У День Незалежності України в Сєвєродонецьку, що на Луганшщині, пройшов масовий мітинг, який супроводжувався вимогами проведення виборів у Сєвєродонецьку та Лисичанську  та інших населених пунктах області. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Підґрунтям заходу стало те, що 8 серпня Центральна виборча комісія визначала неможливим провести вибори у територіальних громадах Луганщини та Донеччини (Постанова № 161 «Про неможливість проведення перших виборів депутатів окремих сільських, селищних, міських рад Донецької і Луганської областей та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року»).

Саме дійство відбувалося поблизу приміщення Луганського обласного академічного музично-драматичного театру, де проводилися урочисті заходи з нагоди Дня Незалежності за участі голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергія Гайдая.

Під час мітинг лунали лозунги «Гайдай – голос віддай!» та «Гайдай, у відставку давай!». А його лідери озвучували вимоги щодо проведення виборів до органів місцевого самоврядування Луганської області, які адресували до органів центральної влади України та голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергія Гайдая. Зокрема, йшлося про проведення виборів у Сєвєродонецькій міській територіальній громаді, Лисичанській міській територіальній громаді, Попаснянській міській територіальній громаді, Гірській міській територіальній громаді (Сєвєродонецький район), а також Щастинської міської територіальної громади, Широківської селищної територіальної громади, Станично-Луганської селищної територіальної громади та Нижньотеплівської сільської територіальної громади (Щастинський район). 

Після цього пройшов марш громадян вулицею Дружби народів з державною символікою, який супроводжувався запалюванням димових шашок жовтого та блакитного кольорів.

Громадські спостерігачі ОПОРИ, які були присутні на заході, не зафіксовали використання партійної символіки. Водночас, на чолі колони йшли сєвєродонецький та лисичанський громадські діячі Дмитро Погорєлов та  Дмитро Конов, які позиціонують себе як частина так званої «Команди Сергія Шахова» (останній є також помічником народного депутата України, члена політичної партії «Наш край» Олександра Сухова).

У коментарі ОПОРІ Дмитро Конов відзначив: «Проведення виборів – це вимога активних  мешканців Сєвєродонецька та Лисичанська, які сьогодні брали участь у заході. Останні постріли були в 2014 році, після чого панує мире життя. Сам Президент неодноразово був у нас і знає реальну ситуацію. Режим тиші дотримується – про що ми кожного дня бачимо зі зведень Штабу ООС та ЗМІ. На нашу думку, очільник обласної адміністрації оперує неправдивою інформацією, коли стверджує про неможливість забезпечити безпеку під час виборів у Сєвєродонецьку та Лисичанську».

Нагадаємо, що 13 серпня 2020 року у Сєвєродонецьку вже була проведена низка масових протестних заходів, які проходили за участю представників та прихильників місцевих осередків політичних партій «Опозиційна платформа- за життя», «Європейської солідарності» та «Команди Сергія Шахова». 14 серпня 2020 року протестні заходи з  вимогою проведення виборів на Луганщині проходили у столиці, перед будівлею Офісу Президента України за безпосередньої участі народного депутата України, очільника Луганської обласної організації «Нашого краю» Сергія Шахова.

 

 

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)