У Дністровській районній та у Заставнівській міській територіальних комісіях Чернівецької області відбулися перші заміни. Про це йдеться в опублікованій на сайті ЦВК постанові №179.

У Дністровській районній ТВК Людмила Вітранчик працюватиме замість Лідії Сагадін (внесення подання партії «Наш край»).

Заставнівська міська громада матиме декілька замін. Зокрема, Ганна Вольф замінить Аллу Божиєвську, Михайло Калинчук – Роксолану Бабюк, Катерина Чередюк – Раїсу Губенко. Усі заміни відбулися у зв’язку з внесенням подання партії Опозиційна платформа «За життя».

Отже, станом на 16 серпня, на Буковині замінили чотирьох людей у складі двох ТВК області. В інших виборчих комісіях Чернівецької області замін поки не відбулося.

«Перші заміни у складі ТВК уже відбулися, щоправда, порівнюючи з іншими областями, на Буковині поки їх небагато. У більшості комісій жодних ротацій у складі не відбулося. Наші спостерігачі будуть дізнаватися причини цих замін, а також слідкувати за цим процесом надалі», – прокоментував ситуацію із замінами координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області 

Зазначимо, що відповідно до пункту 2 частини 4 статті 208 Виборчого кодексу України однією з причин дострокового припинення повноважень члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії є внесення подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.