На Хмельниччині кореспондент видання «Точка ОПОРИ» не зміг потрапити на збори з висунення кандидатів від партій «Громадянська позиція» та «Наш край».

Відповідно до повідомлення на сайті партії «Громадянська позиція» збори Хмельницької обласної партійної організації політичної партії «Громадянська позиція» з метою висунення кандидатів у депутати місцевих рад Хмельниччини мали відбутися о 10 годині 19 вересня в Хмельницькому, за адресою: вул. Свободи, буд. 1а. Акредитація на захід не була передбачена, партійці анонсували вільний вхід. Однак кореспонденту видання «Точка ОПОРА» потрапити на збори не вдалося.

«Ми за периметром обійшли будинок, розташований за зазначеною в повідомленні адресою, перевірили кожні двері, однак всі вони були замкненими. На мої телефонні дзвінки представники партії Костянтин Чернилевський та Олеся Тарасова не відповідали», – зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області, який також прибув на місце проведення зборів.

У телефонній розмові з комунікаційницею ОПОРИ у Хмельницькій області 22 вересня Олеся Тарасова повідомила, що збори відбулися за вказаною адресою. Партійці ухвалили списки кандидатів до місцевих рад області, однак станом на 22 вересня до відповідних ТВК їх ще не подавали, оскільки чекали затвердження кандидатур в Києві.

За словами представниці партії «Громадянська позиція», пізніше вона бачила, що їй телефонував представник ОПОРИ, проте на момент дзвінка телефон був на беззвучному режимі. А відтак вона забула перетелефонувати.

«Конференція відбулась за адресою Свободи, 1а. Але він, мабуть, прийшов на центральний вхід, а у нас вхід з двору», – висловилася Олеся Тарасова щодо можливої причини, чому кореспондент «Точки ОПОРИ» не зміг потрапити на захід.

Хмельницька обласна організація політичної партії «Наш край» проводила збори з висування кандидатів 20 вересня у Старокостянтинові, в приміщенні ТОВ «Старокостянтинівцукор» (приватна територія).  На цю конференцію журналіста «Точки ОПОРИ» не допустили через відсутність акредитації, про яку, втім, не зазначали в повідомленні про захід на сайті партії.

Чоловік, який представився керівником партійного штабу, повідомив що акредитація вже завершилася, акредитовуватися потрібно було через київський офіс. А на зауваження про те, що у повідомленні на партійному сайті не було інформації про акредитацію представників ЗМІ, не зміг нічого відповісти.

Інформація про результати  зборів того ж дня з’явилася на сайті партії «Наш край».

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 21 Виборчого кодексу України виборчий процес кожних виборів, передбачених цим Кодексом, здійснюється на засадах публічності і відкритості виборчого процесу, усіх його процедур з урахуванням обмежень, встановлених законом, належного інформування виборців та інших суб'єктів виборчого процесу.

Згідно з частиною 1 статті 11 та частинами 2-3 статті 216 Кодексу громадяни України, які є виборцями, мають право висування кандидатів на виборах, яке реалізується ними через політичні партії (далі - партії) та їхні місцеві організації або шляхом самовисування у порядку, встановленому цим Кодексом. Висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови розпочинається за сорок днів до дня голосування та закінчується за тридцять днів до дня голосування, тобто тривало з 15 до 24 вересня 2020 року включно (частини 1–3 статті 216 Кодексу).

Розміщення на офіційному вебсайті місцевої організації партії, а у разі його відсутності – на офіційному вебсайті партії повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції місцевої організації партії з метою висування кандидатів у депутати обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, кандидатів на посаду сільських, селищних, міських голів, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, відбувається не пізніш як за п’ять днів до дня проведення зборів (конференції). Про це йдеться в частині 3 статті 218 Виборчого кодексу України.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)