Протягом 15-21 вересня обласні організації політичних партій провели конференції з висунення кандидатів у депутати різних рівнів, а також кандидатів на посади міських, сільських та селищних голів. ОПОРА побувала на партійних конференціях у Херсонській області.  

У перший визначений законодавством день для проведення конференцій з висунення кандидатів зібралися три політичні партії: «Наш край», «Блок Володимира Сальдо» та «Народний контроль».

У готелі «Фрегат» відбулася конференція Херсонської обласної організації політичної партії «Наш край». Про її проведення повідомили на офіційному сайті партії. На заході були присутні більше 100 осіб, умов для акредитації не висували. Кандидатів представив голова Херсонської обласної організації «Нашого краю» Віталій Булюк. Партія висуває 1352 осіб, зокрема 29 кандидатів на посади голів територіальних громад, 64 кандидати у депутати Херсонської обласної ради та 321 кандидата у депутати районних рад. На посаду херсонського міського голови балотуватиметься Артем Кияновський.

Спостерігачі ОПОРИ зазначили, що конференція відбулася з порушенням карантинних норм. Попри достатню кількість медичних масок та антисептиків, які надавалися організаторами, не всі учасники ними користувалися.

Зазначимо, що після конференції ЗМІ повідомили, що Віталій Булюк та кілька учасників заходу захворіли на COVID-19.

Херсонська обласна організація політичної партії «Громадський рух «Народний контроль» провела конференцію біля кінотеатру «Україна». Конференція відбулася у форматі вуличної акції. Акредитації та реєстрації журналістів не було. Не зафіксовано і реєстрації членів партії та отримання мандатів. Про захід партія повідомила на сторінці у Facebook. Також, напередодні, у агітаційних наметах партії роздавали друковані запрошення на конференцію.

Політична партія «Блок Володимира Сальдо» провела конференцію у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олеся Гончара. Захід відвідав голова Херсонської обласної ТВК Тарас Бузак. Були створені мандатна та лічильна комісії. Мандатна комісія оприлюднила кількість виданих мандатів та підтвердила правомочність конференції. Лічильна комісія була створена, проте не працювала, так як всі рішення були прийняті одноголосно.

Список кандидатів не оголошувався. Пізніше Володимир Сальдо повідомив на своїй сторінці у Facebook, що партія висунула його кандидатом на посаду херсонського міського голови.

Конференція Херсонського обласного осередку політичної партії ВО «Свобода» відбулася 21 вересня у пресцентрі редакції газети «Новий день». На офіційному сайті партії інформації про час і місце проведення конференції не було. Спостерігачі ОПОРИ дізналися про захід від Херсонської міської ТВК. Захід проходив за регламентом, була створена лічильна комісія. На посаду херсонського голови «Свобода» висунула Івана Горланова – чинного депутата Херсонської міської ради.

Політична партія «Опозиційна платформа – За життя» провела конференцію у селі Веселе в приміщенні Виноробного господарства Князя П. Трубецького 20 вересня. Як повідомив на своїй сторінці у Facebook, голова Херсонської обласної організації «ОП–ЗЖ» Єгор Устинов, партія висунула більше 500 кандидатів. Також Устинов вказав, хто балотуватиметься на посади міських голів: у Херсоні – Михайло Опанащенко, у Скадовську – Олег Сокольчук, у Генічеську – Олександра Тулупова, у Каховці – Ірина Гончарук.

Фото зі сторінки Єгора Устинова у Facebook

Конференція Херсонської обласної організації політичної партії «Слуга народу» відбулася 19 вересня. Представників від партії було троє: голова Херсонської обласної організації політичної партії «Слуга народу» – Юрій Соболевський та члени ради обласної партійної організації Павло Павліш і Павло Александров. Списки кандидатів не оголошувалися.

Нагадаємо, що у серпні на Херсонщину приїжджав Володимир Зеленський і брав участь у представленні команди від «Слуги народу» на місцеві вибори.

Інформацію про конференцію політичної партії «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!» ОПОРА отримала від ТВК. На сайті партії та в ЗМІ повідомлень не знайшли. Захід відбувся 19 вересня на території готельно-ресторанного комплексу «Панорама». Конферецію відвідали більше 100 осіб. Була утворена лічильна комісія, мандати мали всі делегати від партії.

Партія висунула на посаду херсонського міського голови Ігоря Колихаєва. Партійний список очолює депутат Херсонської обласної ради Юрій Рожков.

17 вересня відбулася конференція Херсонської обласної організації політичної партії «Європейська солідарність». Однак, спостерігачі ОПОРИ не змогли потрапити на захід.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 21 Виборчого кодексу України, виборчий процес кожних виборів, передбачених цим Кодексом, здійснюється на засадах публічності і відкритості виборчого процесу, усіх його процедур з урахуванням обмежень, встановлених законом, належного інформування виборців та інших суб'єктів виборчого процесу.

Відповідно до частин 3, 4 статті 218 Виборчого кодексу України, повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніш як за п'ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному вебсайті організації партії, а у разі його відсутності − на офіційному вебсайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференції визначає організатор заходу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)