У Фейсбук-спільноті «Типовий Дніпродзержинськ» 5 вересня був опублікований допис про можливі махінації зі зміною громадянами виборчої адреси. Нібито мешканців прилеглих сіл привозять до Кам’янського відділу Державного реєстру виборців для того, щоб вони змінили виборчу адресу та проголосували у місті. 

Представники Кам’янського відділу Державного реєстру виборців відмовились коментувати ОПОРІ цю інформацію. Прес-офіцер Кам’янського міського відділу поліції Олена Тимченко, до якої ОПОРА звернулася за коментарем, повідомила наступне: «По цьому факту міською поліцією проводиться розгляд і встановлюються факти. Зроблено запис в журналі «Єдиного обліку».

Станом на 9 вересня, в порівнянні з даними на 1 вересня, кількість тих, хто змінив виборчу адресу в межах Дніпропетровської області, зросла втричі (було – 671 особи, стало – 1859). Щодо Кам'янської міської громади, то кількість звернень виборців із проханням змінити виборчу адресу наступна: прибули в громаду – 88 особи, вибули – 122, змінили в межах громади – 78 осіб.  

Раніше ОПОРА повідомляла, що найбільше звернень щодо зміни виборчої адреси в громаду було зареєстровано щодо Дніпровської міської та Чумаківської сільської громади Дніпровського району – 407 та 72 звернення відповідно. Станом на 9 вересня цифри зросли до 956 осіб у Дніпровському районі та 149 у Чумаківській сільській громаді. 

Відповідно до частини 2 статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», якщо інше не передбачене цією статтею, а згідно з частиною 3 цієї ж статті за зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу виборця, ніж визначено відповідно до частини 2 цієї статті. Відповідно до частини 4 статті 20 Закону «Про Державний реєстр виборців» у разі звернення щодо зміни виборчої адреси на підставі частини 3 статті 8 цього Закону у заяві виборця вказується адреса житла, за якою він фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

Згідно зі статтею 158 Кримінального кодексу України умисне надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або інше несанкціоноване втручання в роботу Державного реєстру виборців карається позбавленням волі на строк від 2 до 4 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк 5 років. А в разі повторного вчинення, за попередньою змовою групою осіб, службовими особами – позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк 5 років.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні почала діяти процедура зміни виборчої адреси, що передбачена у Виборчому кодексі. Здійснити її можна до 10 вересня, як в онлайні, так і подавши заяву до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем свого фактичного проживання. Більше 5 млн громадян можуть скористатися нею, аби і на місцевих виборах цієї осені, і надалі обирати владу в місці свого фактичного проживання. ОПОРА розробила детальну покрокову інструкцію подачі відповідної заяви. Варто зазначити, що якщо виборча адреса людини співпадає з її місцем реєстрації, то на сайті Державного реєстру виборців можна перевірити, хто ще включений за цією виборчою адресою

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.