6 вересня спостерігачі  ОПОРИ відвідали прогулянку по Дніпру на теплоході, яку організував чинний депутат Київради та ймовірний кандидат від політичної партії “Єдність” на місцевих виборах - Віталій Павлик.

Нагадаємо, на парламентських виборах у 2019 році такі водні агітпроцедури проводила для свого електорату кандидатка Лариса Дегтярьова. Тоді річковий поліцейський патруль затримував теплохід “Говерла” задля перевірки на предмет ознак можливого непрямого підкупу. 

Цього разу 6 вересня чинний депутат Київради Віталій Павлик (депутатська фракція “Єдність”, Дарницький район) організував прогулянку по Дніпру на кораблику для мешканців свого округу.

Раніше, у 20-х числах серпня, мешканцям будинків на вулиці Бориспольській (Дарницький район) телефонували особи - представлялись, що вони з приймальні Віталія Павлика. Потенційним виборцям пропонували прийти в громадську приймальню за адресою вул. Бориспільська 34, та отримати безкоштовний квиток на прогулянку на кораблику. Під час візиту до громадської приймальні місцевому мешканцю повідомили, що квиток можна було отримати на 30 серпня, на 10 чи 11 годину.  Але пропонували також водні прогулянки  на 5-6 вересня, теж на 10 чи 11 годину. Для отримання квитків потрібно було вказати персональні дані: ім’я-прізвище, номер телефону та адресу проживання. На отриманому в такий спосіб запрошенні представники ОПОРИ виявили прізвища депутатів Київради Віталія Павлика та Юрія Сулиги, а також напис “Команда Олександра Омельченка”.

Квиток-запрошення на теплохід від імені Віталія Павлика та партії “Єдність Олександра Омельченка”

Власне, 6 вересня на теплоході “Ай-Петрі”, що відпливав з річкового вокзалу (10 причал, Поштова площа) був присутній Віталій Павлик. Він привітався, побажав всім гарної прогулянки. Під час подорожі, на якій екскурсовод розповідав про історію Києва, Поштової площі та Дніпра, Віталій Павлик особисто роздавав присутнім дітям сік та соломку, а дорослим - блокноти та магніти з написом “Єдність Олександра Омельченка”. З іншої сторони блокнота містилися адреси громадських приймалень.

Віталій Павлик роздає солодощі та агітаційну атрибутику

Солодощі, блокнот та магніт, які Віталій Павлик роздавав присутнім

На виході Віталій Павлик видав дітям повітряні кульки з написом “Єдність Олександра Омельченка” та “Я люблю Дарницю”. До того ж, вдалося встановити, що вартість оренди теплоходу “Ай-Петрі” становить від 3500 грн. за годину.

Віталій Павлик виголошує завершальну промову

Повітряна кулька, яку Віталій Павлик роздавав дітям з написом “Єдність Олександра Омельченка”

Повітряна кулька, яку Віталій Павлик роздавав дітям з написом “Я люблю Дарницю

Варто враховувати, що реєстрація кандидатів на місцеві вибори починається 15 вересня.

Віктор Павлик ще не є кандидатом, тому відповідальність за такі дії не передбачена, проте такі дії можуть мати ознаки порушення виборчих стандартів. Окрім того, стає очевидним, що політики геть не цікавляться досвідом їх колег, та фактично наступають на ті ж самі граблі, за що пізніше можуть понести відповідальність» зазначає координатор спостереження Громадянської мережі “ОПОРА” в місті Києві.

Нагадаємо, у 2019 році Віталій Павлик балотувався до парламенту і тоді ОПОРА викликала поліцію у його окрузі, оскільки люди з символікою кандидата встановлювали поштові скриньки, а це могло мати ознаки непрямого підкупу виборців.

Тепер, відповідно до Виборчого кодексу України, а саме шостої частини 57 статті, “Передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців”.

Варто також зазначити, щодо збору персональної інформації, то згідно із частиною 2 статті 11 Закону України «Про інформацію», не  допускаються  збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров'я, а також адреса, дата і місце народження.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)