Станом на 1 вересня 140 мешканців Миколаївщини скористались правом зміни виборчої адреси на місцевих виборах, бо наразі проживають в інших регіонах України.  У той же час 44 мешканці, які мають так звану «прописку» в інших областях, змінили виборчу адресу на Миколаївську область. Ще 60 осіб змінили виборчу адресу в межах самої області. Це становить 0,65% від загальної кількості звернень. Такі дані опубліковані на офіційному сайті Державного реєстру виборців.

140 мешканців, які мають так звану «прописку» на території Миколаївської області, але фактично проживають в інших регіонах, скористались можливістю реалізувати своє конституційне право голосу на місцевих виборах, змінивши виборчу адресу. Найбільша кількість відповідних заяв надійшла від мешканців, зареєстрованих у Миколаївській міській громаді (66 заяв).

Разом із тим дистанційно за допомогою «Кабінету виборця» чи фізично до відділів ведення Державного реєстру виборців, розташованих у Миколаївській області, з відповідною заявою звернулося 44  виборці, які мають зареєстроване місце проживання в інших регіонах України. Найбільше заяв (а саме − 41) було подано до відділів ДРВ у Миколаївській міській громаді. В межах області виборчу адресу змінили  60 осіб.

ОПОРА нагадує, що з 1 липня в Україні почала діяти нова процедура зміни виборчої адреси, що передбачена у виборчому законодавстві. Здійснити її можна до 10 вересня включно, як  онлайн, так і звичним способом – подавши заяву до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем свого фактичного проживання. Для мотивації виборців скористатися таким своїм правом ОПОРА також створила ролик соціальної реклами, який можна вільно поширювати (посилання на відеоролик у Facebook, YouTube, Dropbox із файлом в якості для показів на телебаченні та висновком Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо визнання його соціальною рекламою).

 

За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.