27 серпня Президент України Володимир Зеленський представив голову Кіровоградської ОДА Андрія Назаренка та взяв участь в презентації Стратегії розвитку Кіровоградської області. Під час заходу використовували логотипи партії «Слуга народу»,  банери із написом «Зе! Місцеві вибори». Про це повідомив спостерігач ОПОРИ.

Зустріч відбулася просто неба на театральній площі. Тут облаштували сцену, розмістили рекламні банери зеленого кольору з написами «Зе! Місцеві», такий же напис розміщувався і на трибуні. Акредитацію ЗМІ на захід проводила Кіровоградська облдержадміністрація. Частину заходу транслювали  на Facebook-сторінці офісу Президента України. Також на сайті Президента України зазначено, що Володимир Зеленський перебуває в Кіровоградській області з робочим візитом.

На початку заходу виступив Президент Володимир Зеленський і представив нового голову Кіровоградської ОДА Андрія Назаренка.

«Це новий очільник Кіровоградської ОДА. Ви знаєте, що історія з його попередником, закінчилася не дуже добре. А точніше – не закінчилась, адже зараз працюють правоохоронні органи. Для нас немає недоторканих. Навіть, якщо це люди, яких призначав Президент», – підкреслив Володимир Зеленський.

Потім голова Кіровоградської обласного осередку політичної партії «Слуга народу» Микита Потураєв презентував план розвитку Кіровоградщини і представив потенційних кандидатів на місцеві вибори. Потім на сцену ще раз піднявся Володимир Зеленський і зазначив, що перевіркою роботи нового голови облдержадміністрації буде поїздка у Голованівський район, аби там не допустити закриття лікарні. Глава держави побажав перемоги потенційним кандидатів від політичної партії «Слуга народу». А також під час зустрічі використовували музику з відомого серіалу «Слуга народу».  

Такі дії мають ознаки використання адміністративного ресурсу в розумінні міжнародних виборчих стандартів.

Під час заходу протестували кропивничани, вони тримали в руках плакати з написом: «FreeКузьменко», «Волю політв’язням», «Free Антоненко» та інші.

«Представлення голови ОДА під час «розширеного представлення команди «Слуги народу» (цитата з прес релізу) та в оточені брендованої символіки має ознаки використання адміністративного ресурсу. Як і участь у заході «Слуги народу» під час робочої поїдки Президента. Також у цьому заході в робочий час брали участь держслужбовці різних рівнів. Але на сьогодні виборчий процес ще не розпочався, тому ми можемо говорити не про порушення виборчого законодавства, а про ознаки адміністративного ресурсу», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській област.

Скрін з сторінки голови Долинської РДА Євгенія Звіздовського

«За нашою інформацією, захід, який відбувся у Кропивницькому, за участі Президента України, організований місцевою державною адміністрацією. Для об’єктивної оцінки ситуації незабаром ми подамо запит на інформацію для отримання офіційної відповіді щодо участі в заході держслужбовців. У разі, якщо інформація підтвердиться, ймовірно ми можемо говорити про використання адмінресурсу, адже органи публічної влади повинні дотримуватися принципу політичного нейтралітету. Рекомендації щодо мінімізації використання адмінресурсу раніше уже були надані як венеційською комісією та іншими міжнародними місіями спостереження за виборами», – зауважив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРИ в Кіровоградській області.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)