Сьогодні, 10 липня, спостерігачі ОПОРИ відвідали агітекскурсію Дніпром, яку організувала для своїх виборців кандидатка-самовисуванка в нардепи у 212 окрузі Києва Лариса Дегтярьова. Довелося викликати річковий патруль поліції.

Про захід ОПОРА дізналася на зустрічі мажоритарниці з киянами. 2 липня. Тоді політикиня анонсувала прогулянку Дніпром і повідомила, що відвідати її можна буде, попередньо звернувшись у приймальню.

Спостерігач ОПОРИ скористався пропозицією. У приймальній йому видали два флаєри-запрошення в обмін на персональну інформацію: місце проживання, дату народження, контактний телефон, прізвище, ім'я та по-батькові. Згоди на опрацювання персональних даних не питали.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Флаєри-запрошення, яки видали спостерігачу ОПОРИ в приймальні кандидатки в обмін на персональні дані

У день проведення екскурсії спостерігачі прибули у річковий порт. Усіх, хто мав флаєри, запросили на теплохід “Говерла”. Організовували процес люди у маніжках “Команда Лариси Дегтярьової”.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Агітатори кандидатки були у брендованому одязі

Корабель пустився берега, а агітатори кандидатки взялися за передвиборчі розваги. Спочатку розповіли, що захід за підтримки Лариси Дегтярьової, а сама вона в цей час займається справами міста, оскільки є депутаткою міськради.

Потім екскурсовод почав розповідати про Київ, а агіткоманда — частувати людей соками, печивом і агітаційною поліграфією.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. На агіткораблі присутніх пригощали соками і солодощами

Усього на теплоході їхало до 140 людей. Прогулянка Дніпром тривала близько години. За цей час агітатори встигли також вручити горнятка з портретом пані Лариси всім, хто народився в липні.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Агітатори кандидатки Лариси Дегтярьової обдаровують горнятками людей, що народились в липні

А спостерігачі ОПОРИ встигли викликати поліцію.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Річковий патруль мчить до теплоходу “Говерла”

І коли теплохід після екскурсії підпливав до берега, до них уже під'їжджав поліцейський катер із патрульними і слідчим.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Поліція висаджується на борт теплоходу

У першу чергу спостерігачі звернули увагу правоохоронців на те, що екскурсія Дніпром — це платна послуга, на яку насправді існує окремий прейскурант. Для одного пасажира ціна квитка - 150 грн.

Фото громадянської мережі ОПОРА. Ціни на екскурсії річкового вокзалу “Київ”

А кандидатка Лариса Дегтярьова надавала цю послугу своїм виборцям безкоштовно. Ці та інші аспекти агітекскурсії ОПОРА попросила поліцію перевірити на предмет відповідності виборчому законодавству.

Команда політикині відмовилася спілкуватись із правоохоронцями, поки не приїде їх юрист. Капітан  розповів, що він і його команда є лише персоналом, а угодами щодо проведення подібних заходів займається центральний офіс. 

Теплохід “Говерла” є в переліку річкових транспортних засобів річкового вокзалу “Київ”. Вокзал проводить платні екскурсії, вечірки на воді та здає в оренду кораблі.

Нагадаємо, щодо збору персональної інформації, то згідно із частиною 2 статті 11 Закону України «Про інформацію», не  допускаються  збирання, зберігання,використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров'я, а також адреса, дата і місце народження.

Також, відповідно до частини 6 статті 6 Закону України «Про захист персональних даних», не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Щодо товарів і послуг в рамках агіткомпанії, то це регулює Закон України “Про вибори народних депутатів”.

У частині 14 статті 74 йдеться про таке: “Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям (...) коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей.  Така передвиборна агітація (...) є непрямим підкупом виборців”.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)