17 вересня 2020 року у Херсоні відбулася конференція Херсонської територіальної організації політичної партії «Європейська Солідарність», однак, виконавши умови попередньої акредитації, спостерігачка ОПОРИ не змогла потрапити на захід.

Спостерігачка ОПОРИ надіслала документи для акредитації на конференцію за електронною адресою, вказаною на сайті Херсонської територіальної організації ПП «Європейська Солідарність».

Однак на місці проведення конференції представник політичної партії «Європейська Солідарність» Юрій Горбатенко повідомив представниці ОПОРИ, що для акредитації та допуску до конференції документи треба було надати особисто.

На офіційному сайті «Європейської Солідарності» вказано: «Моментом прийняття заявки про акредитацію є фактичне отримання відповідальною особою організації партії відповідної заявки від редакції засобу масової інформації».

«Фактично заявка була відправлена, а відповідальна особа її отримала. Після надсилання документів акредитації, наша спостерігачка зателефонувала за вказаним номером. Там пояснили, що все перевіряють і згодом нададуть відповідь. Жодної інформації про необхідність принести документи особисто, їй не повідомили», – коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Херсонській області.

Водночас, без попередньої акредитації на цю ж конференцію зміг потрапити інший представник ЗМІ – редактор онлайн-видання «МОСТ» Сергій Нікітенко, який проводив трансляцію заходу на своїй сторінці у Facebook.

«Мені намагався завадити охоронець, але я не зважав на нього і пішов до зали», – прокоментував ОПОРІ журналіст.

Після конференції Сергій Нікітенко запитав у голови Херсонської територіальної організації ПП «Європейська солідарність» Сергія Хланя, чому не допустили на конференцію представників ОПОРИ. На питання Хлань відповів, що ОПОРА не пройшла акредитацію, але журналістам заходити можна.

Нагадаємо, що згідно із частинами 1, 2 та 3 статті 218 Виборчого кодексу України, висування кандидатів організацією партії проводиться на її зборах, конференції у порядку, встановленому статутом партії та цим Кодексом. Повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніш як за п’ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному веб-сайті організації партії, а у разі його відсутності - на офіційному веб-сайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференції визначає організатор заходу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)