію осіб на платній основі (наразі в комісії на платній основі працює лише секретар комісії). До запропонованого порядку денного одразу виникли запитання у заступницею голови комісії Юлії Ільїної, яка ще не прийняла присягу, але наголосила, що пункт перший порядку денного є зайвим, оскільки комісія за нього не голосує - нові члени комісії приймають присягу без згоди чи незгоди комісії. Після чого усі новоприбулі члени комісії прийняли присягу. Після обговорень члени комісії проголосували за порядок денний, запропонований Юлією Ільїною, в якому було лише два питання 1. Розподіл та затвердження округів. 2. Прийом члена комісії на платній основі.

Під час розгляду проєкту розподілу округів, запропонованого головою комісії Сергієм Жарко («Слуга Народу»), членкиня комісії Ольга Деркач («ОПЗЖ») розкритикувала проєкт, нібито до Кам’янської громади не включені с. Карнаухівка та с. Світле, а 8 дільничних комісій взагалі були відсутні. Натомість заступниця голови комісії Юлія Ільїна запропонувала проєкт розподілу округів, який вони з іншими членами комісії розробили напередодні. Знову розпочалися тривалі дискусії. Членкиня комісії Надія Богданова («Батьківщина») наголошувала, що немає сенсу об’єднувати Павлоградський та Синельниківський райони.

У проєкті, запропонованому головою комісії, йшлося про утворення 7 округів, де кожен район Дніпропетровської області є межею одного виборчого округу. Тим не менш більшість членів комісії проголосували за альтернативний варіант розподілу округів, запропонований заступницею голови комісії Юлією Ільїною. Таким чином було утворено 14 округів.

Нагадаємо, 28 серпня, Центральна виборча комісія оприлюднила Роз'яснення щодо утворення виборчих округів для організації і проведення місцевих виборів. В ньому зокрема йдеться про наступне. «Під час утворення територіальних виборчих округів з виборів депутатів обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) застосовуються положення статті 201 Кодексу з урахуванням Постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів». У Дніпропетровській області було утворено 7 районів: Дніпровський, Кам’янський, Нікопольський, Криворізький, Новомосковський, Павлоградський, Синельниківський. 

Спостерігачі ОПОРИ звернули увагу не те, що досі немає інформаційного стенду, де мають оприлюднюватися постанови обласної виборчої комісії. Голова комісії Сергій Жарко пояснив це тим, що стенд є, але там вказана неправильна назва виборів. Після того як помилку виправлять, інформаційний стенд буде розміщений на першому поверсі Дніпропетровської обласної ради.

Відповідно до частини 4 статті 37 Виборчого Кодексу України, «Постанова, прийнята виборчою комісією, не пізніше 11 години наступного дня після її прийняття, а прийнята напередодні дня голосування, у день голосування та під час підрахунку голосів, встановлення підсумків голосування, - не пізніш як через чотири години після завершення засідання виборчої комісії вивішується для загального ознайомлення на стенді офіційних матеріалів комісії, облаштованому у приміщенні комісії у місці, вільно доступному для відвідувачів».

Дніпровська міська ТВК на своєму сьомому засіданні 5 серпня утворила 8 територіальних виборчих округів у м. Дніпро в межах районів міста. 16 присутніх членів комісії проголосували одноголосно.

5 серпня Кам’янською міською ТВК було утворено 6 виборчих округів в межах м. Кам’янське: №1 (Південний ТВО м. Кам’янське) - 26649 виборців; №2 (Південний ТВО м. Кам’янське) - 31556 виборців; №3 (Дніпровський ТВО м. Кам’янське) – 28214 виборців; №4 (Дніпровський ТВО м. Кам’янське) -34829 виборців; №5 (Заводський ТВО м. Кам’янське) – 29816 виборців; №6 (Заводський ТВО м. Кам’янське) – 29779 виборців.

При обговоренні питання формування округів виникла дискусія. Член ТВК Віталій Попік («Опозиційна платформа - За життя») запропонував перенести з округа №5 до округа № 6 (в межах Заводського району) ДВК № 212028, 121029, 121036, 121037. А з округу № 6 до округа №5 відповідно ДВК № 121022, 121023, 121024, 121025. На його думку це буде зручнішим для виборців. Секретар комісії Олена Костеніч («Європейська солідарність») доводила, що це невірне рішення і воно робиться під окремих майбутніх кандидатів в депутати.

Члени ТВК після обговорення підтримали пропозицію Віталія Попіка і проголосували наступним чином: «За» - 14, «Проти» – 2, «Утримався» -1.

Вишнівська селищна виборча комісія Кам'янського району Дніпропетровської області на своєму засіданні 6 вересня сформувала 22 багатомандатні виборчі округи. За офіційними даними веб-сайту реєстру виборців  на території Вишнівської селищної громади станом на 31.08. 2020 зареєстровано  3265 виборців. Вишнівська селищна громада належить до територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч.

Відповідно до ч. 2 ст. 199 Виборчого Кодексу України «З метою обрання депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) територія відповідної громади поділяється на багатомандатні виборчі округи. Середня орієнтовна кількість таких багатомандатних округів визначається як ціла частка від ділення кількісного складу відповідної ради на три. При утворенні багатомандатних виборчих округів відхилення від їх середньої кількості не може становити більше ніж один округ». Ч. 3 ст. 197 Виборчого Кодексу України визначає кількісний склад місцевої ради при чисельності виборців до 10 тисяч виборців -  22 депутати. Тобто багатомандатних виборчих округів у Вишнівській громаді мало би бути 6, 7 чи максимум 8.

До того ж у постанові Вишнівської селищної комісії написано, що вона є районною комісією.

Засідання Глеюватської сільської ТВК (Криворізький район Дніпропетровської області) по формуванню округів відбулося 5 серпня. Присутніми були 11 членів комісії з 16, їм не роздали проєкти рішень, постанов та порядок денний. Після голосування за постанову (формування 7-ми округів) з’ясувалося, що троє членів комісії прийшли вперше через заміни і ще не складали присягу. Голова ТВК Тетяна Баранець («Батьківщина») спостерігачу ОПОРИ заявила наступне: «Зараз відпустимо тих членів комісії, що живуть далеко, а тоді нові члени комісії підпишуть присягу». Після цього нові члени комісії склали присягу в присутності інших членів ТВК і засідання було закрито.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)