30 серпня 2020 року Центральна виборча комісія провела чергове засідання, під час якого прийняла Постанову № 208 «Про початок виборчого процесу місцевих виборів 25 жовтня 2020 року». При цьому у вступній частині постанови зазначається, що ЦВК бере до уваги постанови Центральної виборчої комісії від 8 серпня 2020 року № 161 «Про неможливість проведення перших виборів депутатів окремих сільських, селищних, міських рад Донецької і Луганської областей та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року».

Таким чином, ЦВК оголосила про початок виборчого процесу, зокрема і в Луганській області за виключенням 8 територіальних громад на підконтрольній України території та 10 – на тимчасово окупованих територіях.

Нагадаємо, що вищезазначена Постанова № 161 від 8 серпня визначала неможливим провести вибори у територіальних громадах Луганщини та Донеччини. Насамперед, це торкнулося виборів у Сєвєродонецькій міській територіальній громаді, Лисичанській міській територіальній громаді, Попаснянській міській територіальній громаді, Гірській міській територіальній громаді (Сєвєродонецький район), а також Щастинської міської територіальної громади, Широківської селищної територіальної громади, Станично-Луганської селищної територіальної громади та Нижньотеплівської сільської територіальної громади (Щастинський район). При цьому наразі на території Щастя, Сєвєродонецька та Лисичанська діють військово-цивільні адміністрації (у останніх двох військово-цивільні адміністрації створено наприкінці липня).

Постанова № 161 викликала значний резонанс в області і стала причиною проведення в низки протестних акцій у регіоні та за його межами у період з 13 по 24 серпня. У зв’язку з цим, 18 серпня ЦВК повторно зверталася до місцевих обласних адміністрацій та силовиків з уточненням питання щодо безпекової ситуації  на Донбасі, зокрема, відповідні запити були надіслані до Ради національної безпеки та оборони України, Луганської та Донецької облдержадміністрацій, СБУ, Нацполіції та Командуванню Операції об’єднаних сил.

Натомість голова Луганської обласної державної адміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай з приводу протестів проти рішення ЦВК відзначив, що це є «політичною спекуляцією людей, які звикли купувати просто за цукор голоси, що гроші, які витрачені на цукор - витрачені даремно».

Як наголошує з цього приводу координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Луганській області  «Фактично, зазначена постанова ЦВК «виключає» з виборчого процесу близько чверті мільйона виборців. Насамперед, найбільш гостро питання стоїть у містах обласного значення – Лисичанську та Сєвєродонецьку, при чому останній з 2014 року виконує функції адміністративного центру Луганської області. Водночас, непроведення виборів у зазначених 8 громадах Луганщини (на підконтрольній території) у жовтні 2020 року не означає, що вибори у цих громадах не будуть призначені протягом найближчого року у разі, якщо уповноважені органи дійдуть висновку про стабілізацію безпекової ситуації на цих територіях».

ОПОРА закликає відповідальні органи влади докласти максимальних зусиль для забезпечення виборчих прав громадян та створення умов для реалізації місцевими громадами права на місцеве самоврядування. При цьому, безумовно, безпековий фактор повинен бути повноцінно вивчений і врахований під час організації виборів на підставі об’єктивного і колегіального аналізу ситуації.

 

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)