На Київщині в міських, районних та обласній ТВК, починаючи з моменту їх утворення 10 серпня, відбулось 186 замін в персональному складі, в тому числі 8 голів, 4 заступники та 8 секретарів.

10 серпня, Центральна виборча комісія сформувала 32 територіальні виборчі комісії в Київській області, куди увійшло 576 осіб від 80 політичних партій. З того моменту ЦВК ухвалила вже 5 постанов про зміни в складі територіальних виборчих комісій ( 14, 18, 20, 21 та 25 серпня).

Відповідно до ч. 4 ст. 208 Виборчого кодексу України суб’єкт, за поданням якого кандидатуру члена комісії було включено до відповідної комісії, має право звернутись з поданням про заміну.

Станом на 27 серпня в міських, районних та обласній ТВК Київської області вже відбулось 186 замін, проведених за поданнями 51 політичної партії. Заміни відбулись у всіх 32 ТВК.

Відносно суб’єктів подання найбільше замін відбулось від наступних 10-ти партій:

Партія Кількість замін

"За Майбутнє"

30

"Голос"

18

"Батьківщина"

17

"Слуга народу"

13

"Опозиційна платформа – За життя"

9

"Європейська Солідарність"

7

"Рідне Закарпаття"

7

"Єдина альтернатива"

5

"Нова політика"

5

"Солідарність жінок України"

5

Решта 41 політична партія подала загалом 70 замін в складі ТВК. При цьому 24 політичні партії внесли лише по одній заміні. Варто зазначити, що політична партія «За майбутнє» є лідером не лише по кількості кандидатів на заміну, а й по кількості ТВК, в яких відбулись ці заміни – 28.

До керівного складу в ТВК Київської області подавали заміни 4 політичні партії: «За Майбутнє» – 8, «Батьківщина» – 5, «Слуга народу» – 4 та «Опозиційна платформа – За життя» – 3 заміни.

Партія

Голова

Заступник

Секретар

Загалом

"За Майбутнє"

2

1

5

8

"Батьківщина"

1

2

2

5

"Опозиційна платформа – За життя"

2

1

0

3

"Слуга народу"

3

0

1

4

Загалом

8

4

8

20

Серед районних ТВК найбільше замін відбулося в Бучанській районній ТВК – 13 замін від 11 суб’єктів подання та Білоцерківській районній ТВК – 10 замін від 8 суб’єктів подання. Найменшу кількість замін мають Броварська та Фастівська районні ТВК – по 3 особи.

Серед усіх замін в районних ТВК 6 стосувались керівного складу. Так, в Обухівській районній ТВК було замінено секретаря та заступника, в Броварській та Вишгородській – секретарів, в Бучанській – заступника, в Білоцерківській – голову ТВК.

В міських комісіях найбільше замін має Бориспільська міська ТВК – 11 та Узинська міська ТВК – 10, найменше замін мають Боярська міська ТВК та Фастівська міська ТВК по 1 заміні.

13 замін в міських ТВК стосувались керівного складу. В 7 ТВК замінено голову комісії – в Ірпінській, Богуславській, Кагарлицькій, Бориспільській, Березанській, Переяславській та Вишгородській. В 5 ТВК замінено секретаря – в Васильківській, Миронівській, Вишгородській, Славутицькій та Бучанській. В Кагарлицькій міській ТВК також було замінено заступника голови комісії.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській  області прокоментував:

«Ротації в складі виборчих комісій відбуваються під час кожної виборчої кампанії і здебільшого не є чимось незвичним. Зазвичай, найбільша кількість замін відбувається на початкових етапах виборчого процесу, коли комісії лише розпочинають свою роботу. Часто політичні партії, суб'єкти подання проводять заміни, аби ввести до складу комісії більш досвідченого члена ТВК. В той же час, хочу наголосити, що не дивлячись на те, що кожен член комісії входить до неї за поданням тієї чи іншої політичної сили, виборчі комісії є політично неупередженими органами. Так, членам комісії забороняється отримувати від політичних партій винагороду за свою роботу, публічно підтримувати ті чи інші партії та агітувати за або проти них».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)