У вересні в хмельницькій пресі зросла кількість немаркованої політичної реклами. Відповідно до аналізу ОПОРИ, здебільшого публікації з ознаками джинси стосувалися партій «За майбутнє», «Слуга народу», «Сила і честь» та «Команда Симчишина».

З-поміж друкованих видань Хмельницького приховану політичну рекламу можна побачити на шпальтах газет «Подільські вісті» та «Проскурів». І з наближенням виборів кількість таких матеріалів зростає. Так, у вересні «Подільські вісті» розмістили 16 публікацій, що мають ознаки політичної реклами, проте не марковані належним чином. У тижневику «Проскурів» ОПОРА нарахувала 7 матеріалів з ознаками замовності. Усі ці публікації популяризують діяльність конкретних партій та/або привертають увагу до цих політичних сил і їхніх позицій щодо питань загальнодержавного чи місцевого значення, що  вказує на їх рекламний характер.

Водночас треба говорити про два типи матеріалів. У першому випадку йдеться про ознаки суто політичної реклами – до моменту, коли кандидати й партії стали суб’єктами виборчого процесу. В другому політична реклама вже є формою агітації. Так, в останніх вересневих номерах тижневиків, від 24 вересня, розміщено публікації з ознаками джинси на користь партій, що вже провели конференції з висування кандидатів і відповідно до пункту 3 частини 1 статті 22 Виборчого кодексу України стали суб’єктами виборчого процесу, тож на них поширюються норми виборчого законодавства, зокрема й ті, що стосуються агітації.

Згідно з пунктом 4 частини 1 статті 51 Кодексу передвиборна агітація може проводитись у формі оприлюднення в друкованих та аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації політичної реклами, виступів, інтерв’ю, нарисів, відеофільмів, аудіо- та відеокліпів, інших публікацій та повідомлень, сплачених за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу (частина 4 статті 51 Кодексу).  Частина 1 статті 52 Кодексу дозволяє проводити передвиборну агітацію з наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів). Закінчується термін, відведений на передвиборну агітацію, о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Поза цими строками агітувати заборонено (частина 3 статті 52 Кодексу).

«Подільські вісті», №39 від 24 вересня 2020 року. Одразу 7 матеріалів, що мають ознаки політичної джинси і заодно агітації, опублікували в останньому вересневому номері газети.

У замітці «Потужна і дієва команда професіоналів» (рубрика «Політикум») в емоційній формі та з використанням позитивних характеристик повідомляють про конференцію з висунення кандидатів від партії «За конкретні справи»: «Команда потужних та дієвих професіоналів поповнилась новими активними членами, людьми, яким небайдужа доля Хмельниччини, які мають однакові з нашими цінності та пріоритети! Близько 1500 досвідчених, дієвих професіоналів висуваються кандидатами в депутати до місцевих рад та на посади голів сільських, селищних та міських рад».

Так само лише схвально характеризують кандидатів і від іншої політичної сили в матеріалі «Команда Симчишина» висунула кандидатів у депутати» (рубрика «Заходи»): «Кандидати від «Команди Симчишина» – це люди з абсолютно різних сфер діяльності… всі ті, хто кожного дня протягом останніх 5 років працював, щоб зробити Хмельницький сучасним, інноваційним та комфортним. Зміни, що почалися в Хмельницькому в 2015 році, повинні бути продовжені. Саме тому політична партія «Команда Симчишина» висунула кандидатів до міських рад та буде брати участь у чергових місцевих виборах».

Про жіночий з’їзд Західного регіону «За майбутнє» розповідає публікація «Віолета Лабазюк: Ми об’єдналися, щоб змінити в українському суспільстві усталені стереотипи про жінок» (рубрика «Український вибір»). Попри актуальні теми гендерної рівності та жіночого лідерства, зокрема в політиці, які обговорювали на з’їзді та висвітлюють в статті, в цьому матеріалі також можна вбачати ознаки прихованої реклами, оскільки йдеться про жіночий рух політичної партії «За майбутнє». «Наш жіночий рух – це команда професіоналок, які разом з чоловіками йдуть в політику однією великою командою», – наводять цитату голови жіночого руху партії «За майбутнє» Ірини Суслової.

«Єдина надійна команда!» (рубрика «Конференції») – це не лише назва публікації, але, як повідомляє автор (чи авторка), гасло, з яким іде на місцеві вибори Хмельницька обласна організація партії «ВО «Батьківщина». Про те, що матеріал, ймовірно, не є звичайним повідомленням про партійну конференцію, свідчать передусім емоційні цитати лідерки партії. «На Поділлі партія «Батьківщина» завжди мала сильні позиції. І ЗАВЖДИ демонструвала відмінні результати на виборах. Я вірю в перемогу наших кандидатів-хмельничан. Тому що знаю, вони – кращі з кращих, люди, за плечима яких не пустопорожні гасла чи обіцянки, а реальні справи, знання, досвід», – цитують в газеті Юлію Тимошенко.

Інтерв’ю із зареєстрованою 23 вересня кандидаткою на посаду міського голови Хмельницького від партії «Слуга народу» під назвою «Інна Ящук: на засадах щирої любові до людей» (рубрика «Актуальне інтерв’ю») також не має жодного маркування. При цьому в матеріалі йдеться не лише про результати роботи Інни Ящук як депутатки обласної ради, але й про її рішення боротися за крісло міського голови. «На засадах щирої любові до людей, відкритості, справедливості та порядку будемо ефективними та конструктивними у розвитку комфортного, інноваційного, безпечного, перспективного Хмельницького», – обіцяє кандидатка.

Про команду партії «Сила і честь» та її «реальні шанси» поборотися за перемогу на місцевих виборах на Хмельниччині розповідають у матеріалі «Альтернатива є: «Сила і честь» йде на місцеві вибори в Хмельницькій області потужною командою» (рубрика «Конференції»). «Наразі «Сила і честь» є єдиною непарламентською політичною силою, яка не була при владі і яка впевнено долає п’ятивідсотковий бар’єр», – переконують читачів у статті.

Ще одна публікація на користь партії «Сила і честь» у цьому номері «Подільських вістей» має назву «Навіщо олігархи вкладають великі гроші у місцеві вибори» (рубрика «Думки з приводу»). На противагу проблемі «монополізації влади» на Хмельниччині автор (чи авторка) наводить переваги партії «Сила і честь»: «Саме «Сила і честь» послідовно виступає за очищення політики від олігархічного впливу. Кандидати балотуються до місцевих рад, щоб не допустити монополізації влади олігархічними партіями і захистити інтереси середнього класу, робітників, учителів, лікарів, підприємців, пенсіонерів».

«Проскурів», №35 від 24 вересня 2020 року.

Матеріал «Партія Симчишина висунула кандидатів» (сторінка «Місто і влада») частково дублює інформацію в «Подільських вістях» під назвою «Команда Симчишина» висунула кандидатів у депутати», зокрема також починається зі слів: «Команди Симчишина» – це люди з абсолютно різних сфер діяльності… всі ті, хто кожного дня протягом останніх 5 років працював, щоб зробити Хмельницький сучасним, інноваційним та комфортним». Загалом схвальний характер публікації та велика за обсягом цитата міського голови про здобутки своєї команди може свідчити про замовність матеріалу.

У цьому номері «Проскурів», як і «Подільські вісті», розмістив публікацію про з’їзд жіночого руху партії «За майбутнє» в Хмельницькому. Текст матеріалу «Ми об’єдналися, щоб змінити в українському суспільстві усталені стереотипи про жінок», – Віолета Лабазюк» (сторінка «Вибори-2020») аналогічний до тексту в «Подільських вістях», що також є однією із ознак джинси.

«Зе-турне. Ударили в смички – ладу ж дарма шукать» (сторінка «Політика») – єдиний матеріал із проаналізованих, що має ознаки негативної реклами або ж агітації проти політичної сили. Хоча стаття в основному присвячена критиці діяльності президента, її публікація саме під час виборчого періоду дає підстави зараховувати її до матеріалів з ознаками контрагітації. Критикуючи президента і пропрезидентську політичну силу, авторка публікації емоційно зазначає: «Місцеві вибори для «Слуг народу» – ще один крок до поразки», «Зе-бренд – це вже фіговий листок, який не виконує свою функцію». До того ж матеріал проілюстровано специфічним колажем.

«Подільські вісті», №38 від 17 вересня 2020 року. Газета містить публікації з ознаками прихованої політичної реклами трьох партій: «Слуга народу», «За майбутнє», «Сила і честь».

У матеріалі «Хмельниччині – мотивувати і прославляти Україну» (рубрика «Вибори-2020») йдеться про презентацію Стратегії розвитку Хмельниччини та представлення команди партії «Слуга народу» в області, що відбулися як один захід і за участю президента України, про що ОПОРА вже повідомляла. Тож і публікація не лише про регіональні пріоритети розвитку, але й про тих, хто претендує їх реалізовувати: «Втілити в життя амбітні плани задля процвітання та розвитку нашого краю й покращення життя кожного мешканця береться потужна команда однодумців партії «Слуга народу». Фахівці різних галузей, справжні професіонали й досвідчені управлінці, щирі патріоти, яким по-справжньому небайдужа доля рідного краю, об’єдналися навколо ідеї, продиктованої запитом суспільства, – побудувати наш дім під назвою Україна з самих основ», – зазначає Л. Зима, автор (чи авторка) статті.

«Партія «За майбутнє» презентувала місцеві команди» (рубрика «Український вибір») – матеріал про команду і завдання партії «За майбутнє» з цитатами усіх трьох лідерів обласного партійного осередку. Зокрема наводяться слова Сергія Іващука, який «зазначив, що саме ця політична сила робить акцент на створенні сприятливих умов для розвитку промисловості, аграрного сектору, малого та середнього бізнесу. При цьому вона прагне відстояти медицину, освіту, хоче зробити так, щоб соціальний захист був на такому ж рівні, як і в європейських країнах».

Публікація «До партії «Сила і честь» долучаються активні небайдужі люди по всій Хмельниччині» (рубрика «На часі») має на меті пояснити читачам, чому партія йде на місцеві вибори та хто представляє її в районах. При цьому характеризується політична сила лише з позитивного боку: «Сила і честь» опирається на досвідчених управлінців, майстрів своєї справи, які досягли успіху без зв’язків, великих статків, доступу до бюджету», «Про створення комфортних умов для життя людей піклуватимуться місцеві команди «Сила і честь» у Старокостянтинові, Летичеві та інших населених пунктах, де об’єднуються активні люди навколо ідеї швидких змін у своїх громадах».

«Проскурів», №34 від 17 вересня 2020 року. У цьому номері тижневика наявний один матеріал з ознаками джинси – «Партія «За майбутнє» презентувала місцеві команди» (сторінка «Політика»). Стаття аналогічна до публікації в «Подільських вістях», про яку йшлося вище.

«Подільські вісті», №37 від 10 вересня 2020 року. В номері надруковано 4 публікації з ознаками джинси на користь чотирьох політичних сил: «Команда Симчишина» іде на вибори!» (рубрика «Події»), «Ми – команда «За майбутнє»!» (рубрика «Український вибір»), «Соціальні ініціативи партії «Слуга народу» (рубрика «Вибори-2020») та «Без грошей олігархів, але з сильною командою управлінців» (рубрика «На часі»).

У першому матеріалі повідомляють про намір партії «Команда Симчишина» брати участь у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. Однак від звичайного повідомлення замітку відрізняє схвальна оцінка дій міської влади і переконаність у тому, що ці зміни мають бути продовжені: «Хмельницький сьогодні, на чолі з міським головою, має чим гордитись і здивувати. Зміни, що розпочались у Хмельницькому у 2015 році, повинні бути продовжені. Саме тому політична партія «Команда Симчишина» буде брати участь у чергових місцевих виборах 25 жовтня 2020 року та розраховує на підтримку усіх, хто хоче будувати європейську Україну. Переконані, що спільними зусиллями розпочаті зміни будуть продовжені».

Стаття «Ми – команда «За майбутнє»!» розповідає про «партійні пріоритети», проблеми, які планує вирішувати політична сила, прийшовши до влади на місцях. «Доки центральна влада демонструє повне безсилля і непрофесіоналізм, «ЗА МАЙБУТНЄ» Хмельниччина починає оновлення свого краю з конкретних змін на місцях: будівництво і ремонт доріг, підтримка освіти і медицини, розвиток громад та громадянського суспільства – ось неповний перелік партійних пріоритетів, у основі яких – об’єднавчі цінності», – зазначають в публікації.

«Соціальні ініціативи партії «Слуга народу» – матеріал про рішення українського парламенту, що стосуються соціальної сфери і спрямовані на підвищення мінімальної зарплати, пенсій, підтримку людей з інвалідністю, оздоровлення дітей тощо. І заголовок тексту, і наявність коментарів представників фракції партії «Слуга народу» Олександра Корнієнка, Євгенії Кравчук, Оксани Дмитрієвої, фото народних депутатів від партії сприяють створенню позитивного іміджу партії та популяризації її діяльності, тож і тут можемо говорити про ознаки прихованої реклами.

10 принципів партії Ігоря Смешка «Сила і честь» доводять до відома читачів у матеріалі «Без грошей олігархів, але з сильною командою управлінців»: за консервативну демократію, за Людину, за деолігархізацію, появу потужного середнього класу із високим рівнем достатку, за максимальну децентралізацію та інші.

У публікації наводять також результати соціологічного опитування, відповідно до якого «Сила і честь» входить в п’ятірку найрейтинговіших партій і впевнено долає 5-відсотковий бар’єр».

При цьому, відповідно до частини 2 статті 50 Виборчого кодексу України, засоби масової інформації у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, зобов’язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті (часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки, замовників опитування). Дія положення цієї частини поширюється на випадки поширення засобами масової інформації, інформаційними агентствами результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, в мережі Інтернет.

«Проскурів», №33 від 10 вересня 2020 року. Цей номер тижневика, як і «Подільські вісті», містить матеріал «Ми – команда «За майбутнє»!» (сторінка «Політика). Текст ідентичний до тексту, розміщеного в «Подільських вістях», і також не маркований як політична реклама.

«Подільські вісті», №36 від 3 вересня 2020 року. У публікації «Що таке партія «За майбутнє» і навіщо вона йде на вибори» (в рубриці «Вибори-2020) авторка розповідає про всі переваги цієї політичної сили і, зокрема, зазначає: «Економічний прагматизм, підтримка промисловості та аграрної сфери, соціальний захист та розбудова сильної держави, шляхом зміцнення кожного окремого регіону та громади – ось головні партійні пріоритети. А ще, на противагу нинішнім парламентським партіям, які маніпулюють чутливими питаннями віри, мови та національності, «За Майбутнє» проголошує головною ідеєю – єднання. Тим, хто пробивається у політику, спекулюючи на ненависті та ворожості – не місце у партії.  «За Майбутнє» – не проросійська, і не прозахідна, а проукраїнська партія, мета якої – об’єднати країну, як велику родину». Головною метою партійців у статті проголошується «захистити українців, захистивши економіку країни», а відтак, після перемоги на місцевих виборах, – участь у виборах парламентських.

Аналогічні матеріали опублікували й місцеві онлайн-видання «Незалежний громадський портал» та «Старкон City», останнє – з позначкою «Реклама» та інформацією, що матеріал розміщений на правах реклами. Проте в «Подільських вістях» жодного маркування про рекламу немає.

Так само без позначки про рекламу надрукували в газеті статтю «Кандидати в мери міст від «Слуги Народу» кинули виклик корупціонерам» (рубрика «Вибори-2020), у якій йдеться про з’їзд партії «Слуга народу», під час якого представили ймовірних кандидатів на місцевих виборах. Авторка також зазначає, що «серед важливих рішень, ухвалених завдяки представникам «Слуги народу» в парламенті, глава держави згадав скасування депутатської недоторканності, ухвалення закону про імпічмент Президента, удосконалення Виборчого кодексу з ліквідацією мажоритарної системи» та інші.

«Проскурів», №32 від 3 вересня 2020 року. На сторінці «Місто і влада» під заголовком «Партія «Команда Симчишина»: Ми зробили успішне місто – зробимо успішною й Україну» розміщено інформацію про нову політичну силу, її цілі, склад, а також чинного міського голову Хмельницького Олександра Симчишина і його досягнення на посаді. «І якщо інші політичні партії йдуть на вибори, роздаючи лише обіцянки і говорять про зміни в майбутньому часі, то партія «Команда Симчишина» – єдина політична сила, яка вже показала реальний результат своєї роботи, має реальні здобутки, реальні плани і чітку стратегію, щоб ці плани здійснити. А хто не підвів один раз, тим вірять, за тими йдуть. Тим більше, що партія «Команда Симчишина» носить ім’я мера, який є лідером в Україні, і його слова ніколи не розходяться з ділом», – наголошує авторка на завершення матеріалу.

Так само, як і «Подільські вісті», «Проскурів» опублікував статтю «Що таке партія «За майбутнє» і навіщо вона йде на вибори» (на сторінці «Політика»). Обидві публікації, попри наявність ознак політичної реклами, без належного маркування.

 

 

Відповідно до статті 1 Закону України «Про рекламу» політична реклама – це інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії). У частині 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» зазначено, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Частина 5 статті 9 цього Закону забороняє приховану рекламу.

Відповідно до частини 8 статті 57 Виборчого кодексу України політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і позначена як така.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.