28 серпня президент України Володимир Зеленський побував на Черкащині, де представив нового голову ОДА, відвідав підприємства та об’єкти інфраструктури, а також взяв участь у представленні потенційних кандидатів від партії «Слуга народу» на місцевих виборах.

Про візит глави держави стало відомо напередодні. Ще раніше стало відомо про те, що буде призначено нового голову ОДА. Романа Бондара на цій посаді мали замінити Сергієм Сергійчуком, що і сталося у п’ятницю зранку. Разом із тим жодних анонсів про захід не було, на нього також не запросили і засоби масової інформації. Про те, що призначення відбулось усі дізнались із сайту президента.

У той час біля стін Черкаської ОДА ще зранку президента чекали з мітингом активісти, зокрема і представники партій «Демократична сокира» та «Національний корпус». Однак, деякі джерела, зокрема й серед місцевих ЗМІ, допускали те, що офіційний захід з представленням нового голови ОДА відбувся на підприємстві UKRAVIT, куди також завітав Володимир Зеленський. Цей завод належить Віталієві Ільченку, якого називали фронтменом обласного осередку партії “Слуга народу”, а також кандидатом на посаду міського голови Черкас.

У обласному центрі Володимир Зеленський також відвідав Черкаський навчально-реабілітаційний центр «Країна добра», реконструкція якого здійснюється в рамках програми «Велике будівництво».

Також президент побував біля міста Золотоноша, де ознайомився із завершальним етапом реконструкції ділянки автомобільної дороги державного значення Н-08 «Бориспіль – Дніпро – Маріуполь», яка також проводиться в межах Національної програми «Велике будівництво».

Насамкінець Володимир Зеленський прибув у Канів, де головним заходом стала презентація Стратегії розвитку Черкащини. Для цього біля підніжжя Тарасової гори змонтували сцену оздоблену банерами зеленого кольору із написом «Зе! Місцеві». Територію огородили парканом і людей до середини пускали за списками. Акредитацію ЗМІ на захід проводив штаб політсили, розповідають представники ОПОРИ, які також були на презентації.

Серед присутніх були також депутати-мажоритарники, котрі представляють Черкащину в парламенті: Любов Шпак (ОВО 194), Олег Арсенюк (ОВО 195) та Олександр Скічко (ОВО 197). На заході виступав народний депутат Олександр Завітневич, котрий є очільником обласного осередку партії «Слуга народу». Також в робочий час (бл. 16:00) тут були присутніми чимало посадових осіб, держслужбовців та працівників ОДА.



Після виступу президента Олександр Скічко презентував Стратегію розвитку Черкащини, а потому було представлено декількох кандидатів від партії на місцевих виборах, зокрема кандидата на посаду Уманського міського голови Андрія Дикуна, кандидата на посаду Смілянського міського голови Сергія Ананка, та кандидата на посаду Черкаського міського голови, вже згаданого директора компанії UKRAVIT Віталія Ільченка та кількох кандидатів у депутати різних рад від партії “Слуга народу”. Наприкінці заходу Володимир Зеленський закликав підтримати їх.

«За наданою нам інформацією, захід із презентацією стратегії розвитку Черкащини та презентацією кандидатів від партії Слуга Народу на місцевих виборах за участі президента України, який відбувся у Каневі, організований передовсім штабом партії Слуга Народу. Хоча до подібних презентацій в інших регіонах, як повідомляють представники ОПОРИ із Миколаєва та Кропивницького,  були причетні також і місцеві ОДА. Для об’єктивної оцінки ситуації ми подали запит на інформацію для отримання офіційної відповіді щодо участі Черкаської облдержадміністрації в організації заходу та участі у ньому працівників ОДА та держслужбовців, зокрема. На сьогодні виборчий процес ще не розпочався, тому ми не можемо говорити про відкрите порушення виборчого законодавства. Однак участь президента в рамках робочої поїздки у такому заході, присутність держслужбовців на ньому в робочий час, а також підтримка Володимиром Зеленським політичної сили та використання на заході брендування політичної партії відповідно до міжнародних стандартів можуть бути кваліфіковані як адміністративний ресурс», – коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.