У Коростені та Малині Житомирської області через посилені карантинні заходи обмежили доступ відвідувачів до приміщень міських рад. У цих будівлях знаходяться Відділи ведення державного реєстру виборців.

У Коростені тимчасово припинили прийом громадян, всі консультації проводяться за телефонами. Відповідне оголошення розміщене на вхідних дверях міської ради. 

Одразу при вході в міськраду табличка з повідомленням:

“Шановні громадяни. У зв'язку з посиленням карантинних  заходів доступ до приміщення виконавчого комітету Коростенської міської ради тимчасово обмежений (лише в крайніх випадках або за попередньою домовленістю). Дозволяється перебування осіб в приміщеннях лише в захисних масках”.

За словами спостерігача ОПОРИ, доступ у ВВ ДРВ обмежено, працівники спускаються в хол, щоб зареєструвати зміну виборчої адреси, або надати консультацію.

У коментарі ОПОРІ заступник міського голови Олександр Дзига розповів: 

"Це обмеження у зв'язку з помаранчевою зоною в Коростені по COVID-19. Працівниця ВВДРВ спускається, щоб вияснити, що необхідно громадянину, далі заповнюють заяву, або піднімаються на 2-й поверх у кабінет для реєстрації. Інші питання вирішуються по телефону”.

Такі ж обмеження діють і в Малинській міській раді.

Станом на 3 вересня, ​на карті епідемічного зонування Коростень та Коростенський район у “помаранчевій зоні”. Частина Малина “помаранчева“.

Координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Житомирській області зазначає:  “Незважаючи на короновірусні обмеження, органи влади різного рівня мають шукати ефективні механізми забезпечення дотримання прав громадян та виборців. Це можуть бути, наприклад, дистанційні форми прийому та консультацій. У будь-якому випадку, важливо шукати можливості, а не опиратися на проблеми”. 

Як повідомляла ОПОРА, станом на 1 вересня 585 жителів Житомирської області змінили виборчу адресу і виявили бажання голосувати за межами регіону.

Оновлена процедура зміни виборчої адреси почала діяти в Україні з 1 липня. Змінити виборчу адресу можна до 10 вересня (онлайн за допомогою «Кабінету виборця» або звичним способом – подавши заяву до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем свого фактичного проживання). Як це зробити читайте в детальній інструкції від ОПОРИ. Для мотивації виборців скористатися таким своїм правом ОПОРА також створила ролик соціальної реклами, який можна вільно поширювати (посилання на відеоролик у Facebook, YouTube, Dropbox із файлом в якості для показів на телебаченні та висновком Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо визнання його соціальною рекламою).

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)