Станом на 1 вересня 585 жителів Житомирської області змінили виборчу адресу і виявили бажання голосувати за межами регіону.  У Житомирській області голосуватимуть 122 виборці, які мають так звану «прописку» в інших регіонах. У межах області змінили виборчу адресу 165 жителів.

Такі дані станом на 1 вересня оприлюднені на сайті Державного реєстру виборців. 

За два тижні кількість змін виборчої адреси з Житомирської області на інший регіон  зросла на 416. Станом на 16 серпня виборчу адресу змінили 169 виборців, тепер – 585. Найбільше – 341, змінили виборчу адресу з Житомирської міської об'єднаної територіальної громади на інші регіони. На другому місці залишається Бердичівська міська громада з кількістю – 36 виборців і 36 з Новоград-Волинської  міської  громади. 22 виборців з Коростенської міської громади голосуватимуть за межами регіону. У Малинській міській громаді (Коростенський район) виборчу адресу змінили 22 жителів.

122 українці визначили виборчу адресу на Житомирщині. Це на 87 більше, ніж два тижні тому. З них найбільше – 41 змінили виборчу адресу і збираються голосувати в Народицькій селищній громаді Коростенського району. 34 – в Житомирській міській громаді, 21 в Коростенській міській громаді і 21 в Райгородській сільській громаді Бердичівського району.

Координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Житомирській області вважає, що варто очікувати суттєвого збільшення активності зміни виборчої адреси до 10 вересня, адже виборці зазвичай активізуються ближче до дати завершення процедури. 

Всього в Україні  виборчу адресу змінили 32 613 жителів. Можливістю змінити дистанційно через кабінет виборця скористались 10 525 осіб з них 9259 задоволено, а 1266 відмовлено. Шляхом фізичного відвідування офісів органів ведення реєстру виборчу адресу змінили 21 867 виборців, а 221 відмовлено.

Оновлена процедура зміни виборчої адреси почала діяти в Україні з 1 липня. Змінити виборчу адресу можна до 10 вересня (онлайн за допомогою «Кабінету виборця» або звичним способом – подавши заяву до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем свого фактичного проживання). Як це зробити читайте в детальній інструкції від ОПОРИ. Для мотивації виборців скористатися таким своїм правом ОПОРА також створила ролик соціальної реклами, який можна вільно поширювати (посилання на відеоролик у Facebook, YouTube, Dropbox із файлом в якості для показів на телебаченні та висновком Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо визнання його соціальною рекламою).

Відповідно до частини 1 статті 20 Закону України «Про Державний реєстр виборців» кожен виборець у разі зміни його персональних даних, зазначених у частині першій статті 6 та пунктах 1 і 4 частини першої статті 7 цього Закону, може звернутися до органу ведення Реєстру відповідно до своєї виборчої адреси із заявою про внесення змін до його персональних даних у Реєстрі за формою, встановленою розпорядником Реєстру. Така заява може бути подана до органу ведення Реєстру особисто або через уповноважену особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Також заява може бути надіслана особою в електронній формі за підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги», з використанням мережі Інтернет у встановленому розпорядником Реєстру порядку. Заява, надіслана з використанням мережі Інтернет, повинна містити адресу електронної пошти, на яку заявнику може бути надіслано повідомлення, передбачене цією статтею.

Як повідомляла ОПОРА, за період з 1 липня по 16 серпня 169 жителів Житомирської області змінили виборчу адресу і виявили бажання голосувати за межами регіону, де фактично проживають. 

 

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.