З 14 серпня по 4 вересня в Чернівецькій області відбулися 54 заміни у територіальних виборчих комісіях. Найбільше своїх представників змінила політична партія “Слуга народу”. ОПОРА проаналізувала заміни в ТВК.

Заміни у ТВК відбулися згідно з постановами Центральної виборчої комісії від 14 серпня 2020 року № 179, 18 серпня 2020 року № 183, 20 серпня 2020 року № 191, 21 серпня 2020 року № 198, 28 серпня 2020 року № 207, 1 вересня 2020 року № 216 та 4 вересня 2020 року № 230.

Перші заміни у складі ТВК відбулися від “Опозиційної платформи – За життя”, як повідомляла ОПОРА раніше.

З 14 серпня у Чернівецькій обласній ТВК  Марія Палагнюк замінила Мальвіну Псарюк зі “Студентської партії України”, Олена Шова замінила Юлію Войцех з “Радикальної Партії Олега Ляшка”, а Олена Щербакова замінила Наталію Дембіцьку з партії “Альтернатива”.

Районні територіальні виборчі комісії

У Чернівецькій районній ТВК відбулась заміна голови комісії – Аду Ілаш на цій посаді замінив Тарас Палагнюк з партії “Європейська Солідарність”, а також змінився секретар комісії – Олександра Шевченка замінив  Валерій Руснак з партії “За майбутнє”. Також у цій ТВК партія “Слуга народу” змінила свою представницю Анастасію Семенчук  на Мар’яну Барвінок. Олена Кій замінила Івана Гостєва з “Блоку Дмитра Голубова”, Наталя Ганчук замінила Олену Калинюк  партії “Голос”,  Валерій Круглецький замінив Ірину Мудряк з “Партії Чернівчан”, Галина Москалюк замінила Микиту Григоріва з “Інтернет партії України” та Ольга Іванищук замінила Олександра Заморського з “Голосу”.

У Вижницькій районній ТВК відбулась заміна секретаря – з Вікторії Ковалюк на Рендигевич Ганну з Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”. Іван Єрема замінив Надію Сенчук з партії “Пропозиція”, а Вікторія Ковалюк замінила Омеляна Семирозума з “Батьківщини”.

У Дністровській районній ТВК на посаді заступниці голови комісії Тамару  Ніцак замінила Жанна Ніцак  з політичної партії “Херсонці”. Також у цій ТВК відбулась низка заміни членів та членкинь комісії: Лілію Сагадін замінила Людмила Вітранчик з партії “Наш край”, Марину Гайсенюк – Тетяна Бурдейна, Владислава Мельника – Жанна Лопанчук, Яну Філіпчук – Олександра Лукіна з партії “Голос”, Ніну Ковальську – Наталія Пацалоха з партії “За Майбутнє”, Богдана Мазура – Ірина Сосніна з “Конгресу Українських Націоналістів” та Юлю Гончар – Сергій Анін зі “Слуги народу”.

Міські територіальні виборчі комісії

У Чернівецькій міській ТВК відбулась заміна Катерини Романчишиної на Аліну Круглецьку з політичної партії “Пропозиція” та Миколи Томака на Ярослава Загарію зі “Слуги народу”.

У Заставнівській міській ТВК відбулися зміни у всьому керівному складі комісії. Так, голову комісії Оксану Ковалик замінила Марія Рудан з партії “Європейська Солідарність”, заступницю голови Яніну Сметанюк замінила Орися Адамко, а її пізніше замінила Орися Дрига з партії “Слуга народу”, також змінилась секретарка комісії – Алла Божиєвська на Ганну Вольф. Теж відбулися заміни і членів та членкинь ТВК: Роксолану Бабюк замінив Михайло Калинчук, Раїсу Губенко – Катерина Чередюк з партії “Опозиційна платформа – За життя”, Марію Боровську – Марія Леваніна з партії “Нова політика”, Володимира Воловського – Іван Турецький, Анну Григораш – Людмила Танасійчук з політичної партії “За Майбутнє”, Ольгу Довголіс – Ганна Калинюк, Марія Михайлюк – Ганна Скакун з партії “Слуга народу”.

У Новодністровській міській ТВК також сталися зміни у керівному складі комісії – голову комісії Людмилу Василашко замінив Андрій Репеха, однак невдовзі і його на цій посаді замінила Юлія Борейко з політичної партії “Європейська Солідарність”. Також у цій ТВК “Конгрес Українських Націоналістів” замінив свою представницю з Олександри Брацюнь на Оксану Бойчук.

У Кіцманській міській ТВК сталась заміна заступниці голови комісії Ірини Тимчук на Вікторію Лікар з партії “За Майбутнє”, а також секретарки комісії Євгенії Євграшиної на Галину Крушніцьку з політичної партії “Перемога Пальчевського”. Серед членів та членкинь комісії також відбулися заміни: Світлану Ісак замінили на Тетяну Бойчук з “Опозиційної платформи – За життя”, Надію Касперську – на Аллу Крупко зі “Слуги народу”, Ярославу Осовську – на Ірину Панчук з політичної партії “За майбутнє”.

У Вашківецькій міській ТВК змінилась членкиня комісії Світлана Голяк на Олену Кожевнікову.

У Новоселицькій міській ТВК відбулась заміна заступниці голови Галини Головльової на Валентину Єфтемій, а пізніше останню замінив на посаді Петро Дмитрієв з політичної партії “Слуга народу”.

У Сторожинецькій міській ТВК також замінили заступницю голови Галину Кушнір на Ларису Стиран з політичної партії “Європейська Солідарність”.

У Сокирянській міській ТВК змінили заступницю голови Наталію Гелич на Наталію Кулій з партії “Перемога Пальчевського”, секретарку Тетяну Бузило на Тетяну Соколик з “Опозиційної платформи – За життя”, а також членкиню комісії Марію Анюк на Валентину Трофанчук з партії “За Майбутнє”.

У Хотинській міській ТВК сталась заміна від партії “Слуга народу” – Зою Бежанар замінив Дмитро Гайсюк.

Найчастіше зміни у складі ТВК відбувалися у Заставнівській міській (11 замін), Чернівецькій (8) та Дністровській (8) районних виборчих комісіях.

Щодо політичних партій, то найбільше своїх представників змінили політичні партії “Слуга народу”, а саме – 12, “За Майбутнє” – 7, та “Опозиційна платформа – За життя” – 5.  

Також можна відзначити, що у замінах у складі ТВК витримано гендерний баланс – відбулося 9 замін членів комісії чоловічої статі на членкинь комісії жіночої та навпаки стільки ж замін членкинь комісії на членів.

Згідно з пунктом  2 частини 4 статті 208 Виборчого кодексу України однією з причин дострокового припинення повноважень члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії є внесення подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

Також повноваження членів ТВК припиняються достроково і з інших причин: у зв’язку з особистою заявою про складення повноважень члена комісії; припиненням його громадянства України; вибуттям на період до дня виборів за межі відповідної адміністративно-територіальної одиниці, що унеможливлює виконання обов’язків члена комісії; реєстрацією його кандидатом у депутати місцевої ради, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови; реєстрацією його довіреною особою кандидата в депутати або кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови; відмовою від складення присяги члена комісії; порушенням присяги члена виборчої комісії, що виявилося як систематичне невиконання покладених на нього обов’язків, засвідчене не менш як двома рішеннями з цього приводу виборчої комісії, до складу якої він входить; систематичним невиконанням покладених на нього обов’язків або одноразовим грубим порушенням ним законодавства України про місцеві вибори, що встановлено рішенням суду або рішеннями виборчої комісії, яка утворила відповідну комісію (сформувала її склад), двома і більше неявками на засідання виборчої комісії без поважних причин або неявкою на засідання виборчої комісії у день голосування; набранням щодо нього законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, кримінального правопорушення проти виборчих прав громадян чи корупційного кримінального правопорушення; набуттям ним членства в іншій виборчій комісії будь-якого рівня, що здійснює підготовку та проведення місцевих виборів; визнанням його судом недієздатним або безвісно відсутнім; виявленням обставин, що позбавляють особу права входити до складу виборчої комісії; його смертю або оголошення його померлим.

Як раніше інформувала ОПОРА, на Буковині сформували 41 територіальну виборчу комісію, до складу яких увійшли переважно жінки.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.