На Хмельниччині конференції з висування кандидатів на місцевих виборах партійні організації провели у визначені законодавством строки та без порушень, повідомляють спостерігачі ОПОРИ, які побували на заходах. Утім потрапити вдалося не на всі збори.

Партія «Воля» провела збори з висунення кандидатів у перший визначений для цього законодавством день – 15 вересня – в місті Славуті. «15 вересня у Славуті на території майданчику «Вільний вогонь» проведена конференція Хмельницької обласної партійної організації партії «ВОЛЯ», в ході якої висунуті і затверджені кандидати на посаду міського голови Славути та депутатів міської ради», – повідомив у мережі Facebook один з представників політсили Петро Скиба. Оголошення про захід публікували на сайті партії.

Конференція Хмельницької обласної організації ВО «Свобода»  відбулася 17 вересня в «Мистецькому дворику» Хмельницької дитячої музичної школи, як і анонсували на партійному сайті. Партійці висунули кандидатів до Шепетівської та Кам’янець-Подільської районних рад, Нетішинської, Полонської, Славутської та Дунаєвецької міських рад. Кандидатом на міського голову Хмельницького висунули Олександра Симчишина, міського голову Нетішина – Олександра Марчука, міського голову Полонного – Ярослава Шпега, на голову Старосинявськогої селищної громади – Валентина Дроздовського.

Кам’янець-Подільська та Шепетівська міські організації партії проводили конференції окремо: 19 вересня у Кам’янці-Подільському та 20 вересня в Шепетівці. Партійці висували кандидатів до відповідних міських рад та на міських голів. Так, Михайла Посітка висунули на посаду очільника Кам’янця-Подільського, а Михайла Полодюка – Шепетівки.

Обласний осередок партії «Команда Симчишина» висував кандидатів 18 вересня. Збори відбулися на стадіоні «Поділля». Представники партії затвердили списки кандидатів у депутати до Хмельницької обласної, міської та районних рад. На конференції був присутній міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

Конференція з висування кандидатів від політичної партії «Сила і Честь» відбулася 18 вересня у Хмельницькому за двома адресами. Розпочали захід у анонсованому приміщенні, по вул. Героїв Майдану, 38, але через неможливість дотримуватися карантинних вимог у невеликому залі учасники конференції голосуванням прийняли рішення змінити адресу та час заходу. Тож зібрання перенесли в бізнес-центр «Парус». Як повідомляє спостерігачка ОПОРИ, на конференції були присутні голова, заступник, секретар та член Хмельницької районної ТВК. Партія висунула кандидатів до Хмельницької обласної ради, районні та міські ради області. Загалом, як зазначили партійці у Facebook, у списках майже 1000 осіб.

Присутнім на конференції роздавали інформаційні матеріали про політичну силу.

Старокостянтинівська міська організація партії «Сила Людей», як і анонсувала, провела збори 18 вересня у місті Старокостянтинові. Члени партії одноголосно підтримали кандидатуру Олександра Афанасьєва на посаду міського голови Старокостянтинова.

19 вересня у Кам’янці-Подільському відбулась конференція з висування кандидатів від обласного осередку партії «Рідне місто». Були присутні 35 делегатів з 38 заявлених. За список кандидатів до міської ради Кам’янця-Подільського проголосували одноголосно. Як повідомляє спостерігачка ОПОРИ, під час зібрання роздавали листівки з передвиборчою програмою партії.

Відповідно до повідомлення на сайті партії «Громадянська позиція» збори Хмельницької обласної партійної організації політичної партії «Громадянська позиція»  мали відбутися о 10 годині 19 вересня в Хмельницькому, за адресою: вул. Свободи, буд. 1а. Однак, як вже писала ОПОРА, кореспонденту видання «Точка ОПОРА» потрапити на збори не вдалося, оскільки всі двері за зазначеною адресою були замкненими, а представники партії не відповідали на телефонні дзвінки.

Хмельницька територіальна організація партії «Європейська Солідарність» затверджувала перелік кандидатів на місцеві вибори 19 вересня в Хмельницькому. Про це завчасно повідомляли на партійному сайті. На конференції був присутній 5-й Президент України Петро Порошенко та керівник територіальної організації партії Володимир Ар’єв. Висунули кандидатів у депутати та на посади сільських, міських голів.

Обласний осередок партії «За конкретні справи» висував кандидатів під час конференції 19 вересня у Хмельницькому, в спортивному комплексі «Епіцентр». Партійці ухвалили списки кандидатів у депутати до місцевих рад та на посади голів сільських, селищних і міських рад. Очолила виборчі списки партії чинна депутатка обласної ради Уляна Ткаченко. Загалом у списках політичної сили близько 1 500 осіб, повідомили на сайті партії.

Відповідно до оголошення на партійному сайті Хмельницька міська організація партії «За конкретні справи» вирішила проводити конференцію з висунення кандидатів окремо, 24 вересня у спортивному комплексі «Епіцентр».

Хмельницька обласна організація ВО «Батьківщина» провела конференцію з висунення кандидатів 20 вересня в Хмельницькому. Анонс заходу було розміщено на сайті партії. Під час конференції телефоном до присутніх звернулася лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Головував на зібранні  заступник голови партії ВО «Батьківщина» Іван Крулько. Присутнім роздавали брендовану канцелярську продукцію та брендовані маски. Як повідомили на сайті партії, вже після конференції партійці проголосували за списки кандидатів до 63 самоврядних органів та кандидатів на міських і селищних голів.

Конференцію з висування кандидатів Хмельницький обласний осередок партії «За майбутнє» провів 20 вересня у Хмельницькому. Під час зібрання затвердили списки кандидатів у ради всіх рівнів, на посади міських голів, а також передвиборчу програму партії. На заході були присутні чинні народні депутати Сергій Лабазюк та Віктор Бондар. Загалом у зборах взяли участь 6 членів обласного осередку партії з 11, повідомляє спостерігачка ОПОРИ.

Хмельницька обласна організація політичної партії «Наш край» проводила збори з висування кандидатів 20 вересня у Старокостянтинові, в приміщенні ТОВ «Старокостянтинівцукор» (приватна територія).  На цю конференцію журналіста «Точки ОПОРИ» не допустили через відсутність акредитації, про яку, втім, не зазначали в повідомленні про захід на сайті партії. Про цей випадок ОПОРА уже повідомляла.

Хмельницький обласний осередок Радикальної партії Олега Ляшка висував кандидатів 22 вересня у Хмельницькому, як і було вказано в оголошенні на сайті партії. Як зазначає спостерігачка ОПОРИ, через карантин захід проводили за скорочено процедурою: зачитували в кожному списку до кожної ради лише першу десятку, а відтак голосували. Партія висунула кандидатів до Хмельницької обласної, міських, селищних та сільських рад області, а також кандидатів на голів місцевих рад.

Відповідно до оголошення на сайті партії політична сила «Опозиційна платформа – За життя» провела конференцію з висування кандидатів 22 вересня у Хмельницькому, в оздоровчо-розважальному комплексі «Клуб «СВ». Всі рішення були підготовлені заздалегідь та роздані делегатам для ознайомлення. Партійці затвердили списки кандидатів до Хмельницької обласної ради, міських, селищних та районних рад області, а також на посади міських голів Старокостянтинова, Полонного, Ізяслава, селищних голів Летичева та Закупного. За словами спостерігача ОПОРИ, списки кандидатів не зачитували, але голосування відбувалося до кожної місцевої ради окремо. Конференція загалом тривала до 30 хвилин.

Збори з висування кандидатів від Української народної партії відбулися 22 вересня у Кам’янці-Подільському. Кам’янець-Подільська районна організація Української народної партії анонсувала захід завчасно на партійному сайті. На засіданні висунули кандидатуру Олега Петровського на посаду міського голови Кам’янця-Подільського.

За межами області провели свої конференції з висування кандидатів на місцевих виборах обласні організації партій «Пропозиція» (18 вересня, м. Дніпро) та «Слуга народу» (19 вересня, м. Київ).

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 21 Виборчого кодексу України виборчий процес кожних виборів, передбачених цим Кодексом, здійснюється на засадах публічності і відкритості виборчого процесу, усіх його процедур з урахуванням обмежень, встановлених законом, належного інформування виборців та інших суб'єктів виборчого процесу.

Згідно з частиною 1 статті 11 та частинами 2-3 статті 216 громадяни України, які є виборцями, мають право висування кандидатів на виборах, яке реалізується ними через політичні партії (далі - партії) та їхні місцеві організації або шляхом самовисування у порядку, встановленому цим Кодексом. Висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови розпочинається за сорок днів до дня голосування та закінчується за тридцять днів до дня голосування, тобто тривало з 15 до 24 вересня 2020 року включно (частини 1–3 статті 216 Кодексу).

Відповідно до частини 3 статті 218 Виборчого кодексу України розміщення на офіційному вебсайті місцевої організації партії, а у разі його відсутності – на офіційному вебсайті партії повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції місцевої організації партії з метою висування кандидатів у депутати обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, кандидатів на посаду сільських, селищних, міських голів, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, відбувається не пізніш як за п’ять днів до дня проведення зборів (конференції).

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)