Спостерігачі ОПОРИ проаналізували як розпочали роботу 8 районних у місті Дніпрі виборчих комісій (Новокодацька, Чечелівська, Центральна, Шевченківська, Соборна, Самарська, Індустріальна та Амур-Ніжньодніпровська ТВК). Всі перші засідання відбулися 27 серпня, і того ж дня Дніпровська міська ТВК своєю постановою затвердила заміни у складі районних у місті Дніпрі ТВК.  За поданнями партій замінили 13 з 24 членів керівного складу.

На першому засіданні Новокодацької районної у місті Дніпрі ТВК були присутні 13 членів комісії. Не з’явилися представники «Партії Зелених України», «За майбутнє», «Солідарність жінок України» та два члени комісії від «Слуги народу». На засіданні була присутня Ольга Пруднікова, керуюча справами Новокодацької районної у місті Дніпрі ради. Водночас у протоколі відображено, що вона є запрошеною особою, але не було відображено голосування членів комісії за її запрошення. Після першого засідання голову комісії Олексія Овсянникова замінили на Марину Горностаєву («Наша земля»).

На першому засіданні Чечелівської районної у місті Дніпрі ТВК були присутні 12 членів комісії.  Відсутніми були по одному представнику від партій: «Європейська Солідарність», «Сильна Україна», «За майбутнє», «Солідарність жінок України» та два представники від «Слуги Народу». Після першого засідання замінили голову комісії Ганну Михалко на Наталію Соломеїну («Національна демократична партія України») та секретаря комісії Марину Матлахову на Наталію Балдіну (ОПЗЖ).

На першому засіданні Центральної районної у місті Дніпрі ТВК були присутні 11 членів комісії. Відсутніми були по одному представнику від партій: «Партія захисту прав людини», «Національний корпус», «Батьківщина», «Солідарність жінок України», «Херсонці» та два члени комісії від партії «Слуга Народу». На засіданні був присутній заступник голови Центральної у місті Дніпрі ради Богдан Галенко, у протоколі відображено що він є запрошеною особою, але не було відображено голосування членів комісії за його запрошення. Один з членів комісії голосував “Проти” затвердження розподілу обов’язків та погодження наданих районною радою приміщень та матеріально-технічного обладнання. Встановити хто саме, не вдалося. Секретаря комісії Олега Козінського замінили на Тамару Короткову («Партія захисту прав людини»).

На першому засіданні Шевченківської районної у місті Дніпрі ТВК були присутні 11 членів комісії. Відсутніми були два представники від партії «Слуга Народу» та по одному від «Партії Зелених України», «За майбутнє», «Блок Володимира Миколаєнка», «Батьківщина», «Солідарність жінок України». На інформаційному стенді відсутні протокол та 2 постанови. На першому засіданні рішення приймалися 10 голосами. Членкиня комісії Марина Рябова (ВО «Батьківщина») голосувала “Проти”. На інформаційному стенді оприлюднена постанова від 28 серпня без номера, хоча засідання 28 серпня не відбулося через відсутність кворуму. Про це повідомив член комісії Євгеній Федоренко, який чергував 31 серпня і був присутнім на засіданнях 27 та 28 серпня.  Після першого засідання замінили голову комісії Світлану Буршину на Сергія Усманова («Спілка вільних людей «Сонце») та секретаря комісії Юлію Письменну на Тетяну Шинкар («Нова демократія»).

На першому засіданні Соборної районної у місті Дніпрі ТВК були присутні 10 членів комісії. Відсутніми були по одному представнику від партій: «Громадська сила», «Європейська солідарність», «Солідарність жінок України», «Херсонці», «Батьківщина», «Ліберальна партія України» та двоє від «Слуги Народу».

На інформаційному стенді відсутній протокол першого засідання. Кабінет комісії зачинений у робочий час, відсутні члени комісії, які виконують повноваження на платній основі та чергові. Охоронці будівлі розповіли, що виділений лише один кабінет, в якому проводяться засідання. Перевірити цю інформацію було неможливо через відсутність членів комісії на робочому місці.

Вже на другому засіданні, яке відбулося 30 серпня, були присутні 14 членів комісії та 2 члени Дніпровської міської ТВК - Валерій Кабачек та Гліб Дмитрієв (представники партії «Опозиційна платформа - За життя»). Голову комісії Тетяну Курносенко замінено на Дарину Івкіну («Відродження і розвиток»), секретаря комісії Ярослава Копила - на Тамілу Данда («Пропозиція»).

На першому засіданні Самарської районної у місті Дніпрі ТВК, яке відбулося 27 серпня, були присутні 13 членів комісії. Відсутніми були представники від партій: «Блок Дмитра Голубова «Велика країна», «Херсонці», «Опозиційна платформа - За життя», «Слуга Народу», «Солідарність жінок України». Також на засіданні був присутній голова Самарської районної у місті Дніпрі ради Юрій Федько, упротоколі відображено що він є запрошеною особою, але не було відображено голосування за його запрошення. У протоколі комісії зазначено, що членкинякомісії Ольга Семененко («Слуга Народу») була присутня на засіданні та голосувала, але її підпису немає.Спостерігачі ОПОРИ повідомляють, що 1 вересня на інформаційному стенді були відсутні постанови, прийняті на першому засіданні 27 серпня.

27 серпня Дніпровська міська комісія замінила членкиню Самарської районної у місті ТВК Ольгу Семененко на Олену Головко («Слуга Народу»), разом з тим була замінені голова комісії Ірина Яурова на Лілію Кофанову («Час змін») та секретар комісії Олена Беліба на Юлію Буцьку («Блок Дмитра Голубова»).

1 вересня спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що на робочому місці не було жодного члена Самарської районної у місті Дніпрі виборчої комісії. Як пояснила спостерігачу ОПОРИ в телефонній розмові членкиня комісії Кіра Лещенко (Опозиційна платформа – За життя), чергова не прийшла через погане самопочуття. 

В Індустріальній районній у місті Дніпрі ТВК відбулося два засідання, 27 і 31 серпня. На першому засіданні були відсутні представники партій: «Слуга Народу», «Солідарність жінок України», «Голос» та «Батьківщина». На другому засіданні приймали присягу замінені члени, в тому числі голова комісії Наталія Доля, її призначили замістьДмитра Савка (ОПЗЖ). Жодних запрошених на засіданнях не було, два члени комісії погодились працювати на платній основі -  секретар Тетяна Яковіна(«Влада народу») та член комісії Володимир Божко(«Злагода»). Вивіски ТВК немає, але є дошка оголошень з протоколами рішень та графіком роботи. 2 серпня, о 17.00, спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що на робочому місці немає жодного члена ТВК. 3 вересня, на засіданні було прийняте рішення, що членкиня комісії Ірина Піскун («За майбутнє») стала третім членом комісії, яка працюватиме на платній основі та матиме право підпису при прийомі документів.

На першому засіданні Амур-Ніжньодніпровської районної у місті ТВК 27 серпня були присутні 14 членів комісії та член Дніпровської міської ТВК Даніїл Селін (Партія місцевих громад). Встановити партійну приналежність відсутніх не вдалося, оскільки в протоколі секретар засідання посилається на додаток №1, але станом на 15:00 3 вересня на інформаційному стенді його немає. Також на засіданні було затверджено графік чергувань (додаток №2), але його також не оприлюднено.

Спостерігачі ОПОРИ повідомляють, що в якості інформаційної використовується дошка районної ради, на якій серед великої кількості інформації розміщено також протокол першого засідання комісії. 3 вересня, о 15.00. на робочому місці не було жодного члена ТВК.

27 серпня відбулися заміни керівного складу в Амур-Ніжньодніпровській районній у місті ТВК - голову комісії Олену Щоглу замінили на Павла Бойка («Єдність»), секретаря комісії Ірину Муху на Надію Петринчук («Альтернатива»).

Координатор Громадянської мережі ОПОРА зі спостереження за виборами в Дніпропетровській області, вказує на наступну деталь: «Відповідно до протоколів виборчих комісій на засіданні трьох із восьми районних у місті Дніпрі ТВК були присутні представники органів місцевого самоврядування. Які виступили і мали доповісти про забезпечення комісій приміщеннями, транспортними засобами та засобами зв’язку, обладнанням, оргтехнікою та іншими матеріальними цінностями. В протоколах виборчих комісій не відображено прийняте рішення з приводу участі в засіданні запрошених осіб. Відповідні процедурні моменти передбачені нормативними актами, їх потрібно всім дотримуватись».

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)